Povežite se s nama

Medžlisi

Reportaža: Programske aktivnosti obilježavanja mjeseca mevluda u Muftijstvu bihaćkom

Bože milosni, i mi u Bosni. Ko dan radosni mevlud učimo.

Obilježavanje dana rođenja Muhammeda, a.s., je kroz vijekove plijenio veliko interesovanje vjernika, kako uleme i pobožnjaka, tako i običnog svijeta. Bosanski muslimani poseban program posvete ovog velikom događaju i kroz mevlude i različite programe oživljavaju sjećanje i dijele posebne emocije prema Muhammedu, a.s., njegovoj porodici i ashabima, te prema vrijednostima naše vjere i posebnom odnosu prema roditeljima, rodbini, komšijama i svim ljudima.

I u Muftijstva bihaćkom i svim njegovim medžlisima, raznim programskim sadržajima je obilježen mevlud. Kroz ovu reportažu ćemo vam predstaviti aktivnosti medžlisa koji se nalaze na području koje pokriva Bihaćki muftiluk. Svojim izjavama, glavni imami medžlisa koje smo tretirali za ovu reportažu su bili veoma susretljivi i predstavili rad svojih medžlisa.

Sa istoka ćemo početi. Medžlis IZ Kozarac je prepoznatljiv medžlis po svojim veoma kvalitetnim aktivnostima, gdje se u realizaciju istih uključuju imami, članovi i članice Mreže mladih, Odjela za brak i porodicu i brojne džematlije. O mevludskim aktivnostima nam govori hafiz mr. Amir-ef. Mahić.

„Obilježavanje mjeseca rođenja Allahovog miljenika smo započeli hutbom, koju je u Šehidskoj džamiji u Kamičanima održao mr. Nevres-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj. Zatim je u Kalatskoj džamiji realizirana redovna tribina o životu Muhammeda, a.s., a gost predavač je bio prof. dr. Šefik Kurdić. Centralna mevludska svečanost je održana u Centralnoj džamiji u Kozarcu. Program su izveli polaznici mekteba, a džamija pored svoje širine je bila premala da primi sve naše džematlije koje su htjeli prisustvovati ovom događaju. Inspirativan vaz i nasihat je održao Mirza-ef. Žerić, glavni imam Medžlisa IZ Sanski Most. Na ovoj svečanosti, prigodno mevludsko šerbe i halvu su pripremile članice Odjela za brak i porodicu, a mevludsku poklone sa prigodnim porukama su pripremili članovi Mreže mladih. U srijedu je, u organizaciji odjela za brak i porodicu, održana tribina za žene na kojoj je o životu Muhammeda, a.s., govorila mr. Šuhra Terzić, koordinatorica Odjela za brak i porodocu Muftijstva bihaćkog.“ – ističe mr. Mahić.

Medžlis IZ Prijedor je brojnim aktivnostima obilježio dane mevluda, a s obzirom da je to grad uleme, imami i udruženje Ilmijje su iskoristili priliku i sjetili se svojih kolega imama šehida i istaknutim alima, proučili im Jasin i posjetili njihove mezarove. O djelu aktivnosti u ovom medžlisu nam govori glavni imam Benjamin-ef. Hodžić.

„Brojne aktivnosti smo realizirali sa našoj djecom u sklopu mektebske nastave i redovne nastave islamske vjeronauke u školama, koristeći radionice i druge načine da približimo lik i djelo Muhammeda, a.s., našoj djeci. Centralna mevludska svečanost je održana u džematu Donja Puharska, gdje su imami našeg medžlisa izveli prelijep mevludski program, a vrlo lijep vaz održao Haris-ef. Ahmić, glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Novi. U sklopu obilježavanja 111. godišnjice od osnivanja udruženja Ilmijje, proučili smo Jasin pred duše imama šehida, a obišli smo i mezare nekih naših kolega među kojima ističime posjetu mezaru Hasan-ef. Škapuru, našem velikanu. Ono što želim istaći ovom prilikom da ćemo uložiti dodatni napor da vratimo mevlud u puni fokus našeg čovjeka, s obzirom da je to naša tradicija sa jedne, a velika inspiracija sa druge strane.“ – rekao je efendija Hodžić.

Haris-ef. Ahmić je glavni imam koji pokriva dva komšijska medžlisa, Bosanski Novi i Bosanska Kostajnica. Efendija Ahmić nam je predstavio aktivnosti koje su realizirane u Bosanskom Novom, gdje se također može primijetiti raznovrsnost programskih sadržaja povodom ovom mubarek mjeseca.

„Prije svega su imami u svojim mektebima organizirali brojne sadržaje za polaznike mekteba, što je imalo veoma pozitivan odjek i u našim kućama. Naša Mreža mladih je nastavila jednu veoma lijepu aktivnost, a to je podjela ruža i razgovor sa građanima Bosanskog Novog u centru grada. Isto tako, povratne informacije nam govore da je ovo zaista aktivnost koja vrijedi i koja nam daje neku posebnu nadu. Centralna mevludska svečanost je upriličena u džematu Suhača. Hor imama Medžlisa IZ Bosanski Novi je izveo iznimno lijep program, a vaz-i nasihat vrijedan pažnje je kazivao hafiz Amir-ef. Mahić, glavni imam Medžlisa IZ Kozarac.“ – rekao je u svojoj izjavi efendija Ahmić.

