Povežite se s nama

Islamska zajednica

Reisul-ulema: Ja sam na strani žrtve, a Dodik na drugoj strani

Reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović poručio je kako su on i Milorad Dodik na suprotnim stranama.

 – Milorad Dodik i ja nismo na istoj strani. Ja sam na strani žrtve, a on je na drugoj strani. U tome je suštinska razlika između nas, nema tu ništa osobno. Takvu nam je ulogu namijenila povijest, a to se ne može promijeniti – izjavio je reisul-ulema Kavazović za Agenciju MINA, komentarišući jučerašnji istup predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS u kojem je javno napao reisul-ulemu.

Reisul-ulema je ovom prilikom dodao i da je progon imama hafiza Amira Mahića, kojeg je MUP RS prijavio Tužilaštvu u Prijedoru zbog “podsticanja nasilja i mržnje”, progon na vjerskoj osnovi i rezultat takve retrogradne politike.

– Svaka tortura nad Bošnjacima počinjala je torturom nad imamima. Tako je bilo u Bratuncu, Vogošći, tako je bilo i u Prijedoru. Ovog puta, dok se ponovo vrši progon vjerskog službenika, bošnjački intelektualci šute. Da li se boje Milorada Dodika? – upitao je reisul-ulema.

Prema njegovim riječima, ovo nije samo problem i pitanje jedne vjerske zajednice, nego i pitanje diskriminacije i gušenja, kako vjerskih, tako i osnovnih ljudskih prava i sloboda.

– Dakle, ovo je po svim mjerilima prvenstveno političko pitanje – kazao je reisul-ulema Kavazović.

(MINA)

More in Islamska zajednica