Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Večer Kur'ana, ilahija i vakifa u cazinskom džematu Stijena


Cilj ovog programa jeste podsjetiti na ulogu džamije u životima vjernika, kojima je životna inspiracija Kur’an Časni i koji u okviru svoje Islamske zajednice zadovoljavaju svoje vjerske potrebe kroz džamiju i džemat. Program Kur’ana i ilahija su izveli članovi hora Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva, koji su zajedno sa svojim voditeljem hafizom Nedžad-ef. Ćemanom boravili u posjeti Krajini. Prigodan vaz-i nasihat je održao hafiz Nedžad-ef. Ćeman, a veoma lijepo i sadržajno obraćanje je imao i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Na ovoj svečanosti, deset odraslih polaznika Škole Kur’ana iz ovog džemata je proučilo po nekoliko ajeta, a dodijeljene su i vakufname naistaknutijim vakifima ovog džemata u protekloj godini.

“Islamska zajednica je odredila dva dana u godini koja su od posebnog značaja, Dan džamija i Dan šehida. Izdvajanjem nekog posebnog dana može biti ukazivanje na njegovu dodatnu važnost, ali isto tako može biti i ukazivanje na opasnost da se zaboravi i zanemari. 1577. godine, Habsburške vlasti su tražili da se Bužim i Cazin vrate pod njihovu vlast, a onda je Mehmed-paša Sokolović odbio zahtjev uz obrazloženje da su u ovim mjestima podignute džamije i da se takvi gradovi ne predaju. Zato su zbog iskrenog nijeta prvih neimara naših džamija one opstale na ovim prostorima i stoljećima svjedoče nepokolebljivost vjere našeg naroda. Džamije oživljavaju vjeru u srcima vjernika, jer se u ajetu kaže da Allahove džamije oživljavaju oni koji vjeruju u Boga i onaj svijet. U predajama se spominje da onima koji dolaze u džamije svjedočimo iman – vjerovanje u Boga. Lično poznajem ljude koji sve svoje termine i sve svoje aktivnosti podređuju namaskim vremenima, što je znak njihove iskrenosti i prvivrženosti vjeri.” – poručio je muftija Kudić u svom obraćanju.

U svom obraćanju hafiz Nedžad Ćeman je citirao nekoliko ajeta iz Kur’ana, koji govore o tome da su sljedbenici knjige umanjivali značaj arapa u tri ključna segmenta i tako ih htjeli poniziti, te je naglasio u čemu se krije stvarna snaga jednog naroda.

“Tri su segmenta u kojem su Ehlu-l-kitabije ponižavali arape. Prvi je da su se Jevreji i kršaćani ponosili činjenicom da su narodi knjige, a arape su nazivali nepismenim narodom (ummijun). Sebi su čak davali za pravo da bilo koju vrstu nepristojnog ponašanja prema arapima ne tretiraju kao grijeh, jer su oni nepismeni. Zatim su govorili kako su oni Božiji štićenici i kako su nadrasa, a i danas često čujemo da se tako i ponašaju i dijele ljude na njih i one niže od njih. I treće što su posebno isticali jeste da oni imaju sveti dan, Jevreji subotu, a kršćani nedjelju, dok arapi nisu imali poseban dan koji je imao neku svetost u sebi. Allah, dž.š. je sa islamom arapima dao Knjigu, učinio vjernike svojim štićenicima i podario im najbolji dan u sedmici, petak, kao dan kada muslimani dobivaju velike blagodati u njemu. Sura El-Džumu’a je jedna kompaktna sura koja ima svoje ustrojstvo, a ona je poput džemata i zajednice. I koliko god imali razlika među nama, mi moramo davati primat onim stvarima koje nas okupljaju i snaže. Islam, porodica, Islamska zajednica i država Bosna i Hercegovina su vrijednosti oko kojih se moramo okupiti i pod taj kišobran se skrasiti.” – istakao je hafiz Ćeman.

Prethodno se, također, obratio hafiz Sulejman-ef. Hašić, imam džemata Stijena, zahvalivši svim učesnicima programa, a posebno cijenjenom muftiji Kudiću i hafizu Ćemanu, te članovima hora Gazi Husrev-begove medrese. Istakao je značaj vakifa i njihovog doprinosa razvoju džemata, te je pohvalio vrijednu grupu učača Kur’ana koja je u 26 časova savladala arapsko pismo i danas veoma uspješno uče u Kur’anu Časnom.

Izgrađivati džamije, brinuti o džamijama, posjećivati džamije, učiti u džamijama, graditi džemat u džamijama i iz džamija i crpiti pozitivnu energiju i čistiti svoje duše je naša individualna i kolektvna obaveza naspram džamija. – istaknuto je na ovom skupu.

Ovom događaju su prisustvovali i glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Cazin Said-ef. Mujakić i prof. Haris Ćoralić, glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa Muhamed-ef. Begić, gradonačelnik Cazina mr. Nermin Ogrešević, hafizi, imami i drugi.

More in Muftijstvo bihaćko