Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

30 godina sehurske emisije Zore Allahove milosti


30 godina sehurske emisije Zore Allahove milosti

Sehurska emisija “Zore Allahove milosti”, koja se svakog ramazana emituje na radiju Unsko-sanskog kantona, ove godine bilježi svoju 30. godišnjicu od početka emitovanja. Ona je pokrenuta u toku agresije na našu zemlju i emitovala se prvobitno na radio Bihać, a kada je osnovana radio-televizija Unsko-sanskog kantona, ova emisija se emituje na RTV USK. Od samog početka, Muftijstvo bihaćko i organizacione jedinice Islamske zajednice preuzimaju urednički dio zadatka, dok je za tehnički dio odgovorna vrijedna ekipa realizatora sa radija Unsko-sanskog kantona.

“Ova emisija traje trideset godina. Većina ljudi koja je svoje prve ramazane počela postiti prije 30 godina i kasnije, zna da je neizostavni dio sehurskog ambijenta ustvari radijska emisija “Zore Allahove milost”. Pa čak i kad je ramazan bio u julu i augustu i kada je bio veoma kratak period između teravije i sehura, emisija je bila realizovana, ali i praćena. Više desetina glavnih imama, imama, profesora i intelektualaca je uređivalo program ove emisije i koristim priliku da se svima njima najtoplije zahvalim, te da im učimo dove zbog ovog hajirli projekta kojeg su pokrenuli i održavali. Muftija Hasan-ef. Makić i njegov prvi saradnik Nurija-ef. Kazaferović su dali nemjerljiv doprinos za ovu emisiju, a sadašnji muftija hafiz Mehmed-ef. Kudić je od početka svog mandata ovoj emisiji dao poseban značaj, te je onima koji uređuju i vode ovu emisiju poklanjao posebnu pažnju i tražio od njih da kvalitet emisije bude podignut na veći nivo. Tu su svakako bili velika podrška direktori, urednici i realizatori RTV USK kojima također dugujemo veliku zahvalnost. Ova emisija je zaista pravi fenomen. I pored brojnih medijskih sadržaja, ona je ostala u fokusu interesovanja, što pokazuje da je kvalitet ove emisije prepoznat i nagrađen pažnjom našeg naroda.” – istakao je Nazif-ef. Horozović, glavni urednik ovogodišnjeg programa.

Horozović je istakao da ove godine ima devet realizatora, te da ovaj tim čine glavni imami, imami, profesor u medresi i profesor Islamske vjeronauke, a svi oni su veoma stručni i kompetentni, te posjeduju zavidne sposobnosti medijskog nastupa.

“Emisija će se emitovati svaki dan 45 minuta prije sabahskog ezana, a prva emisija će biti emitovana uoči početka prvog dana mjeseca ramazan 23.3.2023. u 3:26. Saržaj emisije se neće mijenjati ni ove godine, a sastoji se od učenja Kur’ana, elaboracije teme jutra i ilahija. Nakon sabahskog ezana ćemo otvoriti prostor za telefonske pozive vjernih slušalaca. Svaku našu emisiju ćemo dan ranije najaviti na Facebook stranici “Zore Allahove milosti” sa pojedinostima o temi, realizatoru i tačnom vremenu u kojem će se početki emitovanje emisije. Naravno, emisija se emituje uživo. Fokus ovogodišnjeg programa smo stavili na ibadeski-obredoslovni i duhovni aspekt naših obreda.” – pojasnio je Nazif-ef. Horozović.

Ovogodišnji realizatori emisije “Zore Allahove milosti” su: Nazif-ef. Horozović, Muhamed-ef. Begić, Said-ef. Mujakić, Mehmed-ef. Mašić, Senaid-ef. Haskić, Adis-ef. Skalić, Haris-ef. Dedić, Ibrahim-ef. Makić i Adis-ef. Mahmić.

ZAM 30 godina 01


30 godina sehurske emisije Zore Allahove milosti

More in Muftijstvo bihaćko