Povežite se s nama

Mreža mladih

Peti susreti Mreže mladih Islamske zajednice ove godine u Bihaćkom muftijstvu

Važno je istaći vrijednosne orijentacije i podsjetiti na temeljne dužnosti svih onih koji učestvuju u odgoju i edukaciji mladih.  Vjera, moral, identitet i osjećaj pripadnosti domovini od iznimnog su značaja.

U Medresi “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu  25. augusta počeli su Peti susreti Mreže mladih, a organizator susreta je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Susreti okupljaju 150 učesnika, koordinatora i članova Mreže mladih.

Otvorenju susreta prisustvovao je izaslanik reisul-uleme hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, te predstavnici Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice  dr. Enes Svraka, dr. Safija Malkić i Bahrudin-ef. Čolo.

Direktor Uprave za vjerske poslove hafiz dr. Mensur-ef. Malkić je istakao kako Islamska zajednica mladima posvećuje posebnu pažnju, te da su ovi susret prilika za upoznavanje i širenje Mreže mladih.

– Naši mladi imat će priliku slušati predavanja od strane eminentnih stručnjaka, ali i upoznati geografiju i povijest lijepih predjele naše Bosanske krajine, naše domovine. Ono što je izuzetno važno jeste da je ovo prilika da se mladi međusobno upoznaju, da se druže, te da na taj način Mrežu mladih dalje šire – istakao je hafiz Malkić.

Domaćin Petih susreti Mreže mladih je muftijstvo bihaćko. Tim povodom muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić iskazao je zadovoljstvo i istakao kako je ovaj susret mjesto druženja omladine i lijepih događaja.

– Važno je istaći vrijednosne orijentacije i podsjetiti na temeljne dužnosti svih onih koji učestvuju u odgoju i edukaciji mladih.  Vjera, moral, identitet i osjećaj pripadnosti domovini od iznimnog su značaja. Naša omladina u Mreži mladih ima utkane ove vrijednosne orijentacije kroz koje razvijamo njihov odnos prema religiji i moralu, braku i porodici, društvu i politici, te korištenju slobodnog vremena. Veoma je važno da kroz ovakve i slične programe ove četiri vrijednosti dodatno jačamo i da ih naši mladi žive – kazao je  muftija Kudić.

Voditelj Odjela za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Enes-ef. Svraka istakao je kako su ovo peti po redu susreti Mreže mladih.

– Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini već tradicionalno po peti put organizira susrete Mreže mladih Islamske zajednice sa područja Bosne i Hercegovine, dijaspore i domovinskih zemalja. Posebno nam je zadovoljstvo što po prvi put imamo prisutne i mlade iz dijaspore, sa nama su mladi iz Francuske, Švedske i Austrije. Mreža mladih postala je prepoznatljiva kako u Bosni i Hercegovini, tako i izvan njenih granica, stoga svake godine sa organiziranjem susreta nastojimo napraviti iskorak i podići sve na viši nivo – kazao je dr. Svraka.

Učesnici će pored predavanja, između ostalog imati priliku posjetiti Bihać, Bužim, Bosansku Krupu i Kozarac, te obići važne edukativne i historijske lokalitete.

Susreti će trajati do nedjelje, 27. augusta, kada je u popodnevnim satima u Kozarcu planirano zatvaranje susreta i ispraćaj učesnika.

(Amina Svraka/Preporod.info)

More in Mreža mladih