Povežite se s nama

Aktuelnosti

U džematu Tromeđa otvoreno šehidsko spomen obilježje

Džemat Tromeđa, kako mu samo ime nosi, je džemat u kojem se međe tri grada: Bosanska Krupa, Bužim i Cazin. Ali, kako kažu mještani ovog sela, Tromeđa je mjesto koje spaja sve ove gradove i duhom i kulturom i vjerom. Iz ovog džemata je četrnaest najboljih sinova položilo živote za svoju domovinu, a džematlije ovog džematu su za samo 35 dana prikupili sva potrebna sredstva u iznosu od 33,500 KM, te u rekordnom vremenu sagradili lijepo spomen obilježje ispred džamije u Tromeđi.

Svečano otvorenje spomen obilježja je upriličeno za prvi dan Kurban-bajrama, 9.7.2022. godine uz prisustvo muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića, gradonačelnika Bosanske Krupe Armina Halitovića, ministra za pitanje boraca u Vladi USK Samira Jašaragića, savjetnika gradonačelnika Cazina Jusufa Bajrektarevića, glavnog imama Muhamed-ef. Begića, te predstavnika udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Džematski imam Husein-ef. Sijamhodžić, koji služi svoju misiju u ovom džematu 20 godina, nije skrivao svoje oduševljenje zbog činjenice da je 14 najboljih sinova ovog džemata dobilo svoje spomen obilježje, kao što je ponosan na svoje džematlije i prijatelje koji su finansijski podržali izgradnju ovog važnog spomenika.

„Mi kao džemat smo osjećali moralni dug prema mladosti iz našeg mjesta, prema njima, njih 14 koji su dali najvrijednije što su imali, dali su svoju mladost i svoje živote i ugradili ih u temelje slobode naše domovine. S toga smo baš na ovom mjestu, u haremu džamije, odlučili i ispunili obećanje da njima u čast i sjećanje na njih podignemo jarbole sa bajracima za koje su položili živote.“ – kazao je Husein-ef. Sijamhodžić, imam džemata Tromeđa.

Izvještaj o aktivnostima koje su sprovedene je predstavio predsjednik džematskog odbora Ramo Mušić, te se zahvalio svima koji su pomogli džematskom odboru da realizuju ovaj važan projekat.

„Imena naših šehida smo urezati u inox laticu ruže da vječno traju. Njihova imena osvjetlili da u mraku sijaju i blistaju, te sve to povezali u ljiljan koji se izdiže iznad toga kao simbol postojanja naše domovine Bosne. S toga se ovom prilikom želim iskreno zahvaliti našim džematlijama i prijateljima na nesebičnoj podršci, moralnoj i materijaloj, prilikom svih projekata, a posebno na ovome koji nam je od velikog značaja.“ – istakao je mutevelija Mušić.

Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa Muhamed-ef. Begić. On je naglasio značaj šehidske žrtve i važnost očuvanja sjećanja na njih i čestitao džematu na ovom projektu.

„Džemat tromeđa nije veliki džemat, ali po rezultatima i radu je vrlo respektabilan i koji svakako može biti primjer mnogo većim džematima po svom uređenju i funkcionisanju. Naš dolazak danas ovdje i naši odlasci šehidima na šehitluke diljem naše domovine, naša je trajna obaveza prema ljudima koji su prolili krv i dali život za slobodu i mir koje uživamo danas. Šehidi kod Gospodara svjetova imaju poseban status, kako da onda nemaju u srcima vjernika? Ovim spomen obilježjem, džemat Tromeđa se svrstao u onu većinu džemata koji su otrgli od zaborava najbolje sinove naše domovine – naše šehide. Koristim priliku da čestitam džematu Tromeđa, imamu, džematskom odboru i džematlijama, na izgradnji ovog lijepog spomen obilježja, koji će upotpuniti sliku ovok vakufskog kompleksa.“ – rekao je u svom obraćaju glavni imam efendija Begić.

Na kraju se prisutnima obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Pohvalio je rad imama ovog džemata i iskazao poštovanje prema džematskom odboru i svim džematlijama koji brinu o vakufskim dobrima i koji brinu o našoj skoroj prošlosti.

„Divim se ljudima koji su zahvalni zaslužnim ljudima. Vi ste danas sa izgradnjom ovog spomen obilježja i svime što činite dokazali da cijenite i poštujete žrtvu koju su šehidi dali za nas i našu zemlju. Zahvalnost na učinjenom dobru je pokazatelj visokih ljudskih i moralnih vrlina. Danas kada obilježavamo kurban-bajram, dan žrtve, misli su nam uperene ka Ibrahimu, a.s. On nas je naučio da žrtvovanje za vrijednosti nema cijenu. Tu lekciju su nam dali i naši šehidi, koji su za vrijednost slobode, pravde i domovine žrtvovali svoje živote. Čestitam svima koji su nam priredili današnji program i koji rade na afirmaciji kulture sjećanja u našem narodu.“ – poručio je muftija hafiz Kudić.

Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović, ministar za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida u Vladi USK Samir Jašaragić i savjetnik gradonačelnika Cazina Jusuf Bajrektarević i predsjednik Medžlisa IZ Bosanska Krupa prof. Amir Mehić. Za revijalni dio programa je bio zadužen hor Tesnim iz Bužima, a uspješno moderiranje ovog događaja je povjereno Adis-ef. Mahmiću. Čast da presjeku svečanu vrpcu i otvore ovo spomen obilježje pripalo je roditeljima šehida ovog džemata.

More in Aktuelnosti