Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić na tevhidu u Kamičanima: Stradanja Bošnjaka se ne smiju ponoviti

U Memorijalnom centru Kamičani-Kozarac večeras je nakon akšam-namaza održan vjerski program u kojem su imami Muftijstva bihaćkog proučili Jasin i tevhid pred duše šehida Prijedora i Kozarca.

U svom obraćanju pred nekoliko stotina vjernika muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je za 20. juli rekao da je dan-simbol stradanja Bošnjaka Bosanske krajine jer su “u toj 1992. godini na pravdi Boga ubijeni”

– Nisu imali priliku da se brane i vjerovali su da, ako nisu nikome učinili zlo, nikakvo zlo im se ne može učiniti – kazao je muftija.

Istakao je kako se programi poput večerašnjeg organiziraju u znak sjećanja na 20. juli i šehide ovih područja, ali i da se pošalje poruka da ono što se desilo Bošnjacima u tim teškim godinama ne smije se nikada više ponoviti.

Navodeći primjere iz Kur’ana podsjetio je da “uz vjeru moramo nešto i mi učiniti”.

– Evo, mi činimo ovo da se ne zaboravi ono što je bilo. Činimo da podsjetimo, ne samo zbog šehida koji su preselili, nego prije svega zbog nas ovdje, ali i zbog drugih gradova. Da znamo, ako se desilo našoj braći ovdje na ovom mjestu, a ne sjetimo se ovog dana i više od tri hiljade ubijenih Bošnjaka, uglavnom na kućnim pragovima, može se desiti i drugima – ukazao je muftija.

DIrektan prijenos šehidske dženaze iz Prijedora je prenosila RTV USK, a signal su preuzimali: Federalna TV, Hayat tv, Bir tv, Face tv, O kanal i TV TK.

Sutra će u Memorijalnom centru kolektivni dženaza-namaz predvoditi reisul-ulema Husein-ef. Kavazović za rhm. Sikirić Ferida i rhm. Mešić Izeta.

Radi se o žrtvama koje su 1992. godine ubijene na području Prijedora, a posmrtni ostaci ovih žrtava su ekshumirani prilikom otkrivanja masovnih grobnica Hrastova Glavica i Jakarina Kosa.

Kolonu s posmrtnim ostacima građani su dočekivali s cvijećem i ispratili Fatihom u Sanskom Mostu, Ključu, Bosanskom Petrovcu, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Bosanskoj Otoci, Bosanskom Novom i Prijedoru, kroz koje je prošla kolona s posmrtnim ostacima.

(Preporod.info)

 


Muftija Kudić na tevhidu u Kamičanima: Stradanja Bošnjaka se ne smiju ponoviti

 

More in Muftijstvo bihaćko