Povežite se s nama

Islamska zajednica

U Sarajevu svečano otvorenje velike multimedijalne izložbe “Pod nebom vedre vjere”

“Riječ je o izložbi koja prvi put na istom mjestu dovodi do susreta različite dokumente, izvore, svjedočenja i interpretacije o islamu u Bosni i Hercegovini, predstavljajući na taj način svojevrsnu historiju duhovnosti i kulture islama na ovim prostorima” – naveo je dr. Hodžić.

Svečano otvorenje izložbe “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” bit će održano 11. oktobra, a izložba će za javnost biti dostupna dan kasnije, od 12. oktobra ove godine.

“Ova izložba je jedinstvene vrste i najveća izložba ikada napravljena o islamskoj kulturi u Bosni” – kazao je u intervjuu za Islamske informativne novine (IIN) Preporod prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja realizira ovaj projekat.

Naime, nakon dvije godine istraživanja, snimanja na terenu, saradnje s muzejskim i arhivskim ustanovama i bibliotekama kustoski tim je izvršio konačnu selekciju i izložba će sadržavati oko 1.500 različitih vrsta izložbenih jedinica od slika, kaligrafskih radova do nakita i nošnje, a bit će postavljena u Collegiumu Artisticumu u Sarajevu.

“Riječ je o izložbi koja prvi put na istom mjestu dovodi do susreta različite dokumente, izvore, svjedočenja i interpretacije o islamu u Bosni i Hercegovini, predstavljajući na taj način svojevrsnu historiju duhovnosti i kulture islama na ovim prostorima” – naveo je dr. Hodžić.

Kroz 23 sekcije izložbe pokazuje se karakter bosanskih svjetova islama koji se očituje u vedrini, otvorenosti, dinamičnosti, sposobnosti za transformaciju, suživot i dijalog, kreativne odgovore na povijesne izazove s kojima se muslimani u Bosni suočavaju.

“Pošli smo od toga da je zapravo islamska kultura u Bosni i povijesno-kulturno naslijeđe u cjelini nedovoljno poznato ne samo u Evropi i našem regionu i ne samo da je malo poznato drugima, već i mi sami nedovoljno poznajemo našu povijest i kulturnu tradiciju i kreativne izraze u književnosti, umjetnosti, arhitekturi i mnogim drugim oblastima. Ova izložba će pokazati i otkriti i nama i drugima raskošne svjetove islamske duhovnosti na našim prostorima u različitim oblastima” – kazao je direktor Hodžić.

Značajno je naglasiti da će izložba, u najvećem dijelu svoga sadržaja i fundusa, predstavljati značajan doprinos osnivanju i koncipiranju muzejske zbirke Islamske zajednice, odnosno muzeja islamske umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

“Jedan od najvažnijih ciljeva koje postižemo ovim projektom i izložbom jeste da će izložba predstavljati početni fundus budućeg muzeja o kojem je Rijaset već donio odluku o osnivanju. Nadamo se da će u što skorijem roku donijeti odluku i o početku rada ovog muzeja, na kojem se pokušavalo raditi posljednjih stotinjak godina. Nadam se da ćemo mi biti ta generacija koja će ispuniti taj dug koji dugujemo sebi i bosanskohercegovačkoj, ali i široj javnosti, odnosno generacija koja će otvoriti taj muzej”- kazao je direktor Hodžić.

Dodao je da, također, ova izložba treba da bude podsticaj za razvitak muzejske kulture kod našeg naroda.

“Mnogi još uvijek samo za sebe čuvaju eksponate i dokumente od ogromne važnosti za našu povijest i kulturu i na pozive da to izlože, ne da poklone ili prodaju, već samo izlože ne odgovaraju i tako jedno civilizacijsko bogatstvo ostaje zarobljeno u užem krugu ljudi, a često se iz generacije u generaciju izgubi” – istaknuo je Hodžić.

Najavio i da će početkom oktobra izaći velika monografija ove izložbe.

“To je svojevrsni katalog, ali ne u pravom smislu riječi katalog, jer je kataloški popis izložbe posebno pripremljen. Monografija koja ima 800 stranica u boji sadrži slike i opise svih eksponata s izložbe. Ima oko 3.000 relevantnih kratkih informacija o različitim oblastima islamske kulture u Bosni i to je jedna vrsta, ako bismo mogli kazati, obuhvatnog leksikona islama u Bosni. Ona je jednako važna kao i sama izložba i ostaje kao trajno svjedočanstvo ne samo naših nastojanja u ovom projektu nego i jedno veliko obuhvatno svjedočanstvo islamske kulture u Bosni”- akcentirao je Hodžić.

S obzirom na sadržaj izložbe, Hodžić je govorio i o tome koliko je ona kao projekat interesantna političkim i drugim društvenim akterima koji mogu utjecati na kreiranje slike o muslimanima u Bosni i Hercegovini.

“Projekat je finansiran uglavnom iz sredstava koja smo osigurali putem donatorskih i sponzorskih aktivnosti i nekoliko kantonalnih vlada. Collegium Artisticum nam je na mjesec i po, koliko traje izložba, besplatno ustupio prostor, ali to je i razumljivo jer mi na neki način Sarajevu i najširoj bosanskohercegovačkoj javnosti ustupamo jednu veliku izložbu koja je kulturni događaj par excellence. To nije izložba samo o vjeri, već o važnoj komponenti bosanskohercegovačke povijesti i kulture. Primjera radi, teško je govoriti u povijesnoj dubini o bosanskohercegovačkom gradu bez islama, ako se izostavi islam i islamska kultura” – zaključio je, između ostalog, direktor Hodžić.

Preporod.info

More in Islamska zajednica