Povežite se s nama

Medžlisi

U Bužimu proučena hafiska dova hafizu Zejdu Krkaliću

Čast mi je da sam danas u svojstvu izalasnika cijenjenog reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, a koristim priliku da u njegovo ime čestitam hafizu, muhaffizu, roditeljima i svima koji su pomogli na putu kojeg je hifzom završio hafiz Zejd Krkalić.

U džematu Bućevci, Medžlis Islamske zajednice Bužim, danas je proučena hafiska dova hafizu Zejdu Krkaliću, studentu Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i svršeniku medrese „Reis Džemaludin.ef. Čaušević“ u Cazinu. U prisustvu velikog broja džematlija iz cijele Krajine, prisustvovali su i izaslanik reisu-l-uleme, imam Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu i član Komisije za hifz Rijaseta Islamske zajednice mr. Salih-ef. Halilović i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Na samom početku se sa izrazima tople dobrodošlice obratio glavni imam Medžlisa IZ Bužim Mehmed-ef. Harčević. On je iskazao veliko zadovoljstvo današnjim događajem, te čestitao hafizu Zejdu, njegovim roditeljima, muhaffizu i cijeloj Islamskoj zajednici. Istakao je da su ovi primjeri brojnosti hafiza kojima svjedočimo u posljednje vrijeme ohrabrujući pokazatelj naše kolektivne svijesti o važnosti Kur’ana Časnog.

Hafizi Kur’ana Časnog Kur’ana okupljeni u tradicionalnu halku hafiza su proučili po jedan odlomak iz Kur’ana Časnog, a posljednje Kur’anske sure je proučio hafiz Zejd Krkalić. Nakon učenja hafiza Zejda, dovu je proučio njegov muhaffiz hafiz Suad-ef. Šahinović, profesor u medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu. Halku hafiza na ovoj dovi su činili čestiti hafizi Rifet Šahinović, Suad Šahinović, Elmir Mehmedović, Dževad Šahinović, Muhamed Žutić, Mirza Šiljdedić, Ibrahim Tričić i Emir Osmanagić. Moderator programa je bio hafiz Emin-ef. Grošić.

Prisutnima se prigodnim riječima obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je čestitao hafizu Zejdu, njegovoj porodici i muhaffizu, te istakao da je svaki novi hafiz u našoj zajednici potvrda naše privrženosti Kur’anu Časnom.

„Svaki hafiz nosi sa sobom emaneta. Hafiz je plod dova svojih roditelja. Mi muslimani uvijek moramo nastojati da najbolje postignemo, onako kako nas je poučio naš Pejgamber, a.s., kada je rekao: Kada od Allaha tražite džennet, tražite najuzvišenije mjesto u džennetu. Mi kroz naše obrazovanje, a u ovoj halki su profesori i učenici naše Cazinske medrese, potičemo inzenzivno druženje s Kur’anom. Ali ništa mi ne bi uspjeli od toga da naši čestiti imami nisu u naše džematlije usadili ljubav prema Kur’anu. Čuvajmo Islamsku zajednicu, unaprijedimo je i ojačajmo, jer zajednica koju vodi čestiti reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović ima za cilj da bude na usluzi našim džematlijama i našoj domovini.“ – poručio je muftija Kudić.

Izaslanik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića je bio hafiz Salih-ef. Halilović. On je u svom govoru istakao značaj hifza i vrijednosti hafiza u nekoj sredini, te je spomenuo i nekoliko konkretnih primjera iskustava koje je Komisija za hifz imala sa pojedinim hafizima.

„Hafizi Kur’ana su čuvari Kur’ana, ali su oni i čuvari svoga mjesta, jer oni preuzimaju odgovornost za tu zajednicu. Da bi neko mjesto uživalo Allahovu pomoć i zaštitu, potrebno je da ima hafize. Hafiz Sinanudin Sokolović ističe da je šezdesetih godina bilo veoma malo hafiza, a on spominje pojedine dijelove naše domovine koji nisu imali nikako hafize, a za Sarajevo spominje da je u 30 godina hifz položilo njih tek deset. Ove godine smo izveli u našoj Islamskoj zajednici stotinu i šezdeset hafiza. Ono što je specifično jeste da hifz ne završavaju samo učenici medrese i studenti našeg fakulteta, niti imami, već imamo brojne hafize različitih struka i usmjerenja. Imamo i nevjerovatnih i divnih priča naših hafiza. Zato sam optimista da ćemo mi u našoj domovini opstati i živjeti u miru zbog toga što se naš odnos prema Kur’anu mijenja na bolje i što Kur’an, Božiji časni govor, zauzima značajno mjesto u našim životima. Čast mi je da sam danas u svojstvu izalasnika cijenjenog reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, a koristim priliku da u njegovo ime čestitam hafizu, muhaffizu, roditeljima i svima koji su pomogli na putu kojeg je hifzom završio hafiz Zejd Krkalić.“ – poručio je izaslanik reisu-l-uleme hafiz Salih-ef. Halilović, koji je potom uručio hafizu diplomu hafiza Kur’ana Časnog.

Hafiz Zejd Krkalić (Nurfet i Semira) je rođen 2004. godine. Nakon osnovne škole u rodnom Konjodoru, Bužim, upisuje medresu i uspješno završava školovanje u medresi 2023. godine. Trenutno je student na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Hifz je počeo učiti u medresi pred svojim muhaffizom i profesorom Kiraeta hafizom Suad-ef. Šehinovićem.

More in Medžlisi