Povežite se s nama

Aktivnosti

Sanski Most: Održano Kur’ansko takmičenje za djecu i omladinu

Muftija Kudić je izrazio i svoje oduševljenje kvalitetom naučene sure koja ima dvije i po stranice

U petak, 03.02.2020. godine, Medžlis islamske zajednice Sanski Most je priredio prelijepu kur’ansku večer čiji je najljepši ukras bilo 23 djece i omladine  koji su imali zadatak da javno prezentiraju napamet naučenu suru el-Hudžurat.

Iako izuzetno velika, gradska Hamzi-begova džamija je bila prilično ispunjena brojnim vjernicima koji su došli  iz drugih džemata, ali i sa drugih medžlisa kako bi prisustvovali ovom nesvakidašnjem događaju.

Na samom početku programa, prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Sanski Most Mirza-ef. Žerić, koji je kazao da je ovo druga po redu ovakva svečanost na području našeg medžlisa, te da nas je izuzetna posjećenost prošlogodišnjem ovakvom takmičenju obavezala da tu lijepu praksu i nastavimo. Glavni imam je iskoristio priliku, te najavio da Medžlis IZ Sanski Most nastavlja sa kvalitetnim projektima, te odmah najavio projekat za odrasle  u kojem će vjernici kroz organizovane časove i druženja imati priliku učiti o životu Muhammeda, a.s., a najbolji osvojiti ‘UMRU, te  biti počašćen da hodočasti i zijareti  Mekku i Medinu.

U takmičarskom i svečarskom ambijentu, podijeljeni u dvije kategorije (stariji i mlađi uzrast), takmičari su pomenutu suru učili pred renomiranom komisijom, u sastavu:

  1. Kurra hafiz Fadil ef. Bektaš, profesor Kira’eta u Elči Ibrahim-pašinoj medresi (Travnik),
  2. Hafiz Mensud ef. Đulović, profesor Kira’eta u Gazi Husrev-begovoj medresi (Sarajevo),
  3. Mersad ef. Kreštić, tajnik Međunarodnog takmičenja učača Kur’ana (Zagreb).

Gost na ovoj manifestaciji bio je i muftija bihaćki, hafiz Mehmed ef. Kudić koji se prisutnim vjernicima obratio izuzetno nadahnutim vazu nasihatom u kojoj je govorio o porukama ove kur’anske sure. Muftija Kudić je čestitao rukovodstvu Medžlisa na ovome projektu u kojem je 23 djece, ali i njihovih roditelja i ukućana, imalo priliku da se u proteklom periodu intenzivnije druži sa Kur’anom Časnim.

Muftija Kudić je izrazio i svoje oduševljenje kvalitetom naučene sure koja ima dvije i po stranice, te konstatovao da je svjestan kako će ocjenjivačka komisija imati težak zadatak, te da će o najboljim ‘presuditi’  tek nijanse.

Na kraju, ostaje nam da i u ovome zapisu sa ove prelijepe kur’anske večeri, zabilježimo da su njen najljepi ukras, po ocjeni stručne komisije, bili po troje najboljih:

MLAĐI UZRAST:

  1. Zahirović Aiša iz džemata Zdena (muallim Senad ef. Omić);
  2. Hasić Emir, iz džemata Čaplje (muallim Ibrahim ef. Hasić);
  3. Žerić Muhamed, iz džemata Kruhari-Jezernice (muallim Mirza ef. Žerić).

STARIJI UZRAST:

  1. Zahirović Nura, iz džemata Zdena (muallim Senad ef. Omić);
  2. Omić Iman, iz džemata Zdena (muallim Senad ef. Omić);
  3. Hasić Emina, iz džemata Čaplje (muallim Ibrahim ef. Hasić).

Organizatori ovog takmičenja su se potrudili da najbolje, kao i sve ostale učesnike, nagrade novčanim nagradama, za što dugujemo iskrenu zahvalu našim sponzorima i donatorima. – ističu iz Medžlisa IZ Sanski Most.

More in Aktivnosti