Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

U Cazinu održan poseban seminar za hadžinice Muftijstva bihaćkog

U organizaciji Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog, u subotu, 4.6.2023. godine održan je seminar za žene koje se ove godine pripremaju za odlazak na hadž sa područja Bihaćkog muftiluka. Seminar je održan u medresi „Reis Džemaluddin ef. Čaušević“ u Cazinu. Cilj ovog seminara je da se hadžinice pripreme da što bolje i kvalitetnije izvrše pripreme za njihovo životno putovanje i da se lakše suoče sa izazovima koji stoje pred njima. Ovaj seminar je tretirao tri važne dimenzije hadža: obrednu, duhovnu i zdravstvenu dimenziju priprema.

 

Prisutnim hadžinicama na početku programa u svojstvu domaćina obratio se direktor medrese prof. Zuhdija Handanović. On je poselamio hadžinice ispred muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića, čestitao Odjelu za brak i porodicu i iskazao svoje poštovanje prema onima koji su uzeli učešće u ovom seminaru, ali i prema hadžinicama koje su u velikom broju došle na ovaj seminar.

“Vi ste ove godine Allahove gošće, vaša stopala će dodirivati istu onu zemlju kojom je hodila hazreti Hadžera i neizmjerno nam je drago što vam možemo biti na usluzi u vašim pripremama za odlazak na hadž. Čestitamo vam što ste od Boga izabrane da ove godine obavite hadž i molimo Allaha da se čiste i oproštenih grijeha nakon obreda vratite svojim kućama.“ – rekao je u svom uvodnom obraćanju direktor Handanović

Mr. Šuhra Terzić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog ističe da Ured za hadž i umru Islamske zajednice u BiH ulaže veliki napor u priprema svih hadžija za ovu svetu dužnost, ali isto tako napominje da postoji potreba za nastavkom organiziranja ovakvih seminara, posebno za žene, s obzirom da žene imaju u nekim segmentima i drugačije propise i drugačije navike i izazove, pa ih je potrebno za takve izazove i pripremiti.

„Ove godine Muftijstvo bihaćko od ukupnog broja 290 hadžija ima 141 ženu, a na ovom današnjem seminaru je bila većina njih. Naše muftijstvo na čelu sa cijenjenim muftijom je i ove godine organiziralo obuke budućih hadžinicia, te u saradnji sa medžlisima i koordinatoricama Islamske zajednice Bihać i Cazin, organiziran je i ovaj seminar. Zahvalni smo svakako i našoj medresi na svesrdnoj podršci. Ovo nije prvi put kako se ovakve edukacije organiziraju i one su se pokazale kao vrlo korisna i važna priprema za hadžinice koje obavljaju hadž. Moja dužnost je bila danas da im predstavim šerijatski dio, tj. kakvi ih obredi očekuju i na koji način te obrede treba tretirati, pogotovo kako postupiti u onim okolnostima u kojima se nađu samo žene tokom hadžskih obreda. Zahvalna sam cijenjenom muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću što je i ove godine u cjelosti podržao ovaj seminar.“ – istakla je mr. Terzić.

Hadžinicama se u svojstvu predavača obratila i prof. Fata Ljubijankić, koja je prošle godine bila u pratnji hadžinicama u svojstvu šerijatske konsultantice. Ona je istakla da su ovakve edukacije i te kako potrebne, iako hadžinice i na licu mjesta imaju potpunu podršku konsultantica koje ih prate na hadžu.

„Hadž je peta islamska dužnost koju smo dužni obaviti samo jednom u životu, a većina naših hadžija tu dužnost samo jednom i obavi, te je neophodno da imamo posebne pripreme za žene koje hadž obavljaju. Sa ženama se razgovara i tamo, u toku samih obreda i nastoji se pomoći u svakom smislu riječi. Muhammed, a.s., nam je rekao da je za ženu hadž ono što je za muškarca borba na Allahovom putu. Dakle, radi se o iznimno velikoj nagradi sa jedne strane, ali sa druge strane iziskuje jedan veliki napor s obzirom na način odijevanja i posebnih propisa samo za žene. – konstatovala je prof. Ljubijankić.

Kada osoba odluči da obavi hadž mora imati potpunu fizičku spremnost i dobro zdravstveno stanje. O važnosti zdravstvene pripreme za hadž na ovom seminaru je govorila dr. Kanita Dedić. Doktor medicine i specijalista medicinske mikrobiologije, koja je prošle godine obavila hadž.

„Za hadž su neophodne adekvatne pripreme, kako fizičke tako i psihičke, na koje naše hadžije, u silnoj želji da samo obave hadž, zaborave. Dinamika radnih obaveza nas je u dobroj mjeri prikovala za kućni ambijent, pa smo zanemarili kretanje i fizikču aktivnost, koja mora biti na visokom nivou, gdje se pripreme za to vrše kroz što češće šetanje. Zatim, obratiti pažnju treba na redovne terapije koje koriste hadžije i iste te terapije moraju nastaviti koristiti i tokom hadžskih obreda. Posebno naglašavam važnim jačanje imuniteta prije polaka na hadž. – zaključila je dr. Dedić.

Ovim seminarom je moderirala prof. Ifeta Veladžić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Bihać, a zahvalnost za podršku u realizaciji ovog seminara su upućene i koordinatorici Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Cazin Almi Šahinović i koordinatorici medrese Sabahi Osmančević. Po završetku seminara, hadžinice su na poklon dobile neke lijekove koji se svakodnevno upotrebljavaju, a ovu donaciju je obezbijedio Bosnalijek.

Hadžinice su redom iskazivale svoju zahvalnost za ideju i realizaciju ovakvog seminara i posebno su obradovane što su im obredi hadža i drugi sastavni dijelovi ovog putovanja postali bliži i jasniji, pogotovo što su predavači na ovom seminaru žene sa znanjem i iskustvom u oblastima u kojima su govorili i koje su im ponudile konkretne savjete koji će doprinijeti da se ova sveta dužnost, ali i prelijepo putovanje realizira na najljepši način.


U Cazinu održan poseban seminar za hadžinice Muftijstva bihaćkog

More in Muftijstvo bihaćko