Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Centralna mevludska svečanost za Muftijstvo bihaćko održana u Gradskoj džamiji u Bihaću

Kada analiziramo našu današnju svakodnevnicu, onda ćemo vidjeti da nam nedostaje sunneta u našim životima, te da se vladamo i ponašamo u skladu sa smjernicama koje nam je preporučio Muhammed, a.s.

U Gradskoj džamiji u Bihaću je u srijedu, 27. 9. 2023. upriličena je centralna mevludska svečanost za Muftijstvo bihaćko i Medžlis Islamske zajednice Bihać. U prisustvu velikog broja vjernika, izvrstan program su izveli članovi hora Medžlisa IZ Bihać, a mevludski vaz-i nasihat je održao Mensur-ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać. Na kraju programa je proučena i dova na hatmu, koju su povodom 111. godišnjice udruženja Ilmijje, pred duše šehida imama Smail-ef. Džafice i Hasan-ef. Jusića, proučili imami Medžlisa IZ Bihać.

Nakon proučenog odlomka iz Kur’ana Časnog, kojeg je proučio hafiz Edin Fajković, dobrodošlicu prisutnima je izrazio mr. Suad-ef. Mahmutović, imam Gradske džamije u Bihaću. On je istakao značaj mevluda i važnost očuvanja tradicije muslimana u pogledu mevludskih svečanosti.

Prigodne najave i poruke između učenja mevluda i ilahija je čitao Emsad-ef. Sadiković, predsjednik osnovnog odbora udruženja Ilmijje Bihać. Nizale su se prelijepe izvedbe hora, a vjernici napajali svoje duše učeći salavate i tekbire, te slušajući prelijepe melodije i jedinstvene tekstove o ljubavi prema Allahu i Njegovom poslaniku Muhammedu, a.s.

U svom obraćanju Mensur-ef. Ćehić je govorio o nužnosti da se poruke Poslanikovog, a.s., života moraju oslikati na našu svakodnevnicu i da muslimani u Božijem poslaniku Muhammedu, a.s., moraju vidjeti istinskog uzora.

„Muhammed, a.s., je upotpunio sve one iskonske temeljne vrijednosti koje je Allah, dž.š., slao od početka ljudskog roda. Ono što se mi večeras trebamo zapitati jeste: Kakav je naš odnos prema tim vrijednostima i kako se mi odnosimo prema ostavštini Allahovog Poslanika, a.s.? Kada analiziramo našu današnju svakodnevnicu, onda ćemo vidjeti da nam nedostaje sunneta u našim životima, te da se vladamo i ponašamo u skladu sa smjernicama koje nam je preporučio Muhammed, a.s. On je posebnu pažnju u svome životu pridavamo njegovanju porodičnih vrijednosti. Zabilježen je njegov odnos prema suprugama, kako je odgajao svoju djecu i kako se odnosio prema svojoj porodici. I kada izvšimo komparaciju sa današnjim stanjem, nalazimo da je stanje u nekim muslimanskim porodicama oslikano u rubrikama crne hronike. Nailazimo da je musliman u naletu bijesa ili iz nekih samo njemu znanih razloga spreman ubiti svoje dijete, suprugu ili izvršiti fizičko nasilje. Takva ponašanje je protivno onome što nas je učio naš voljeni poslanik i što je žestoko osudio u svome sunnetu.“ – poručio je efendija Ćehić.

Mensur-ef. Ćehić je u ime muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića čestitao ovaj mubarek dan i poželio našem narodu da ovaj blagoslovljeni povod u njihove kuće i srca unese radost, veselje i Božije zadovoljstvo. Također je prenio čestitke muftije Kudića svim članovima udruženja Ilmijje povodom 111. godišnjice od osnivanja ovog imamskog udruženja.

Na kraju je odlomak iz Kur’ana Časnog proučio hafiz Talha-ef. Tričić, dok je dovu za proučenu hatmu imamima šehidima proučio mr. Suad-ef. Mahmutović. Na izlazu iz džamije, članovi Mreže mladih su dijelili poklone i osvježenja u čast mevluda.

More in Muftijstvo bihaćko