Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić razgovarao sa ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK

Drago nam je da su od ove godine udžbenici vjeronauke uvršteni na spisak besplatnih udžbenika za učenike osnovih škola.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić u svom uredu u Bihaću je razgovarao sa ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona Edvin Alijanović.

Muftijstvo bihaćko sa svojim organizacionim jedinicama je u svom djelovanju veoma blisko i intenzivno sarađuju sa ovim ministarstvom, a pogotovo je saradnja izražena kroz obrazovne ustanove Islamske zajednice: medresu „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu i Islamski pedagoški fakultet u Bihaću. Također se značajna saradnja ostvaruje i kroz predmet Islamska vjeronauka u osnovnim i srednjim školama Unsko-sanskom kantonu.

„Drago mi je što smo danas u ovom sastavu razgovarali o brojnim temama od zajedničkog interesa. Iskoristio sam priliku da čestitam ministru Alijanoviću imenovanje na ovu poziciju, te na ostvarenim rezultatima u dosadašnjem radu, od čega posebno ističemo Zakon o osnovnom obrazovanju USK, koji je usvojen i koji će, nadamo se, predstavljati iskorak u boljem i kvalitetnijem odgoju i obrazovanju. Sretan sam što predstavnici naših institucija prepoznaju Islamsku zajednicu kao faktor stabilnosti i ističu kvalitetan odnos prema široj društvenoj zajednici, a pogotovo što naše obrazovne ustanove i naši vjeroučitelji imaju afirmativnu ulogu u odgojno-obrazovnom procesu Unsko-sanskog kantona. Drago nam je da su od ove godine udžbenici vjeronauke uvršteni na spisak besplatnih udžbenika za učenike osnovih škola. Zahvalio sam se cijenjenom ministru i njegovim saradnicima što, uprkos brojnim izazovima, uspijevaju odgovoriti zahtjevima koji se stavljaju pred njih i nadamo se još intenzivnijoj saradnji na projektima od značaja za širu društvenu zajednicu.“ – istakao je muftija Kudić.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona Edvin Alijanović se zahvalio cijenjenom muftiji Kudiću na prijemu i veoma ugodnom i korisnom razgovoru. Predstavio je resor iz kojeg dolazi, a pogotovo se referisao na novi Zakon o osnovnom obrazovanju koji je netom usvojen u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Izrazio je zadovoljstvo što je i kao nastavnik održavao saradnju sa obrazovnim ustanovama i Islamskom zajednicom u cjelini.

„Zahvalan sam cijenjenom muftiji na ovom prijemu i na veoma konstruktivnom razgovoru. Infrastruktura s kojom raspolaže Islamska zajednica je uvijek bila na raspolaganju i institucijama kantona, kada su u pitanju medresa u Cazinu i Islamski pedagoški fakultet, na čemu smo iznimno zahvalni. Razgovarali smo i o kurikularnoj reformi u kojoj su uključeni i članovi tima ispred Islamske vjeronauke. Drago mi je da je Vlada USK na naš prijedlog usvojila odluku o kupovini udžbenika za sve naše učenike. Od ove godine i udžbenici vjeronauke će biti besplatni, što do sada nije bio slučaj. Imali smo i neke razgovore oko ustupanja prostora za neke naše obrazovne ustanove koji nemaju kvalitetno rješenje i dogovorili da ćemo to pitanje rješavati na nivou operativnih grupa. Drago mi je da muftija Kudić i njegovi saradnici rade brojne kvalitetne projekte i da pored svojih primarnih obaveza, imaju razumijevanje i podršku za sve projekte koje su od koristi i značaja za naše društvo u cjelini.“ – naglasio je ministar Alijanović.

Na ovom prijemu su prisustvovali i rukovodioci obrazovnih ustanova Islamske zajednice; dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić, direktor medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu prof. Zuhdija Handanović, koordinator za Islamsku vjeronauku Muftijstva bihaćkog Mensur-ef. Ćehić i Sabahudin-ef. Begić, sekretar Muftijstva. U pratnji ministra Alijanovića je bila sekretar Ministarstva g-đa Albijana Trnavci.

More in Muftijstvo bihaćko