Povežite se s nama

Mreža mladih

U Bihaću i Cazinu održana promocija knjige Bošnjačka politika u XX stoljeću

I na koncu, moramo raditi na obnovi moralnih vrijednosti, jer temelj svih naših kriza jeste u stvari moralna kriza.

U organizaciji Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Bihać, a u saradnji sa Islamskim pedagoškim fakultetom u Bihaću i Gradskom upravom Greada Bihaća, u Bihaću je upriličena promocija dopunjenog izdanja knjige prof. dr. Šaćira Filandre pod nazivom „Bošnjačka politika XX stoljeća“.

Pored autora knjige, na promociji je govorio i dr. Jasmin Musić, doktor politologije i predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini Unsko-sanskog kantona, dok je moderator promocije bio Nazif Horozović. Na početku se prisutnima obratio koordinator Mreže mladih Haris-ef. Dedić, koji je izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom što je prva ovogodišnja aktivnost Mreža mladih Bihać ustvari promocija ove veoma vrijedne knjige i gostovanje njenog autora u Krajini.

Iako mnogi u XX stoljeću ne primjećuju snagu Bošnjačke politike, ova knjiga kao i njeni promotori smatraju da je upravo to stoljeće etabliralo Bošnjačku politiku i zabilježen je stalni uspon kroz vrijeme.

„Ono što nas upućuje za budućnost jeste da je XX stoljeće bilo stoljeće uspjeha Bošnjačke politike. Kada pogledate njeno stanje na početku i na kraju XX stoljeća vidi se napredak državotvorne svijesti i svega onoga što nam je dalo snagu da odbranimo i sačuvamo ideju cjelovite Bosne. Postavlja se pitanje šta je cilj Bošnjačke politike u XXI stolječću i kako će odgovoriti na izazove koji su postavljeni u prve dvije decenije ovog stoljeća. I dalje su ciljevi ostali isti: Suverena, samostalna i stabilna država Bosna i Hercegovina. Bošnjačka politika mora biti bolja, sadržajnija i kvalitetnija od svih ostalih u interesu države Bosne i Hercegovine.“ – poručio je dr. Musić.

Dr. Šaćir Filandra je kroz nekoliko dijelova svoga obraćanja govorio o značaju razumijevanja Bošnjačke politike u XX stoljeću, kao i o važnosti trasiranja ispravnih principa za Bošnjačku politiku budućnosti.

„Smatram da je važno da se konstatuje da se država najbolje brani izgradnjom, jer ako se svede samo na odbranu, to je znak krize. Kantonizacija svijesti u Bošnjačkoj politici je veliki problem, gdje su nam vidici suženi i uopšte ne vidimo cjelinu, tj. interes države Bosne i Hercegovine kao cjeline. Ne smatram da je jedinstvo mišljenja dobro i poželjno, ali politička frangemtnacija koja je na sceni nije uopšte pluralizam mišljenja, već izraženi ego pojedinaca. Potrebna nam je medijacija i posredovanje u usaglašavanju stavova oko važnih pitanja za državu. I na koncu, moramo raditi na obnovi moralnih vrijednosti, jer temelj svih naših kriza jeste u stvari moralna kriza.“ – poručio je prof. Filandra.

Na promociji su pored spomenutih prisustvovali dekani fakulteta, univerzitetski profesori, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Unsko-sanskog kantona i dr. Ova promocija je izazvala veliko interesovanje kako u Bihaću tako i u Cazinu, gdje je održana također promocija ove knjige neposredno pred bihaćkog predstavljanje.

More in Mreža mladih