Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Proučena prva hafiska dova u Prijedoru hafizu Semiru Bušatliću

U džematu Donja Puharska u Prijedoru danas je u prisustvu velikog broja vjernika imamu ovog džemata Semir-ef. Bušatliću proučena hafiska dova.

 

– Ovo je prva hafiska dova u Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Prijedor i Semir efendija je uradio veliko djelo za naš džemat. Riječ je o vrijednom čovjeku koji je puno postigao u svom životu i svi smo ponosni na njega – kazao je glavni imam MIZ Prijedor Benjamin-ef. Hodžić.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je kazao kako je efendija Bušatlić jedan od 240 imama u Muftijstvu bihaćkom, ali i drugi hafiz u porodici Bušatlić, zbog čega svi trebaju biti ponosni.

– Današnja hafiska dova za nas je posebno značajna, jer se događa u mjesecu julu, koji je iznimno težak za Bošnjake ovog područja zbog svega što im se desilo tokom agresije, a što ćemo obilježiti i 20. jula kolektivnom dženazom u Memorijalnom centru Kamičani – kazao je muftija Kudić.

Između, ostalog, on je podsjetio i da je današnji dan, 15. juli, simbolično i dan borbe za slobodu, jer povezuje borbu za slobodu prijateljskog naroda Turske i Bošnjaka koji je preživio genocid u protekloj agresiji na našu zemlju, a čije se tužne godišnjice obilježavaju tokom jula.

Nakon što je hafiz Semir-ef. Bušatlić proučio odlomak iz Kur’ana, njegov muhaffiz hafiz dr. Fadil-ef. Bektaš proučio je hafisku dovu.

Hafisku diplomu mu je uručio direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH hafiz dr. Senaid Zajimović, koji je na ovom događaju bio izaslanik reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

– Reisul-ulema vas sve selami i raduje s vama, našem i vašem novom hafizu. Veliki je ovo događaj i za Prijedor, ali i Islamsku zajednicu u cjelini – kazao dr. Zajimović.

Podsjetio je kako danas u Bosni i Hercegovini postoji 660 hafiza, te da bi do kraja godine na završni ispit trebalo izaći još 22 njih.

– Kada sam ja završio hifz, bilo nas je oko 18. Naši hafizi veliki su bereket. Svi smo sretni zbog toga, jer nije lahko naučiti knjigu koja ima više od 600 stranica – kazao je Zajimović.

Također je ovom prilikom uputio i nekoliko važnih poruka o vrijednostima na koje muslimani trebaju biti upućeni, posebno u današnjem izazovnim vremenima, i na porodičnom, ali i društveno-političkom nivou.

– Umjesto gunđanja koje vodi u depresiju, činimo dobro i lijepo, učimo Kur’an i obratimo se svome Gospodaru. On sve može. Budimo optimistični i ponosni – kazao je hafiz Zajimović.

Svečanost su svojim učenjem uljepšali stariji brat hafiza Semira Omer-ef. Bušatlić, hafizi Amir-ef. Mahić iz Kozarca, Muharem-ef. Šeperović iz Kozarca, Ajdin-ef. Okić iz Kozarca, Merzuk-ef. Grabus iz Travnika, Muamer-ef. Okanović iz Banja Luke i Edin-ef. Fajković iz Bihaća.

Hafiz Semir-ef. Bušatlić, sin Izeta i Subhije, je rođen 1987. godine u Gornjem Vakufu. Završio je Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku 2007. godine, a potom odlazi u Veliku Britaniju gdje je 2010. godine diplomirao na “European Institute of Human Sciences” – Islamic Studies.

Radi kao imam, hatib i muallim u džematu Donja Puharska, Medžlis Islamske zajednice Prijedor.

– Sretan sam što se danas iz Prijedora, iz kojeg u ovom mjesecu odlaze poruke i podsjećanja na nedavnu prošlost, možemo poslati i jednu lijepu poruku, a to je, da unatoč svemu ovdje ima islama i Bošnjaka, da ima omladine koja uči Kur’an i onih koji će na ovim prostorima čuvati vjeru i domovinu – poručio hafiz Bušatlić.

Današnjoj dovi prisustvovao je i konzul Republike Turske u Banjoj Luci Oguz Kilic, a prisutni su se učenjem Fatihe prisjetili svih šehida koji su u odbrani svoje države preselili na ahiret tokom vojnog puča izvedenog u Turskoj na današnji dan.

(MINA)

 


Proučena prva hafiska dova u Prijedoru hafizu Semiru Bušatliću

 

More in Muftijstvo bihaćko