Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

U Bihaću održana rasprava o nacrtu Pravilnika o službi u Islamskoj zajednici

Posebno mi je važno unapređenje statusa imama kroz ovaj pravilnik.

U velikoj Sali Muftijstva bihaćkog održana je rasprava o nacrtu Pravilnika o službi u Islamskoj zajednici. Učešće na ovoj raspravi su uzeli glavni imami, predsjednici Medžlisa, sekretari i sabornici sa prostora Muftijstva bihaćkog. Pored muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića, uvodne opservacije su imali direktor Uprave za administrativno-pravne poslove Rijaseta IZ u BiH Mensur Karadža sa saradnicima Farukom Hašimovićem i Nihadom Mehmedovićem, te predstavnik Uprave za vjerske poslove Bahdrudin-ef. Čolo.

„Sve ono što stremi uređenju naše zajednice u bilo kojem segmentu treba da dobije naš maksimalan interes. Često sebi dozvolimo komoditet i ne dajemo dovoljno svog doprinosa u kreiranju normativnih akata i pravilnika u Zajednici, a kada se donesu određenje odluke ili pravilnici, onda uočavamo nedostatke ili kritikujemo određene odluke. U islamu su zaduženja važna. Svako ko se u zajednici zaduži nekim poslom potrebno je definisati sva njegova prava i obaveze kako bi kvalitet njegove misije bio što veći. Pravilnik o službi je nužan pravni akt, s obzirom da na raznim nivoima Islamske zajednice i u različitim mjestima postoje različiti pravni akti koji regulišu ono što je sadržaj budućeg pravilnika. Zahvalan sam Rijasetu IZ i direktoru Karadži što su donijeli odluku i pripremili nacrt ovog pravilnika i što ozbiljno pristupaju ovom pravilniku želeći sagledati sve dobre i manje dobre strane prethodnih pravnih akata i ugraditi najbolje prijedloge u novi pravilnik. Posebno mi je važno unapređenje statusa imama kroz ovaj pravilnik.“ – poručio je muftija Kudić.

Diretor Uprave za administrativno-pravne poslove Rijaseta IZ u BiH Mensur Karadža je u svom izlaganju istakao značaj donošenja ovakvog pravnog akta u Islamskoj zajednici.

„Ovaj pravilnik je nužan za što kvalitetnije funkcionisanje Islamske zajednice. Mnogo je problema proisteklo zbog nepostojanja ovakvog pravilnika. Ovo je svojevrsni Zakon o radu unutar Islamske zajednice i spada u red najznačajnijih akata koje je neophodno usvojiti. Do sada smo sa nekoliko pravilnika definisali radno-pravni status, razne procedure i postupke, prava i obaveze zaposlenika Islamske zajednice, a sada je intencija da se sve to obuhvati ovim pravilnikom. Posebno smo zainteresirani da čujemo razmišljanja ljudi koji rade i djeluju u našim džematima, medžlisima i ustanovama Islamske zajednice i da zajedničkim naporima dođemo do najboljih i najkvalitetnijih rješenja.“ – poručio je direktor Karadža.

Faruk Hašimović i Nihad Mehmedović su predstavili prijedlog Pravilnika o službi, njegove prednosti u odnosu na dosadašnje pravilnike i specifičnostima na koje treba obratiti posebnu pažnju. Bahrudin-ef. Čolo se referisao na one članove pravilnika kojima se unapređuje imamska služba i procedure oko prijema i premještaja imama iz džemata u džemat pojednostave i unaprijede.

Nakon izlaganja predstavnika Rijaseta Islamske zajednice, uslijedile su veoma kvalitetne diskusije gdje je iznesemo nekoliko važnih primjedbi i sugestija na ovaj nacrt pravilnika o službi, te je konstatovano da je nacrt urađen veoma prosesionalno i kvalitetno, ali da je važno da prođe raspravu kroz cijelu Islamsku zajednicu onako kako je održano i u Bihaću, jer će na takav način dobiti značajne prijedloge i biti sigurni da će takav prijedlog dobiti saglasnost Sabora Islamske zajednice koji će u nekim od narednih zasjedanja tretirati ovaj pravilnik.

Ovom raspravom je moderirao rukovodilac Službe za administrativno-pravne i finansijske poslove Muftijstva bihaćkog Sabahudin-ef. Begić.

More in Muftijstvo bihaćko