Medžlis IZ Bosanska Kostajnica je medžlis u kojem djeluje samo jedan džemat, a gdje broj Bošnjaka nije na zavidnom nivou, ipak je prisutan vjerski život i vjernici koji žive na području ovog grada se posebno raduju mevludskim svečanostima.

„Na časovima u mektebu i na vjeronauci u osnovnim i srednjim školama smo se dodatno angažirali da ponudimo adekvatan sadržaj ovom velikom događaju. Članovi Mreže mladih su posjetili starije naše džematlije i darovali ih prigodnim mevludskih hedijama, što je naišlo na podršku i pohvalu u javnosti. Zbog intenzivnih radova u unutrašnjem dijelu džamije Azizija, odlučili smo da ove godine damo prednost radovima kako bi u narednim godinama mogli nesmetano održavati naše mevludske i druge vjerske sadržaje.“ – ističe efendija Ahmić.

I grad na devet rijeka, grad Musalle i grad generala Mehmeda Alagića Sanski Most je na način kako dolikuje berićetu ovog mjeseca obilježio rebi’u-l-evvel. Glavni imam Mirza-ef. Žerić nam govori o sadržajima koji su realizirani u ovom medžlisu.

„Čitanje i razmišljanje o Muhammedu, a.s., svakako izaziva pozitivne emocije i rekacije kod muslimana, a ljubav prema njegovom sunnetu i praktična primjena bi svakako morao biti imperativ svakog sjećanja na Muhammeda, a.s. I u našem medžlisu, ovaj događaj je obilježen na dostojanstven i prigodan način. Naši imami su svoje hutbe i javna obraćanja prilagodili ovom događaju i fokus stavili na rasvjetljavanje raznih segmenata ličnosti Muhammeda, a.s. Kroz radionice i prigodan sadržaj, polaznicima mekteba su predstavljene njegove karakterne crte u brojnim životnim okolnostima i izazovima. Centralna mevludska svečanost je održana u džamiji Abdurrahman ibn Avf u naselju Krkojevci. Izuzetno lijep program su izveli članovi hora imama našeg medžlisa, dok je veoma poučan i emotivan vaz o našem poslaniku kazivao Nevred-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj. Sviju nas je obradovala ispunjenost džamije i atmosfera koja je dominirala na ovoj svečanosti, ali i na drugim sadržajima koje smo ovim povodom organizirali.“ – kazao nam je Mirza-ef. Žerić.

I Bosanski Petrovac je bio u znaku obilježavanja rebi’u-l-evvelske radosti. I u ovom medžlisu se može primijetiti intenzivna saradnja i dobra koordinacija odjela i redovnih džematskih aktivnosti u džamijama. Glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Petrovac Mirzet-ef. Spahić nas je proveo kroz aktivnosti koje su realizirane u ovom medžlisu ovim blagoslovljenim povodom.

„Sretni smo što smo dočekali još jedan rebi’u-l-evvel kome se uvijek i iznova posebno radujemo. Centralna mevludska svečanost je održana u Gradskoj džamiji. Program su izvele naše džematlije, a vaz-i nasihat je kazivao poštovani muderris cazinske medrese prof. Mehmed-ef. Mašić. Primjetno je da smo ove godine imali značajniju posjetu od prethodnih godina, što nas istinski raduje. U organizaciji Odjela za brak i porodicu, u našoj Gradskoj džamiji, je održano predavanje i druženje za žene, gdje je gost predavač bila mr. Šuhra Terzić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu. Prigodne mevludske spjevove i ilahije na ovom druženju su učile članice hora „Iskre“ (Medžlis IZ Bihać) i ženski hor Medžlisa IZ Bosanski Petrovac. Kao krunu ovogodišnjeg obilježavanja ovog mubarek mjeseca ćemo imati otvaranje izložbe o Allahovom poslaniku Muhammedu, a.s., autora prof. dr. Esmira Halilovića.“ – rekao je u izjavi efendija Spahić.

Rukovodstvo Medžlis IZ Bosanska Krupa intezivnim programima se posebno posveti obilježavanju mjesecu rođenja Božijeg Poslanika, a.s. Tako je bilo i ove godine, a glavni imam Muhammed-ef. Begić nas je ovom prilikom podsjetio na sadržaje koji su realizirani u ovom mjesecu na području ovog medžlisa.

