Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Visoka delegacija IZBA kod muftije Kudića

Povod ove posjete jeste razmjena iskustava na polju misijskog djelovanja. Delegacija Islamske zajednice Austrije je dostavila pomoć za poplavljena područja

Delegacija Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji predvođena glavnim imamom Senad-ef. Kusurom i predsjednikom Adisom Čandićem su posjetili Muftijstvo bihaćko i razgovarali sa muftijom bihaćkim hafizom Mehmed-ef. Kudićem. Povod ove posjete jeste razmjena iskustava na polju misijskog djelovanja. Delegacija Islamske zajednice Austrije je dostavila pomoć za poplavljena područja koju su džemati Austrije prikuplili na sergijama za pomoć poplavljenim područjima na prostoru Bosanske Krajine i Bihaćkog muftijstva.

„Zadovoljstvo mi je veliko da sam imao priliku ugostiti delegaciju Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji predvođeni novoimenovanim glavnim imamom i predsjednikom. Drago mi je što smo imali priliku da razmijenimo iskustva rada i djelovanja i da razgovaramo o unapređenju naših odnosa kroz odgoj i obrazovanje. Zahvalan sam čelnim ljudima Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji što su se među prvima javili i interesovali za stanje u poplavljenim područjima Bosanske krajine, te su ovom prilikom dostavili svoju pomoć. Islamska zajednica je jedinstvena zajednica koja osjeća svaki svoj dio i koja se međusobno potpomaže i zajednički djeluje. To potvrđuju i ovi posljednji događaji kad su u pitanju poplave. Primio sam na desetine poruka i poziva iz cijelog svijeta gdje se nudi pomoć i podrška, a iznimno sam sretan kada sam čuo s kakvim emocijama su imami najavljivali prikupljanje pomoći za Bosansku krajinu. Ta ljubav nas obavezuje i u teškim situacijama najbolje možemo prepoznati istinske prijatelje, a to su naša braća u Austriji dokazala.“ – poručio je muftija Kudić, čestitajući izbor Senad-ef. za glavnog imama i g. Čandića za predsjednika, te im poželio uspješan rad.

Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji Senad-ef. Kusur je istakao da je veliki broj vjernika koji su aktivni u džematima u Austriji porijeklom iz Bosanske krajine i Bihaćkog muftijstva, te da je i dosadašnja saradnja sa muftijom Kudićem i Islamskom zajednicom na ovom području intenzivna i plodonosna.

„Zahvaljujemo cijenjenom muftiji Kudiću i njegovim saradnicima na lijepom prijemu i ugodnom razgovoru o temama od opšteg značaja. Povezanost džemata u Muftijstvu bihaćkom sa džematima Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji je veoma snažna, jer je zaista broj Krajišnika u Austriji veliki i veoma su aktivni i korisni ljudi u zajednici. Kada smo vidjeli one strašne poplave prije neko vrijeme, odmah smo se pokrenuli i stavili se na raspolaganje muftiji Kudiću. Danas smo došli da to i ozvaničimo, ali također, da razgovaramo o projektima koji nas povezuju i međusobnoj saradnji, koja, ruku na srce, i ranije nije bila slaba. Drago mi je što smo posjetili Islamski pedagoški fakultet u Bihaću i medresu „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu i što sam imao čast da održim hutbu u Fethija džamiji u Bihaću.“ – istakao je glavni imam efendija Kusur.

Delegaciju su još činili članovi Upravnog odbora Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji Samir-ef. Redžepović i hafiz Sabahudin-ef. Hašić, te generalni sekretar prof. Hasan Isaković. Prijemu u Muftijstvu bihaćkom su prisustvovali saradnici muftije Kudića: direktor Cazinske medrese prof. Zuhdija Handanović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje mr. Haris-ef. Veladžić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić i saradnik za medije Nazif-ef. Horozović.

Senad-ef. Kusur je održao hutbu i predvodio džuma-namaz u džamiji Fethija, a potom je delegacija posjetila Islamski pedagoški fakultet u Bihaću, gdje ih je dočekao dekan prof. dr. Hajrudin Hodžić i njegovi saradnici. Konstatovano je da je ova visokoškolska ustanova bila od presudnog značaja za obrazovanje imama i vjeroučitelja koji danas djeluju na prostoru Austrije i da je saradnja i dalje veoma intenzivna. Posjetili su i medresu „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu, gdje je konstatovano da je sve više učenika u medresi, koji su rođeni i koji su odrasli u Austriji i da je takva tendencija u porastu, a da su značajan broj imama i muallima u Austriji upravo završili ovu medresu. I ove godine je bio dogovoren kamp polaznika mekteba iz Austrije u medresi u Cazinu, ali je iz objektivnih okolnosti prolongiran za jesen ove godine.

More in Muftijstvo bihaćko