Povežite se s nama

Islamski pedagoški fakultet

Reisul-ulema posjetio IPF u Bihaću: Vaši alumnisti su kičma obrazovnog procesa u Zajednici

Moram kazati da su svršenici ovog Fakulteta kičma odgojno-obrazovnog procesa u Zajednici i jako sam zadovoljan rezultatima koji su postignuti.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je u okviru obilježavanja 30 godina obnovljenog rada Muftijstva bihaćkog boravio na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću.

U svojstvu domaćina reisul-ulema su dočekali profesori Fakulteta, predvođeni dekanom dr. Hajrudinom Hodžićem.

“Posjeta reisul-uleme je priznanje Fakultetu. Pored informisanja o našem radu, ovo je prilika da kažemo da ćemo za dvije godine obilježiti tridesetu godišnjicu uz prigodne programe. Također, ovom prilikom smo prestavili reisu-l-ulemi naš rad u proteklom periodu, a poseban fokus smo stavili na prezentaciju naše vizije za budućnost, što je na naše veliko zadovoljstvo naišlo na podršku cijenjenog reisu-l-uleme.” – kazao je dekan Hodžić.

Domaćini su tokom sastanka predstavili rad Fakulteta, uz osvrt na neke planove i izazove sa kojima se susreću.

– Od naredne godine planiramo početi s četiri studijska programa, te se nadam da ćemo time stvoriti pretpostavku za jačanje Fakulteta. Želim istaći da ostvarujemo saradnji sa četiri institucije. To su Muftijstvo, Uprava za obrazovanje i nauku, Univerzitet u Bihaću i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta – kazao je dr. Hodžić.

U pratnji reisul-uleme bio je muftija bihaćki hafiz dr. Mehmed Kudić koji je ovom prilikom istakao da je riječ o visokoškolskoj ustanovi koja uživa ugled, posebno zbog svog doprinosa obrazovanju nastavnika i profesora vjeronauke, ali i obrazovanju općenito.

“Veoma su značajne aktivnosti koje vodi ovaj fakultet, a činjenice da je njegov osnivač Sabor Islamske zajednice, da ima podršku Vlade Unsko-sanskog kantona, te da je sastavni dio Univerziteta, govore da ima višeslojnih obaveza i aktivnosti unutar Islamske zajednice i društvene zajednice.” – poručio je muftija Kudić.

Možemo biti zadovoljni svim postignutim rezultatima ovog fakulteta, kao i aktivnostima koje se realizuju – rekao je muftija Kudić.

Reisul-ulema Kavazović se osvrnuo na obrazovni proces Fakulteta, uz pohvalu realizovanim aktivnostima i postignutim rezultatima.

“Mi pratimo rad Fakulteta putem naše Uprave za nauku i obrazovanje koja je u stalnoj komunikaciji sa ovom visokoškolskom ustanovom. Fakultet iza sebe ima već 28 godina, što je jedan dobar period. Moram kazati da su svršenici ovog Fakulteta kičma odgojno-obrazovnog procesa u Zajednici i jako sam zadovoljan rezultatima koji su postignuti.”- rekao je reisul-ulema.

Osvrnuo se i na izazove o kojima je bilo govora tokom sastanka, te je ukazao na važnost ulaganja u osposobljavanje kadrova koji će u narednom periodu moći preuzeti određene dužnosti i obaveze.

“Ovdje je prisutna i smjena generacija, pa smo na sastanku govorili i o tome da je najvažnije ulagati u ljude. Snaga ustanova se očituje u kadrovima kojima raspolaže i svjesni smo da na tome trebamo raditi još više.” – poručio je reisul-ulema Kavazović.

More in Islamski pedagoški fakultet