Povežite se s nama

Mreža mladih

Pismo podrške Mreže mladih Muftijstva bihaćkog reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću

Koordinator Mreža mladih Muftijstva bihaćkog Amar Grahović je danas ispred svih jedinica Mreže mladih predao muftiji bihaćkom hafizu Mehmed-ef. Kudiću pismo podrške reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazoviću povodom posljednjih u nizu napada na njegovu ličnost, integritet i slobodu govora. Muftijstvo bihaćko će pismo proslijediti Kancelariji Reisu-l-uleme.

U tom pismu se, između ostalom, navodi:

Vrlo često slušamo da je glavni cilj onih koji upravljaju našom državom i državama u okruženju, da zadrže mlade ljude u zemlji, da im pruže adekvatne uvjete za život i da im stvore ambijent vrijedan njihove pažnje. Međutim, svako malo nam ti isti daju pogrešne signale da, u stvari, mladi ljudi nemaju šta tražiti u ovom zemlji i da zemlju trebamo prepustiti tim i takvima i biti sluge drugim zemljama i narodima. Svaki dan slušamo od zvaničnika manjeg bh entiteta kako živimo u nemogućoj državi, naše svetinje na najgori način ismijavaju i vrijeđaju, poput onoga da hodža kada uči ezan “arlauče”, poput kvalifikacija da Bošnjaci (nazivaju nas muslimanima zbog potpunog nepoštovanja) predstavljaju terorističku prijetnju Evropi, svakim danom slušamo poziv na otcjepljenje, te gledamo institucionalno djelovanje na razbijanju države Bosne i Hercegvine itd. Gledamo kako naši vršnjaci, s vremena na vrijeme, raznim povodima i na razne načine, skandiraju uvredljive i stigmatizirajuće parole na račun nas i našeg naroda (posljednje što smo vidjeli je bilo u Bosanskoj Dubici) i mnogo toga vidimo što nam ukazuje na otvoren govor mržnje, huškački govor i prizivanje rata. Međutim, u svim tim opasnim igrama koje igraju ne vide ništa loše! Naprotiv, oni ih generišu, motivišu i hrane. A kada se sa druge strane čuje samo glas istine, ta istina se proglašava huškanjem na rat, miješanjem u političke procese i dr. Zastrašujuća je šutnja intelektualaca i umnih ljudi. Zar se akademska zajednica svela na profesore sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu ili se oni slažu sa separatističkim i ratnohuškačkim narativom koji dolazi od predsjednika manjeg bh entiteta i njegovih potčinjenih, pa zato šute i mudruju?

Mi mladi poručujemo da se nikada spustiti na njihov nivo nećemo, da ćemo biti kao i do sada podrška i oslonac dobrim ljudima ma ko oni bili, da ćemo njegovat dobrosusjedske odnose i poštovati svakog čovjeka bez obzira na njegovu vjeru, naciju ili boju kože. I koliko god njihovi istupi bili vrijeđanje, mi nećemo vrijeđati nikoga, ali isto tako moraju znati da mi nikada nećemo skrivati istinu, nikada našu domovinu prepustiti nećemo i nikada nećemo prešutjeti vrijeđanje i diskreditaciju naših autoriteta i životnih uzora.

Mreža mladih Muftijstva bihaćkog osuđuje orkestrirane napade na uvaženog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića i pružamo mu punu podršku u svemu što javno govori i ističe, jer ti stavovi korespondiraju sa istinom, dobrotom i patriotizmom, te pozivamo intelektualce, medije i sve slobodne ljude da zauzmu stranu istine i da ne dozvole da svojom šutnjom budu oni koji će generisati narativ mržnje, suzbijanja slobode govora i istine i da na takav način nama, mladim ljudima, budu uzor u borbi za univerzalne vrijednosti i ostanak u našoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini.

More in Mreža mladih