Povežite se s nama

Mreža mladih

Članovi Mreže mladih Medžlisa IZ Kozarac boravili na Vlašiću i posjetili Travnik

Članovi Mreže mladih su zajedno sa svojim domaćinom posjetili Šarenu džamiju u Travniku ili Sulejmaniju, koja je nedavno doživjela potpunu rekonstrukciju i koja danas sija u punom sjaju.

U subotu, 09.01.2021. godine, u organizaciji Mreže mladih MIZ Kozarac, mladi sa područja ovog medžlisa su boravili na planini Vlašić kako bi uživali u njenim zimskim ljepotama. Četrdesetak mladića i djevojaka iskoristili su priliku za skijanje, sankanje i šetnju na čistom planinskom zraku.

“Poslije podne smo svratili u vezirski grad Travnik gdje nas je dočekao koordinator Mreže mladih Muftijstva travničkog Ajdin ef. Terzić, s kojim smo obišli Elči Ibrahim-pašinu medresu i Stari grad Travnik. On nas je, također, upoznao sa historijatom medrese i znamenitostima grada Travnika. Ovom prilikom smo posjetili i šehidsko mezarje u Travniku, na kojem smo proučili Fatihu svim šehidima, gdje je i veliki broj kozaračkih šehida. Ovo mjesto nas je podsjetilo da našu prošlost ne zaboravimo, te da čuvamo spomen na sve naše šehide.” – kazao je Ajdin-ef. Hrnić, koordinator Mreže mladih Medžlisa IZ Kozarac.

Domaćini su na poseban način približili značaj ove džamije i njen buran historijat, a potrudili su se i da svojim gostima dočaraju umjetničke detalje koji su zastupljeni kod njene rekonstrukcije.

“Koristim priliku da se zahvalim Ajdin-ef. Terziću i njegovim saradnicima na toplom i bratskom prijemu i što su s nama proveli ovo vrijeme boravka u našem slavnom i vezirskom bosanskom gradu Travniku. Nadamo se da ćemo imati priliku uzvratiti gostoprimstvo i nastaviti započeto druženje u našem gradu.” – zaključio je efendija Hrnić.

More in Mreža mladih