Povežite se s nama

Musalla

Večer Kur’ana i ilahija održani u sklopu manifestacije Musalla 2022.

U okviru vjersko-kulturne manifestacije “Musalla 2022” večeras je u haremu Sultan Fatihove džamije u Donjem Kamengradu, Medžlis Islamske zajednice Sanski Most, upriličena Večer Kur’ana, u kojoj su učestvovali hafizi iz Turske, Irana i Bosne i Hercegovine.

Večer je otvorio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most Mirza-ef. Žerić, koji je istakao važnost slobode vjere koju danas imamo, te da istu moramo čuvati.

Program je svojim predavanjem upotpunio dr. hfz. Elvir-ef. Duranović, koji je govorio o čuvanju islama u našoj domovini, kao i porukama hidžre.

– Mi se moramo sjećati ljudi koji su donijeli islam i prve ezane na naše prostore, a među prvima je sultan Mehmed Fatih. On je ostavio neizbrisiv trag u našoj domovini, i mi danas imamo zadatak da čuvamo ovo što imamo. Mnogo je neprijatelja oko nas, ali smo ipak sami sebi najveći neprijatelji. Toga se moramo čuvati i raditi na tome – kazao je između ostalog hafiz Duranović.

Prisutni, kojih je bilo u velikom broju, uživali su u prelijepom učenju Kur’ana. Devedesetčetverogodišnja Ziba Ćatić rođena je u Donjem Kamengradu. Iako danas sa svojom djecom živi u Švedskoj, došla je u svoje rodno mjesto.

– Ovo je za mene nešto najljepše što mogu vidjeti i doživjeti. Svake godine dolazimo i drago mi je da možemo čuti i vidjeti naše hafize – kazala nam je Ziba Ćatić.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, imami iz svih džemata ovog medžlisa, kao i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Sadik Babur Girgin.

Centralni događaj i ove godine biće klanjanje džuma-namaza na lokalitetu Musalle u Donjem Kamengradu, uz prateće sadržaje, a posebna atrakcija ove godine biće defile turskog vojnog orkestra Mehter i bajraktara gradom.

Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku. Nalazi se pod zaštitom države, a krase je originalni mihrab i minber iz 15. vijeka i jedina je aktivna musalla na prostoru Balkanskog poluostrva.

Večer ilahija noć ranije

Predivan koncert islamske duhovne muzike, u sklopu ovogodišnje Musalle, u prisustvu velikog broja građana, održan je u srijedu, 29. jula 2022. u Prijedorskoj ulici u Sanskom Mostu.

Sanjani su imali priliku uživati u prekrasnim izvedbama ilahija, duhovnih pjesama i sevdalinki, a gost večeri bio je poznati bosanskohercegovački kantautor Eldin Huseinbegović.

Kompletan događaj uveličali su i članovi mješovitog hora “Harmonija” iz Sanskog Mosta, koji su se predstavili izvedbom nekoliko numera, kao i ženski hor koji djeluje u okviru Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u Ilijašu.

Opća je ocjena kako je ovaj koncert u potpunosti opravdao očekivanja prisutnih te upotpunio sadržaj ovogodišnje manifestacije za koju se već sada može reći da je jedna od najposjećenijih do sada.

Centralni sadržaj manifestacije i ove godine bit će klanjanje džuma-namaza na lokalitetu Musalle u Donjem Kamengradu, uz prateće sadržaje, a posebna atrakcija ove godine bit će defile turskog vojnog orkestra Mehter i bajraktara gradom.

More in Musalla