Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija Kudić na obilježavanju 27. godišnjice od oslobađanja Bosanskog Petrovca

Ova polja i ove planine su podarile mnoge poznate ličnosti. Svi smo čitali i učili od književnika i istaknutih intelektualaca koji vode porijeklo iz ovog grada. I ne samo mi nego i cijela regija. Pitamo se šta bi danas napisao Skender Kulenović, i šta bi naslikao Mersad Berber.

Bosanski Petrovac je prva oslobođena općina Unsko-sanskog kantona od agresora, a to se desilo 14. septembra 1995. 27 godina je prošlo od tog velikog događaja, a udruženje demobilisanih boraca 1992-1995. je krovna organizacija koja preuzima organizaciju ove manifestacije, a podršku joj pružaju kantonalne i općinske vlasti i organizacije.

Centralni skup ovim povodom je održan u srijedu, 14.9.2022. godine u Bosanskom Petrovcu na kojem su se obratili najveći zvaničnici Krajine, vojne starješine, predstavnici vlasti i organizatori. Prisutnima se kao poseban gost obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

“Danas s ponosom obilježavamo ovaj dan – Dan oslobođenja Bosanskog Petrovca; danas se sjećamo bosanskih sinova, prije svega naših šehida, koje je dragi Bog izabrao da budu trajni svjedoci i podsjednik nama na ovom svijetu da uvijek moramo biti spremni braniti domovinu i u toj borbi dati najviše što čovjek može dati, a to je svoj život. Ulaskom Armije R BiH u bosanske gradove, ona je pokazala da je to armija koja potiče i koja pripada svom narodu i svim građanima naše domovine. To je armija koja nije činila zločine. To je armija koja je ličila na svoj narod – armija koja je bila snažna i odvažna, samilosna prema slabim i nejakim, a hrabra pred neprijateljem.” – rekao je muftija Kudić.

Muftija Kudić se osvrnuo na bogatu prošlost ovog grada koja može biti dobar stimulans za izgradnju boljeg i pravednijeg društva.

“Sjećajući se svoje prošlosti, moramo imati snage da se borimo za bolju budućnost svih nas. Trebamo čuvati, štititi i izgrađivati našu državu Bosnu i Hercegovinu. Nakon vjerovanja u dragog Boga, nema svetije dužnosti od odbrane svoje grude i svoje domovine. Uvjeren sam da za Petrovčane pod ovim nebom bosanskim nema ljepšeg mjesta na svijetu od ovog grada. On ima svoju bogatu i bremenitu prošlost. Ova polja i ove planine su podarile mnoge poznate ličnosti. Svi smo čitali i učili od književnika i istaknutih intelektualaca koji vode porijeklo iz ovog grada. I ne samo mi nego i cijela regija. Pitamo se šta bi danas napisao Skender Kulenović, i šta bi naslikao Mersad Berber.” – istakao je muftija Kudić.

Prisutnima se obratio i načelnik općine Bosanski Petrovac Mahmut Jukić. On se zahvalio svima koji organiziraju ovu manifestaciju i koji podržavaju sjećanje na posebne dane ovog kraja.

“Danas je jedan od nasretnijih i najznačajnijih datuma za građane Bosanskog Petrovca. Danas je dan kada su starješine i vojnici oslobodili prvu općinu Unsko-sanskog kantona. Ove godine obilježavamo 27. godišnjicu od oslobođenja i zahvaljujem se svima koji učestvuju u organizaciji ove višednevne manifestacije povodom sjećanja na oslobođenje našeg grada. Ove godine smo se potrudili da ovu manifestaciju proširimo i da uključimo što veći broj naših mladih, djece i svakako veterana i učesnika ovog historijskog događaja za naš grad i našu domovinu.” – izjavio je načelnik Jukić.

More in Aktivnosti