Povežite se s nama

Mreža mladih

Mreža mladih Medžlisa IZ Cazin u posjeti Bužimu

Nakon završenog obilaska historijskih mjesta grada Bužima uputili smo se u prostorije Mreže mladih, gdje se uz ručak, kahvu i poslastice pričalo i razmjenjivalo iskustvo rada.

Mreža mladih Medžlisa IZ Cazin organizovala je jednodnevni izlet, druženje i posjetu općini Bužim, a domaćin je bila Mreža mladih Medžlisa IZ Bužim. Po dolasku u Bužim mladi su se uputili na mezar rahmetli generala Izeta Nanića.

Domaćini su na prigodan način predstavili značaj narodnog heroja Izeta Nanića i svega onoga herojskog što se dešavalo u proteklom periodu u ovom gradu. Potom su posjetili spomen sobu, muzej herojskog grada Bužima i generala Izeta Nanića.

“Kustos muzeja nam je kroz kratki osvrt ispičao mnoge činjenice i zanimljivosti koje se nalaze u muzeju, tu smo imali priliku vidjeti i spomen sobu šehida Izeta Nanića, te imitacije različite vrste oružja koje se koristilo za odbranu od agresorskih snaga. Poslije završene posjete muzeju uputili smo se u jednu od najstarijih džamija u BiH, i tu obavili ikindiju namaz, da bi smo poslije odslušali historijski čas o ovoj Božijoj kući koja i dan danas služi svojoj svrsi. Nakon završenog obilaska historijskih mjesta grada Bužima uputili smo se u prostorije Mreže mladih, gdje se uz ručak, kahvu i poslastice pričalo i razmjenjivalo iskustvo rada.” – istakao je Belmin-ef. Bajrić, koordinator Mreže mladih Medžlisa IZ Cazin.

Koordinator efendija Bajrić se zahvalio svojim domaćinima na velikodušnom prijemu i izrazio očekivanje o uzvratnoj posjeti čim se za to pruži prilika.

Zijad-ef. Isaković, koordinator Mreže mladih Medžlisa IZ Bužim je izrazio svoje zadovoljstvo činjenociom da su bili domaćini velikom broju mladih ljudi iz Cazina, koji su obišli ono čime se Bužimljani posebno ponose, a to je ostavština odbrambeno-oslobodilačkog rata.

“Zahvalan sam svom kolegi Belmin-ef. i članovima Mreže mladih Medžlisa IZ Cazin na ovoj posjeti. Iako su nama u Bužimu turbe rahmeti komandanta Izeta Nanića, spomen soba i džamija na Starom gradu lokacije koje redovno posjećujemo, ipak sa našim dragim musafirima osjetimo dodatnu važnost tih mjesta i poruka koje one nose. Sa druge strane, posebno su važna ova druženja mladih u zdravoj atmosferi gdje u opuštenijem zdanju razmjenjuju mišljenja i dijele iskustva i upoznaju se, što je, složit ćemo se, danas veoma važno.” – zaključio je efendija Isaković.

More in Mreža mladih