„U svim džamijama je upriličen mevludski program, gdje su izvođači najčešće bili polaznici mekteba, a imali smo i hor imama, te hor naše medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ iz Cazina. Centralna mevludska svečanost je održana u džematu Baštra. Program su izveli članovi hora naše medrese, a izuzetno nadahnutu mevludsku besjedu kazivao je prof. dr. Rifet Šahinović, muderris Cazinske medrese. Mreža mladih je organizirala odličnu tribinu o našem poslaniku Muhammedu, a.s., sa prof. Saudinom Cokojom, koji je na veoma slikovit način predstavio vrlo važne karakteristike njegove ličnosti. Za kraj mjeseca rebi’u-l-evvela planiramo organizirati izložbu „Upoznaj Allahovog Poslanika, a.s.“ autora dr. Esmira Halilovića. Raduje nas činjenica da su posjete mevludima i drugim sadržajima ispunili naša očekivanja i sretni smo što svake godine bilježimo porast interesa za ove sadržaje. Posebno želim istaći da smo željeli našoj mektebskoj djeci i učenicima osnovnih i srednjih škola ponuditi jednu jasniju sliku života Muhammeda, a.s., pa smo u saradnji sa dr. Halilovićem za njih posebno odabrali ovu izložbu kao posebnost ovogodišnjeg mjeseca mevluda u našem medžlisu.“ – riječi su glavnog imama Begića.

Ni viteški grad Bužim nije podbacio u organizaciji brojnih sadržaja kada je u pitanju obilježavanje ovog mubarek mjeseca. Samo neke od značajnijih događaja je podijelio s nama glavni imam Medžlisa IZ Bužim Mehmed-ef. Harčević.

„Bužim je sredina u kojoj posebno mjesto ima vjera i sve one vrijednosti koje je vjera predstavila. Svakako je i mevlud jedna od tih vrijednosti kojima se radujemo i koje željno iščekujemo. Centralna mevludska svečanost je održana u džematu Varoška rijeka. Program na ovoj mevludskoj svečanosti su izveli članovi hora „Gazija“, dok je izuzetno lijepo predavanje održao direktor Cazinske medrese prof. Zuhdija-ef. Handanović. Posebno nas raduje što je veliki broj naših džematlija prisustvovao ovoj svečanosti. Naša Mreža mladih je u sali Centra za kulturu organizirala tribinu pod nazivom „Muhammed, a.s. i mladi“, a predavač je bio prof. dr. Izet Terzić, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću. Odjel za brak i porodicu našeg medžlisa je za kraj ovog mjeseca planirao organizaciju mevluda za žene u Gradskoj džamiji u Bužimu. Također me raduje da smo kroz osnovne i srednje škole, te kroz mektebsku nastavu uspjeli pripremiti brojne prezentacije i radionice o životu Muhammeda, a.s.“ – zaključio je efendija Harčević.

I kako smo krenuli sa istoka, govoreći o nuru rebi’u-l-evvela, dolazimo na krajnu zapadnu tačku naše domovine, u Medžlis IZ Velika Kladuša. Specifičnost obilježavanja rebi’u-l-evvela u ovom medžlisu je što se poseban akcenat stavlja na učenike u školama, te kroz mevludske svečanosti u okviru manifestacije koju su nazvali „Selam, ja Resulallah“. A neke od aktivnosti je u svojoj izjavi istakao i glavni imam ovog medžlisa mr. Ismet-ef. Mustedanagić.

„Naše mevludske aktivnosti organiziramo u okviru manifestacije „Selam, ja Resulallah“. Ove godine smo imali poseban povod u džematu Vrngograč, gdje se obilježava devedeset godina od početka izgradnje džamije u ovom mjestu. Gost na džumi je bio naš cijenjeni muftija hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji je govorio o životu Muhammeda, a.s. Centralna mevludsk svečanost za naš medžlis je održana u džematu Gornje Polje. Imami našeg medžlisa su izveli prelijep mevludski program, a mevludsku besjedu je kazivao Ćamil-ef. Bašić, glavni imam Medžlisa IZ Zadar. Mreža mladih je u centru grada na dan mevluda podijela više stotina poklona sa porukama na kojima su napisani hadisi Muhammeda, a.s. , a ovu aktivnost su ponovili mektebska djeca. U osnovnim i srednjim školama, te u našim mektebima se održavaju multimedijalne prezentacije iz životopisa Muhammeda, a.s. U planu imamo za nekoliko dana organizirati i kviz za učenike srednjih škola pod nazivom „Upoznaj Poslanika, a.s.“, gdje smo planirali i brojne nagrade. Sretni smo što naše džematlije osjećaju radost kroz ove programe i što naši najmlađi uzimaju značajno učešće u ovim aktivnostima.“ – izjavio je mr. Mustedanagić.

Vrijedi spomenuti da je centralna mevludska svečanost povodom 12. rebi’u-l-evvela za Muftijstvo bihaćko ove godine održana u Gradskoj džamiji u Bihaću, gdje su prigodan program izveli članovi hora imama Medžlisa IZ Bihać, a vaz-i nasihat je održao Mensur-ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać.

I tako smo vam predstavili aktivnosti s kojim su medžlisi u sastavu Bihaćkog muftijstva obilježili mjesec rođenja najodabranijeg stvorenja i Božijeg miljenika Muhammeda, a.s.

Bože milosni, i mi u Bosni. Ko dan radosni mevlud učimo.

More in Medžlisi