Povežite se s nama

Medžlisi

Brojni vjerski sadržaji na kraju 2023. godine na prostoru Bihaćkog muftiluka

Spomenut ćemo ovim povodom da je ove godine obilježena 30. godišnjica od obnavljanja rada Muftijstva bihaćkog i da je u mjesecu decembru održano niz događaja tim povodom, a kojima je prisustvovao i reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, muftije, zvaničnici i brojni građani.

S obzirom da veliki broj Krajišnika živi i radi izvan Bosne i Hercegovine, praznici u zemljama u kojima rade iskoriste dolaskom u svoju domovinu. Ove godine su brojni džemati organizirali manifestacije, programe i svečanosti kako bi se braća, komšije i prijatelji susreli, te proveli korisno vrijeme u aktivnostima koje imaju za cilj da osnaže vjeru i moral kod našeg naroda.

Promocija knjige i program posvećen džematlijama koji borave u dijaspori

27.12.2023. u medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu, upriličena je promocija knjige autora hafiza dr. Rifeta Šahinovića, a protomori su bili muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić i muftija ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić. Istu noć je u okviru manifestacije „Ljudi iz dijaspore nisu stranci“, u džematu Stijena u Cazinu, održan prigodan program kojeg su izveli članovi hora medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ iz Cazina, a vaz je kazivao Aljo-ef. Cikotić, imam džemata Kalibunar iz Travnika.

Hafiske dove

U proteklih nekoliko dana u Bužimu i Cazinu su upriličene tri hafiske dove za mlade hafize koji su u proteklom periodu položili hifz. U Cazinu je 23. decembra 2023. godine u džematu Puškari upriličena hafiska dova najmlađem hafizu u Bosni i Hercegovini hafizu Davudu Puškaru. Njegov muhaffiz je bio hadfiz dr. Rifet Šahinović, a izaslanik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića je bio imam Begove džamije hafiz mr. Salih-ef. Halilović. Dan kasnije u bužimskom džematu Bućevci je proučena hafiska dova hafizu Zejdu Krkaliću, svršeniku Cazinske medrese i studentu Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Njegov muhaffiz je bio profesor u Cazinskoj medresi hafiz Suad-ef. Šahinović, a izaslanik reisu-l-uleme je bio također hafiz mr. Salih-ef. Halilović. U subotu, 30.12.2023. godine u džematu Donji Grad, Medžlis IZ Cazin, upriličena je hafiska dova hafizu Emiru Osmanagiću, učeniku medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu. Njegov muhaffiz je bio hafiz dr. Rifet Šahinović, a izaslanik reisu-l-uleme na ovoj hafiskoj dovi je bio muftija ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić.

Večeri Kur’ana

Prva večer Kur’ana je održana u Bosanskom Novom, tačnije 27.12.2023. godine iza akšam namaza. Program su izveli hafizi i učači Kur’ana, a predavanje ovim povodom je održao dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić. Uslijedili su isti programi u Cazinu, u džematu Krivaja gdje su hafizi učili Kur’an Časni, a vaz-i nasihat je kazivao Izet-ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa IZ Zavidovići. Istu noć, u džematu Trn Polje u Velikoj Kladuši održana je Večer Kur’ana sa hafizima i učačima Kur’ana Časnog, te polaznicima Škole hifza. Gost predavač je bio mr. Suad-ef. Mahmutović, profesor u Cazinskoj medresi. Dan kasnije je održan program Večer Kur’ana sa mladim krajiškim hafizima u džematu Varoška rijeka u Bužimu, gdje su program izveli mladi hafizi sa područja Bihaćkog muftiluka, dok je vaz-i nasihat kazivao hafiz prof. dr. Rifet Šahinović, profesor u Cazinskoj medresi. Kao vrhunac ovog dana je i takmičenje za djecu i omladinu u učenju Kur’ana Časnog,  koje je održano u Hamzi-begovoj džamiji u Sanskom Mostu, a prigodnim vazom se obratio i svoje čestitke organizatorima i pobjednicima uputio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Predzadnji dan ove kalendarske godine Večer Kur’ana je održana u džematu Tržac u Cazinu, gdje je pored vrsnih učača Kur’ana među kojima je bio i hafiz Aziz-ef. Alili i hafiz Suad-ef. Šahinović, prigodan vaz održao hafiz mr. Nedim Botić.

I posljednji dan u kaledanrskoj godini je rezervisan za bihaćki džemat Brekovicu u kojoj se ove godine po osmi put održala Večer Kur’ana. Devet hafiza i učača Kur’ana je učilo Kur’an, dok je vaz-i nasihat kazivao prof. Salih-ef. Haušić, profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Programu je prisustvovao i prisutnima se obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, te direktor medrese u Cazinu prof. Zuhdija Handanović.

Predavanja i razna druženja

Suad-ef. Mahmutović je gostovao u sklopu programa i druženja održanog u džematu Konjodor Centar u Bužimu dan kasnije, dok je hafiz Nedim Botić održao predavanje u cazinskom džematu Horozovići. U ovom džematu je jedan nemusliman izgovorio šehadet, te je ovaj povod iskorišten da se taj čin prelaska na islam i ozvaniči. Prof. dr. Šefik Kurdić je bio gost u Velikokladuškim džematima Todorovo i Trnovi, te u bužimskom džematu Zborište. Prof. Mehmed-ef. Mašić, profesor u Cazinskoj medresi, je održao predavanje u Gradskoj džamiji u Bihaću, dok je u bihaćkom džematu Izačić vaz kazivao hafiz Husejn-ef. Čajlaković. U Medžlisu Islamske zajednice Kozarac su bila dva veoma interesantna događa koja su privukla veliku pažnju džematlija; tribina o doprinosu imama povratnika u posljeratnj obnovi Kozarca i prvog dana nove kalendarske godine tribinu pred punom salom u Kozarcu je održao hafiz mr. Amar Bašić. U prostorijama Medžlisa IZ Bužim je urpiličena promocija i tribina o tradiciji i običajima Bošnjaka, a gost predavač je bio kaligraf Abdulhak Hadžimejlić. U Islamskom centru Ostrožac, predavanja su održali Nezim-ef. Halilović Muderris i Harun-ef. Hodžić.

Spomenut ćemo ovim povodom da je ove godine obilježena 30. godišnjica od obnavljanja rada Muftijstva bihaćkog i da je u mjesecu decembru održano niz događaja tim povodom, a kojima je prisustvovao i reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, muftije, zvaničnici i brojni građani.

More in Medžlisi