Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Održano XXV mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva bihaćkog

Prije samog početka takmičenja, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžić je poselamio sve prisutne, istakao značaj ovog takmičenja i objasnio propozicije i pravila. Prisutnim takmičarima i njihovim mentorima – muallimima se obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

„Mekteb je najznačajnija institucija koja promovira vjersko učenje, jer mektebska nastava je više od same nastave i predstavlja stub našeg vjerskog obrazovanja, jer se kroz mekteb uče praktične dimenzije naše vjere i odgajaju generacije na postulatima i vrijednostima koje islam promovira. Kroz mekteb se formiraju zdrave ličnosti i očekivati je da će naši polaznici mekteba kada postanu odrasli i zreli ljudi biti bolji dio našeg društva. Čestitam vam što ste pobjednici na nivou vaših medžlisa, kao što čestitam pobjednicima na današnjem takmičenju i zahvaljujem se komisiji koja je odlično odradila svoj dio posla, kao i direktoru naše medrese koji je zajedno sa osobljem učinio sve da vam bude lijepo i ugodno na ovom mjestu, kao i svojim saradnicima koji su odlično pripremili ovo takmičenje.“ – poručio je u svom obraćanju muftija Kudić.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje mr. Haris-ef. Veladžić je istakao kako se mektebska nastava na području Muftijstva bihaćkog odvija na preko tri stotine punktova i pohađa je preko sedam hilhada i pet stotina polaznika mekteba.

„Na temelju kvalifikacionih takmičenja po našim džematima i takmičenja koje je 7. maja održano na području svih 11 medžlisa Bihaćkog muftiluka, dobili smo najbolje polaznike mektebske pouke koji danas, na nivou muftijstva predstavljaju svoje džemate i medžlise. Sama činjenica da ste ostvarili najbolje rezultate prije svega na nivou svoga džemata, kasnije i medžlisa je vrijedna pažnje, s toga vam upućujemo najsikrenije čestitke, kako vama, tako i vašim muallimima. Međutim, pravila nalažu da kroz današnje takmičenje moramo izabrati najbolje među najboljima, one koji će naše muftijstvo predstavljati na ovogodišnjem završnom takmičenju polaznika mektebske pouke na nivou Rijaseta.“ – rekao na samom početku mr. Veladžić.

Komisiju za ocjenjivanje testa opšteg znanja su činili direktor medrese prof. Zuhdija Handanović i prof. Mehmed Mašić, dok su komisiju za kiraet činili hafizi Suad-ef. Šahinović i prof. dr. Rifet Šahinović.

 

Nakon održanog takmičenja, postignuti su sljedeći rezultati:

OBLAST OPĆEG ZNANJA – II NIVO

1.       Ibrahim Bilić – Bihać – muallim: Hariz-ef. Gobeljić

2.       Elhamna Mujakić – Velika Kladuša – muallim: Mevludin-ef. Mujakić

3.       Ali Omerović – Bosanska Krupa – muallim: Nedžad ef. Omerović

OBLAST OPĆEG ZNANJA III NIVO

1.       Melika Behremović – Sanski Most – muallim: Zijad-ef. Ašić

2.       Mubina Ramić – Bosanska Krupa – muallim: Muhamed-ef. Begić

3.       Lejla Čaušević – Bužim – muallim: Samir-ef. Durić

OBLAST KIRAET – II NIVO

1.       Ahmed Softić – Kozarac – muallim: hafiz Amir-ef. Mahić

2.       Merdija Šabić – Bosanski Novi – muallim: Edin-ef. Hadžimejlić

3.       Aida Livaković – Bužim – muallim: Hamdija-ef. Nesimović

 

OBLAST KIRAET III NIVO

1.       Esma Merdić – Bihać – muallim: hafiz Abdurahman-ef. Osmanović

2.       Muhamed Hromadžić – Velika Kladuša – muallim: Suvad-ef. Ćatić

3.       Ishak Softić – Kozarac – muallim: hafiz Amir-ef. Mahić

 

EKIPNI POREDAK

1.       Medžlis IZ Sanski Most – 198,5 bodova

2.       MIZ Bosanska Krupa – 195,5 bodova

3.       Medžlis IZ Bihać – 194 boda

 

More in Muftijstvo bihaćko