Povežite se s nama

Medžlisi

Seminar za imame i muallime o mektebskoj nastavi u Cazinu

Muftija Kudić je između ostalog posebno naglasio da je mekteb jedan od najvažnijih, ali i najodgovornijih segmenata rada imama u džematu.

Medžlis Islamske zajednice Cazin, u saradnji sa Upravom za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH i Muftijstvom bihaćkim, dana 04. oktobra 2023. godine, u amfiteatru Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu, organizirao je stručni seminar za  imame i muallime Medžlisa Islamske zajednice Cazin.

Seminar je jedna od aktivnosti Medžlisa IZ-e Cazin i Uprave za vjerske poslove, u okviru redovne manifestacije Rijaseta Islamske zajednice u BiH “‘Dani mekteba”, čiji se brojni sadržaji realiziraju na različitim nivoima i segmentima rada Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U uvodnoj riječi, program seminara predstavio je glavni imam Medžlisa IZ-e Cazin Said ef. Mujakić, koji je, između ostalog, istakao da se sa programom seminara nastoje prezentirati osnovne teme od suštinskog značaja za rad muallima, pri tom obuhvatajući sve aspekte  muallimskog rada.

U svom obraćanju, Muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić, izrazio je podršku aktivnostima Uprave za vjerske poslove i Medžlisa IZ-e Cazin koje zajednički sprovode na unaprijeđenju mekteba i mektebske pouke, te između ostalog, posebno naglasio da je mekteb jedan od najvažnijih ali i najodgovornijih segmenata rada imama u džematu.

U edukativnom dijelu seminara svoja izlaganja su predstavili: dr. Enes ef. Svraka, voditelj Odjela za mektebsku pouku i mlade, na temu „Mektebska pouka-osnova lijepog odgoja“, zatim, mr. hafiz Amir ef. Mahić, na temu „Funkcionalna dimenzija mektebske pouke“, te mr. Ibrahim ef. Softić na temu „Pripremanje za mektebsku pouku i njena realizacija“.

Nakon izlaganja uslijedila je diskusija s ciljem da se u budućnosti što bolje pristupi mektebskoj pouci i unaprijede različiti modeli izvedbe i motivacije za muallime i učenike.

 U završnom dijelu prisutnima se obratio i  direktor Uprave za vjerske poslove dr. hafiz Mensur ef. Malkić, ističući značaj mekteba i mektebske pouke, ali i značaj samih muallima, njihovog odnosa prema samima sebi i vlastitom profesionalnom usavršavanju.

Seminaru su, pored muallima Medžlisa IZ-e Cazin, prisustvovali i prof. Zuhdija Handanović – direktor Medrese „Reis Džemaluddin ef. Čaušević“ u Cazinu, te mr. Haris ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog.

Organizacija navedenog seminara naglašava značaj kontinuiranog obrazovanja i stručnog usavršavanja muallima kroz različite aspekte rada, kroz aktivnosti cjeloživotnog učenja, ali i razmjenu stečenih pozitivnih iskustava pojedinaca i organa unutar Islamske zajednice, čemu Medžlis IZ-e Cazin posvećuje posebnu pažnju.

More in Medžlisi