Povežite se s nama

Medžlisi

U Bosanskoj Krupi proučena hafiska dova hafizu Nehadu Hadžipašiću

U Gradskoj džamiji u Bosanskoj Krupi, u subotu, 2.9.2023. godine, proučena je hafiska dova hafizu Nehadu Hadžipašiću. Na ovoj svečanosti je pored muhaffiza hafiza Muharema Bajrića, gradonačelnika Bosanske Krupe Armina Halitovića, glavnog imama Medžlisa IZ Bosanska Krupa Muhamed-ef. Begića, velikog broja imama i džematlija, prisustvovao i izaslanik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Na samom početku, prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Krupa Muhamed-ef. Begić. On je čestitao hafizu Hadžipašiću i podsjetio na veoma trnovit put kroz kojeg je hafiz Hadžipašić prošao da bi postao hafiz.

„Neizmjerno sam zahvalan Allahu, dž.š., što je naš medžlis Gospodar počastio ovim današnjim danom i ovim blagoslovljenim povodom. Poznajem hafiza Nehada i kada je radio teške fizičke poslove. Čovjek ne bi nikada mislio da u takvom ambijentu radi budući hafiz Kur’ana. To nam je pouka da Uzvišeni odabire one koji će čuvati Njegovu knjigu. S toga je naša obaveza da poseban respekt i poštovanje iskažemo prema našim hafizima i da ih oslovljavamo onako kako to dolikuje. U ime Medžlisa IZ Bosanska Krupa čestitam hafizu, muhaffizu i cijeloj Islamskoj zajednici na ovom današnjem mubareku kojem svjedočimo, kao što se zahvaljujem svima koji su uzeli učešće u organizaciji ove hafiske dove.“ – poručio je glavni imam Muhamed-ef. Begić.

Potom je moderator programa Amel-ef. Duraković pročitao izvode iz biografije hafiza Nehada Hadžipašića i podsjetio na prisutne hafize u hafiskoj halki. Na ovoj dovi prigodne odlomke iz Kur’ana Časnog su učili hafizi: Suad-ef. Šahinović, Dževad-ef. Šahinović, Amir-ef. Mahić, Numan-ef. Bajrić, Sulejman-ef. Hašić, Elmir-ef. Mehmedović, Ajdin-ef. Halilić, Ahmed-ef. Šišić, Ibrahim Tričić, Abdullah-ef. Tričić i Edin-ef. Fajković.

Nakon što je svaki od hafiza proučio po dio iz Kur’ana Časnog, kako to tradicija hafiskih dova nalaže, kratke sure uz tekbire je proučio i novi hafiz Nehad Hadžipašić, koji nije mogao skriti ushićenost i emocije ovim trenutkom. Veoma sadržajnu i emotivnu hafisku dovu je proučio njegov muhaffiz hafiz Muharem Bajrić.

Prisutnima se na kraju u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je podsjetio na blagodati učenja Kur’ana i podučavanja, te o vrijednosti onih koji nose Kur’an i u javnosti su prepoznati kao hafizi Kur’ana Časnog.

„Značenje riječi Kur’an je knjiga koja se čita, uči i proučava. I velika je čast nositi ovu časnu titulu hafiza Kur’ana Časnog. Prenosim čestitke i dove cijenjenog reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića hafizu Hadžipašiću, kao što upućujem čestitke njegovoj porodici i cijenjemom muhaffizu, koji je mnoge hafize poučio učenju Kur’ana i koji je inspiracija mnogima koji uče časni Kur’an u kontinuitetu. U Kur’anu je lijek i milost za ljude. Ništa danas čovjeku na ovom svijetu ne treba više od lijeka, a nema boljeg i efikasnijeg lijeka od Kur’ana i njegova najbolja djelotvornost je kroz konkretno praktikovanje i slijeđenje Kur’anskih istina. Muhammed, a.s., naziva hafize Kur’ana „hameletu-l-Kur’an“, tj. one koji nose Kur’an. Nije lahko nositi Kur’an u životu, a svaki hafiz mora znati da treba biti uzoran čovjek, jer nosi najveću vrijednost, a to je Kur’an Časni. “ – istakao je u svom obraćanju muftija Kudić.

Uslijedilo je čestitanje i darivanje novog hafiza uz dovu da se ovakve dove nižu i što češće dešavaju, te da broj čuvara Božije knjige raste i da se Kur’an stalno uči, proučava i podučava.

More in Medžlisi