Povežite se s nama

Aktuelnosti

U džematu Liskovac održana centralna svečanost Medžlisa IZ Cazin povodom Lejle-i berataU džematu Liskovac održana centralna svečanost Medžlisa IZ Cazin povodom Lejle-i berata

U cazinskom džematu Liskovac održan je centralni program Medžlisa IZ Cazin povodom mubarek noći Lejle-i berat. Tim povodom je hor imama ovog medžlisa izveo prigodan mevludski program, a nakon toga se prisutnima obratio i glavni imam Said-ef. Mujakić. Vaz-i nasihat je kazivao jedan od naših najboljih vaiza Izet-ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa IZ Zavidovići.

Na samom početku izrazima doborošlice i podsjećanja na ovu mubarek noć, prisutnima se obratio imam ovog džemata Belmin-ef. Bajrić. On se zahvalio glavnom imamu koji je inicirao održavanje ovog programa upravo u ovom džematu, te horu koji je bio zadužen za mevludski program, a posebnu zahvalnost je uputio Izet-ef. Čamdžiću, koji je i pored brojnih obaveza došao u Cazin i u džemat Liskovac da s vjernicima podijeli radost berata i nadolazećeg mjeseca ramazana.

Glavni imam Medžlisa IZ Cazin Said-ef. Mujakić je istakao da je ovaj medžlis kroz nekoliko važnih programa već počeo intenzivne pripreme za mjesec ramazan, te je pozvao vjernike da ispune svoje vrijeme dobrovoljnim postom, nafilom i dobročinstvom.

„U predajama se spominje da je Muhammeda, a.s.  ove noći upotpunjio pravo na šefa’at, a šefa’at koji je dat Muhammedu, a.s., podrazumijeva da se može zauzimati za svakoga osim za dvije kategorije ljudi: Za mušrike, tj. one koji pripisuju Bogu sudruga i za one koji drugim ljudima zlo čine. Ovo nam je važna poruka koja nam govori da ćemo zaslužiti šefa’at našeg Pejgambera, a.s., samo ako se sačuvamo pomenutih grijeha.“ – poručio je efendija Mujakić.

Izet-ef. Čamdžić je kao i uvijek na originalan i specifičan način govorio o važnosti ove noći. On je objašnjavajući značenje riječi berat ukazao na važnost istinskog pokajanja i odricanja od grijeha.

„Kada pogledamo jezičko značenje riječi „beraetun“ od koje potiče riječ „berat“, ona znači oslobađanje i odricanje. Šejtan će na Sudnjem danu, kako Kur’an kaže, poručiti onima koji su ga slijedili na ovom svijetu da ih se odriče (beriun minkum). S toga, Allah, dž.š., u ovoj noći oslobađa od grijeha one koji se grijeha odreknu. A da bi se grijeha odrekli, uzvišeni Allah nam poručuje: „I nastojte da zaslužite oprost Gospodara svoga i džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje“. Pokajanje je okretanje leđa grijehu i zato će Gospodar oprostiti svakome ko Mu se pokaje“- poručio je Izet-ef. Čamdžić.

Izet-ef. je naglasio važnost odricanja od velikih grijeha i podsjetio da je mjesec ramazan vrijeme u kojem nas Gospodar podsjeća, da sve ono što želimo možemo postići snažnom voljom i bogobojaznošću.

„Allah, dž.š., nas podsjeća i kaže: „Ako se klonite velikih grijeha, koji su vam zabranjeni, On će preko onih sitnih ispada vaših preći.“ Svi mi znamo da je veliki grijeh farz ostavljati, lagati, piti alkohol, varati i nama je to jasno. Ali se postavlja pitanje: Možemo li mi biti od onih koji se odriču grijeha? Možemo! Dolazi nam mjesec ramazan u kojem nam Gospodar propisuje post kako bi se grijeha klonuli. I pored toga što je Allah nas obavezao postom i što smatramo da je post veliko dobročinstvo, budite sigurni da vi ne postite zbog toga, već zato što vi to hoćete i što je to vaš izbor. Uzdržavate se od svega onoga što kvari post. Zašto? Zato što su snažna volja i bogobojaznost razlozi zbog kojih mi činimo dobro i suzdržavamo se od grijeha“ – rekao je efendija Čamdžić

On je konstatovao da se u ovoj noći uzdižu naša djela i osvnuo se na naš odnos prema dunjaluku, te kako bi se trebali odnositi prema trajnim ahiretskim vrijednostima.

„Došao je Džibril u ljudskom liku među ashabe koji su bili u društvu Muhammeda, a.s., i pitao je Poslanika, a.s.: Kako treba vjernik da se ponaša na ovom svijetu? Poslanik, a.s., mu odgovori: Treba da se ponaša kao onaj koji je nešto izgubio i jedva čeka da to nađe. Allah, dž.š., od nas traži da užurbano koračamo prema dobru i osudio je našu nemarnost prema tome. Kada treba članarinu platiti, nema ništa skuplje od članarine. Vrijednost godišnje članarine je desetak puta manja od dopune za mobitel, a šta je drugo članarina nego borba na Allahovom putu imecima svojim. Zbog toga je važno da razumijemo u ovoj mubarek noći da nam je žurba prema dobrim djelima imperativ od kojeg ne smijemo odustati.“ – na kraju je zaključio efendija Čamdžić.U džematu Liskovac održana centralna svečanost Medžlisa IZ Cazin povodom Lejle-i berata

More in Aktuelnosti