Povežite se s nama

Aktivnosti

Hutba Muftije bihaćkog u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci

Stotine hatiba držali su hutbe na ovom minberu Ferhad-pašine džamije. Oni su prolazili i smjenjivali se, generacije su prolazile, ali  je ostala šeher Banjaluka. 

U petak, 29.11.2019. godine, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je održao hutbu i predvodio džuma-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji (Ferhadija) u Banjaluci. Hutbu muftije Kudića prenosimo u cjelosti.

Draga i poštovana braćo!

Pri kraju smo mjeseca rebiul-evvela, mjeseca rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., za kojeg kažemo da je proljeće naših srca. On je resulullah -Allahov poslanik, ali on je i habibullah – Allahov miljenik. Bez sumnje, za sve nas muslimane on je poslanik i svi to deklarativno prihvatamo. Trudimo se, i riječju i djelom, da postane i naš miljenik i da zauzme posebno mjesto u našim srcima. Brojne su manifestacije održane diljem Bosne i Hercegovine i islamskoga svijeta. Nijedno ime ne spominje se više od  imena Muhammed. Svaki dan muslimani kroz ezan, ikamet i dnevne namaze spominju to ime na hiljede puta. Imamo želju da slijedimo Muhameda, a.s., više nego što u stvarnosti to činimo. Pozivamo se na njega, ali ne radimo uvijek po sunnetu njegovom, nego često samovoljno djelujemo.

Allah, dž.š., iz poštovanja prema njemu ni na jednom mjestu u Ku’ranu nije ga pozvao njegovim imenom, za razliku od ostalih poslanika. Uvijek mu se obraća riječima Ja ejjuherresul – o Poslaniče, Ja ejjuhennebijj – o Vjerovjesniče, ukazujući nama da to uvijek imamo na umu i da ne poduzimamo ništa čime Poslanik ne bi bio zadovoljan. Allah, dž.š., naređuje: „O, ljudi, ne podižite svoje glasove iznad glasa Poslanika, u njegovom prisustvu ne govorite glasno kao što se međusobno obraćate jedni drugima.“ I mi danas, u našem vremenu, jednako se trebamo ponašati, s najvećim respektom trebamo se odnositi prema sunnetu Allahovog poslanika. Naš cilj na ovom svijetu jeste da djelujemo i postignemo džennet.

U suri koja nosi naziv Muhammed, Allah spominje četiri rijeke ili tačnije četiri vrste rijeka koje su pripremljene za one koji uđu u džennet, odnosno za one koji budu imali jasnu predstavu o svrsi svog dunjalučkog života.

Pa kaže Allah, dž.š:

Bismillahir-rahmanir-rahim,

مَّثَلُ الْجَنَّةِ الَّتِي  وُعِدَ الْمُتَّقُونَ

“Primjer Dženneta, koji je obećan onima koji se Allaha boje

فِيهَا أَنْهَارٌ مِّن مَّاءٍ غَيْرِ آسِنٍ

u kome su rijeke od vode neustajale

وَأَنْهَارٌ مِّن لَّبَنٍ لَّمْ يَتَغَيَّرْ طَعْمُهُ

rijeke od mlijeka nepromijenjena ukusa,

وَأَنْهَارٌ مِّنْ خَمْرٍ لَّذَّةٍ لِّلشَّارِبِينَ

i rijeke od vina, prijatna onima koji piju,

وَأَنْهَارٌ مِّنْ عَسَلٍ مُّصَفًّى

i rijeke od meda procijeđenog.”

Izgled dženneta prikazan je kroz ove četiri rijeke, koje izviru iz mjesta Firdevs, centralnom mjestu dženneta, iznad kojeg je Aršur Rahman – Allahovo prijestolje: rijeka od vode neustajale, tj. koja se ne može zamutiti; rijeka od  mlijeka nepromijenjena okusa – mlijeko vrhunske bjeline i kvaliteta; rijeka od vina, prijatna onima koji ga piju, ali koje ne opija, i četvrta, rijeka od meda procijđenog, čistoga.

Ove rijeke su nešto najljepše u džennetu, a najljepše na ovome svijetu je dolazak Muhameda, a.s. U njegovoj pojavi ogleda se sva ljepota četiriju džennetskih rijeka: njegov poslanički put je čist i bistar, riječi su njegove brižljivo birane, medne i pitke, lezzeti li šaribin, pitke za one koji upijaju i slušaju.

Poslanik Muhammed, a.s., konstantna je inspiracija. Došao je poput čiste planinske rijeke koja nas uvijek iznova upozorava da ne smijemo biti neaktivni i ustajali, naprotiv, moramo biti aktivni, djelovati kao pravi mu’mini i čuvati naš islamski  identitet.

Voda je najveća Allahova blagodat i na ovom svijetu. Naša država Bosna i Hercegovina bogata je rijekama, one nose u sebi sve dobro ovog naroda. Una i Vrbas su krajiške rijeke koje povezuju dva muftijstva, bikaćko i banjalučko. Muslimani moraju biti jedinstveni poput Une, koja nikad nije mutna, i Vrbasa, koji je svojom modrozelenom ljepotom nadmšio mnoge rijeke. Moramo biti otvoreni jedni  prema drugima, postojani i ne nadmetati se u onom što je ionako prolazno. Ne smijemo misliti zlo nikome pa čak ni svome neprijatelju. Moramo otkriti u sebi poruku Poslanikovih riječi, njenu univerzalnost i mnogoznačnost. Svaka rijeka ima svoj most, svoju ćupriju koja nas povezuje. Na Ahiretu, onu sirat-ćupriju preći će samo oni koji na ovoj strani, dunjaluku, budu imali jasnu predstavu o svome Gospodaru.

أَفَمَن كَانَ عَلَىٰ بَيِّنَةٍ مِّن رَّبِّهِ كَمَن زُيِّنَ لَهُ سُوءُ عَمَلِهِ وَاتَّبَعُوا أَهْوَاءَهُم

Zar je onaj koji ima jasnu predstavu o Gospodaru svom isti kao onaj kojem se  njegova ružna djela čine lijepim i koji se za strastima svojim povodi?” (Muhammed, 14.ajet)

Poštovana braćo!

Stotine hatiba držali su hutbe na ovom minberu Ferhad-pašine džamije. Oni su prolazili i smjenjivali se, generacije su prolazile, ali  je ostala šeher Banjaluka.

Danas Muftijstvo banjlučko ima mnoge imame i glavne imame, ali ima i Muftiju,   kojeg bih ja opisao kao alim muhterem, prvak među bosanskom ulemom. Uz  dovu Uzvišenom Gospodaru da sve vas džematlije Banjaluke pomogne, a nama  svima da hidajet, završavam svoje obraćanje riječima:

NEKA NAS DRAGI ALLAH ČUVA!

Mjesto održavanja hutbe: Ferhat-pašina džamija u Banjaluci

Hutbu održao: muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić

Datum: 29.11.2019.

More in Aktivnosti