Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Svečanom akademijom u Bosanskoj Krupi obilježena 153. godišnjica od rođenja reisa Džemaludin-ef. Čauševića

Drago mi je da se njegova Bosanska Krajina redovno sjeća i pored svega što je na tom planu ostvareno, smatram najznačajnijom tu odluku da se Cazinska medresa nazove po njegovom imenu.

U Bosanskoj Krupi je 28. decembra 2023. godine održana svečana akademija povodom obilježavanja 153. godišnjice od rođenja reisa Džemaludin-ef. Čauševića. Pored muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića i gradonačelnika Bosanske Krupe Armina Halitovića, svečanoj akademiji je prisustvovao i prigodnim referatom se obratio bivši muftija banjalučki Edhem-ef. Čamdžić. Prisutni su bili i profesori Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću predvođeni dekanom prof. dr. Hajrudinom Hodžićem i profesori u medresi “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu na čelu sa direktorom prof. Zuhdijom Handanovićem. Također, među prisutnima su bili imami, džematlije iz brojnih džemata i članovi udruženja “Džemaludin Čaušević” iz Arapuše predvođeni predsjednikom Husnijom Avdagićem, sabornici Islamske zajednice, predstavnici udruženja Ilmijje, vijećnici u Gradskom vijeću i dr. Kulturno-vjerski program su izveli članovi hora Cazinske medrese.

“Mi, građani Bosanske Krupe, smo posebno počašćeni što je jedan od najcjenjenijih reisu-l-ulema upravo naš sugrađanin reis Džemaludin-ef. Čaušević. Zato je u ovom gradu i osnovano udruženje koje se bavi likom i djelom ovog velikog čovjeka, napravili smo repliku reisove kuće u Arapuši i sa Islamskom zajednicom organiziramo svake godine sjećanje na reisa Čauševića kako nikada ne bi zaboravili ovog velikana našeg naroda i naše Bosanske Krupe.” – rekao je u izjavi za medije gradonačelnik Halitović.

Zahvalnicu Muftijstva bihaćkog za nesebičan doprinos u afirmaciji lika i djela reisa Čauševića, promociji univerzalnih vrijednosti i očuvanju kulturnog naslijeđa muslimana Bosanske Krajine, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je dodijelio udruženju “Reis Džemaludin Čaušević“ iz Arapuše pored Bosanske Krupe.

“Zahvalan sam na ukazanoj časti da naše udruženje dobije ovako značajnu zahvalnicu upravo na ovaj dan. Hvala cijenjenom muftiji na ovom zaista posebnom daru. Dvanaesti put za redom organiziramo sa institucijama Islamske zajednice ovaj važan događaj, svečanu akademiju u povodu rođenja reisa Čauševića. Sretni smo što smo mnogo toga uspjeli do sada i da imamo još mnogo energije da nastavimo naš put.” – rekao je predsjednik udruženje Husnija Avdagić.

Na skupu se obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Muftijstvo bihaćko je od dolaska muftije Kudića na čelo muftijstva preuzelo ulogu glavnog organizatora brojnih događaja od kojih je svakako i svečana akademija i razne programi koji se vežu za reisa Džemaludin-ef. Čauševića.

“Reis Džemaludin-ef. Čaušević je poznat široj javnosti po svojim reformatorskim aktivnostima koje su imale pozitivne efekte na društvo u cjelini. Vrijeme u kojem je reis Čaušević djelovao i živio ima dosta dodirnih tačaka sa vremenom u kojem mi živimo, pa bi bilo od velikog značaja da način i principe njegovog odnosa prema savremenim pitanjima iskoristimo u rješavanju naših problema. Drago mi je da se njegova Bosanska Krajina redovno sjeća i pored svega što je na tom planu ostvareno, smatram najznačajnijom tu odluku da se Cazinska medresa nazove po njegovom imenu.” – rekao je muftija Kudić.

Upornost, beskompromisno ustrajavanje na vrijednostima, ljubav prema našem narodu i žrtva koju je podnio za naš narod su osobine koje se odnose na Edhem-ef. Čamdžiću, bivšeg banjalučkog muftije. One ga kandidiraju da može biti neko ko će potpuno relevantno govoriti i o reisu Čauševiću.

“Drago mi je da sam danas ovdje u Bosanskoj Krupi u ulozi izlagača o reisu Džemaludin-ef. Čauševiću. Meni je velika čast da govorim o čovjeku o kojem su pisali i govori najveći alimi tog doba, a pogotovo alimi sa čuvenog Al-Azhara. Mnogo je toga i napisao, a meni posebno drago djelo koje je napisao bosanskom arebicom pod nazivom “Islamski velikani za muslimansku mladež”, koju sam počeo prepisivati na latinicu. Naravno, njegov prijevod Kur’ana zajedno sa hafizom Pandžom je od velikog značaja i poseban je to projekat. Zahvalan sam cijenjenom muftiji bihaćkom hafizu Mehmed-ef. Kudiću koji se zaista trudi i radi na iznimno važnim projektima za cijelu našu zajednicu i drago mi je da uživa veliko poštovanje, ali i podršku cijele Bosanske Krajine.” – poručio je muftija Čamdžić.

Hor medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” iz Cazina na čelu sa prof. Nijazom Kovačevićem je izvelo nekoliko ilahija, Adis-ef. Mahmić je recitirao neke dijelove iz opusa onoga što je napisano o reisu Čauševiću, dok je moderator programa bio Nazif-ef. Horozović.

Na kraju programa se obratio i zahvalio svim prisutnima u ime Medžlisa IZ Bosanska Krupa predsjednik mr. Amir Mehić.

Imami, članovi udruženja Ilmijje Okružnog odbora Bihać, su proučili hatmu pred dušu reisa Čauševića, a dan kasnije u džamiji džemata Arapuša, džuma-namaz je predvodio i hutbu o reisu Čauševiću kazivao mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog.

More in Muftijstvo bihaćko