Povežite se s nama

Ilmijja

U Prijedoru promovisana knjiga “Bosanskohercegovački imami u vrijeme komunizma”

U organizaciji Okružnog odbora Ilmijje Muftijstva bihaćkog u saradnji sa medžlisima Islamske zajednice Prijedor i Kozarac, u amfiteatru Medžlisa IZ Prijedor, upriličena je promocija knjige dr. Adis-ef. Sultanovića pod nazivom „Bosanskohercegovački imami u vrijeme komunizma u periodu 1945-1971“. Promotori ovog vrijednog djela su bili Nesib-ef. Hadžić, predsjednik udružena Ilmijje BiH i autor knjige.


Na samom početku, izraze dobrodošlice su uputili Omer-ef. Redžić, predsjednik Okružnog odbora Ilmijje Muftijstva bihaćkog i Benjamin-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Prijedor. Oni su izrazili zadovoljstvo činjenicom da se jedna ovakva knjiga promovira među imamima, što bi trebalo da služi kao dobar pregled kroz šta su prolazili imami u proteklom periodu i na koji način su se suočavali sa izazovima koji nisu bili ni malo jednostavni.

Promotori su govori o važnosti ove knjige, a poseban naglasak je stavljen na nekoliko tema. Govorili su o odnosu socijalističkih vlasti prema Islamskoj zajednici i imamima, o socijalnom položaju imama u Bosni i Hercegovini u ovom periodu, o obrazovanju imama, o statusu imama u Islamskoj zajednici, te o društvenom angažmanu imama u Bosni i Hercegovini. Posebno je bila interesantno povlačenje paralele sa današnjim statusom imama i odnosom raznih struktura prema imamima.

Knjiga tretira pitanja kakav je bio pravni položaj Islamske zajednice i imama u Jugoslaviji, odnosno da li se odnos vlasti mijenjao u odnosu na prve godine nakon uspostavljanja nove vlast te kakav je bio socijalni i materijalni položaj imama u Bosni i Hercegovini između 1945. i 1971. godine. Ona predstavlja dorađenu doktorsku disertaciju Adisa Sultanovića koju je odbranio na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu početkom 2021. godine, a izdavači knjige su Udruženje ilmijje IZ u BiH i El-Kalem.

Ovoj promociji su prisustvovali i glavni imam Medžlisa IZ Kozarac mr. Amir-ef. Mahić, te imami medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, Bos. Petrovac, Bos. Krupa

More in Ilmijja