Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

U džematu Pritoka održana centralna svečanost povodom Dana džamija

Centralna svečanost Muftijstva bihaćkog povodom 7. maja, Dana džamija je održana u džematu Pritoka, Medžlis Islamske zajednice Bihać. Razlog zašto je svečanost održana upravo u ovom džematu je zbog toga što se ove godine obilježava deset godina od proklanjavanja džamije u ovom naselju, u kojem prije toga nije bilo džamije.

Vaz-i nasihatom se pristunima obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, a hor imama Medžlisa IZ Bihać je izveo prigodan program. Na početku se obratio prisutnima glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić, a dovu na kraju programa je proučio bivši muftija bihaćki Hasan-ef. Makić.

“Nezamislivo je da vjernik živi u mjestu u kojem nema džamije. Zbog toga su nastale brojne džamije u našoj domovini i diljem svijeta. U njima se veliča Božije ime i u njima vjernici ispunjavaju svoje duše i snabdijevaju se najboljom poputbinom za životne izazove, a to je bogobojaznost. Džamije grade i održavaju naši vakifi i gotovo da naša povijest ne pamti primjer džamije koja se gradila i ostala nedovršena. Mi smo u Krajini posebno ponosni na naše vakife, jer su gotovo sve džamije obnovljene i napravljene vlastitim sredstvima, a i danas bilježimo izvanredne primjere ljudi koji prepoznaju značaj izgradnje i brige o džamiji. Međutim, ono što posebno prepoznaju jeste aktivnosti u džamijama, te nam je želja i na tome intenzivno radimo, da naše džematlije u što većem broju dolaze u džamiju i pronalaze svoj smiraj u njenim odajama. Džamije su Božije kuće, pa gdje onda može biti čovjek na boljem mjestu od toga?!” – naglasio je muftija Kudić.

U svom obraćanju, glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić je istakao da je na prostoru Bosne i Hercegovine u protekloj agresiji srušeno preko 600 džamija, te da su one mahom obnovljene i da su nikle nove džamije, što potvrđuje da su muslimani u Bosni i Hercegovini privrženi svojim džamijama i da imaju poseban senzibilitet prema svemu onome što se dešava u džamiji i oko nje.

Izet-ef. Rekanović, imam džemata Pritoka, nije skrivao svoje veliko zadovoljstvo činjenicom da ovaj džemat, iako tek u povoju, bilježi brojne rezultate, te uz pomoć vakifa i dobrih ljudi, svaki projekat kojeg pokrenu u veoma kratkom vremenu i završe. Njihova deviza djelovanja je “pomagati, raditi i činiti dobro”, što su do sada i opravdali mnogobrojnim aktivnostima u džematu i izvan džemata.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 7. maj je proglašen Danom džamija, kada se simbolično obilježeva rušenje Ferhadije u Banjoj Luci, ali i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice.

Na području Bosne i Hercegovine, danas se nalaze 2.822 vjerska objekta, od čega je 1.912 džamija.

Među džamijama, 789 njih je obnovljeno, 83 koje još nisu obnovljene, a 140 objekata je iz mesdžida pretvoreno u džamije, dok je ukupno 554 novosagrađenih džamija.


  • Click to enlarge image b.jpg

  • Click to enlarge image c.jpg

  • Click to enlarge image d.jpg

  • Click to enlarge image e.jpg

  • Click to enlarge image f.jpg

  • Click to enlarge image g.jpg
  •  
  • More in Muftijstvo bihaćko