Povežite se s nama

Aktivnosti

Čestitka muftije Kudića povodom početka nove mektebske i školske godine

Mektebska nastava nema alternativu i apelujem na roditelje da vode računa o vjerskom odgoju svoje djece i kao što vode računa o njihovim vannastavnim aktivnostima i sportskim sekcijama, da posvete takvu energiju i požrtvaovanost kada je u pitanju mektebska pouka.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je uputio čestitku povodom početka nove mektebske i školske 2022/2023. godine. Čestitku prenosimo u cjelosti:

Danas, 10. septembra 2022. godine počinje nova mektebska godina u svim našim mektebima. Prije nekoliko dana počela je nastava u našoj medresi i u svim školama u Bosni i Hercegovini.

Znanje je vrijednost koja ne zastarjeva, niti gubi na svojoj vrijednosti. Ljudi sa znanjem i vještinama su uvijek poželjni prijatelji, komšije i članovi našeg društva, jer Gospodar kaže: „Zar su isti oni koji znaju i koji ne znaju?!“ Znanje i odgoj koji se nudi našoj djeci treba da bude na najvišem nivou, a svi mi koji služimo našoj djeci trebamo biti svjesni da ispred sebe imamo našu sadašnjost i našu budućnost.

Mektebska nastava nema alternativu i apelujem na roditelje da vode računa o vjerskom odgoju svoje djece i kao što vode računa o njihovim vannastavnim aktivnostima i sportskim sekcijama, da posvete takvu energiju i požrtvaovanost kada je u pitanju mektebska pouka. Pogotovo, jer djeca u mektebu nauče sve ono što im potrebno u praktičnom smislu njihovog vjerskog identiteta. Pogotovo je važno da djeca nauče učiti u Kur’anu i da se tom segmentu treba posvetiti dodatna pažnja, s obzirom da je to veza koja djecu najviše povezuje sa njihovom vjerom, a potom je svakako i namaz i druge vrijednosti vjere.

Svim našim muallimima i muallimama, nastavnicima i nastavnicama, profesorima i profesoricama, te našoj dragoj djeci i njihovim roditeljima čestitam početak nove mektebske/školske 2022/2023. godine. Nadam se da će vrijednosti znanja i odgoja uvijek biti primarna preokupacija svih sudionika u odgojno-obrazovnom procesu.

Gospodara molim da olakša svima nama i da nam pomogne na tom putu!

 

Bihać, 10.9.2022.

hafiz Mehmed-ef. Kudić, muftija bihaćki

More in Aktivnosti