Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Direktor Uprave za vjerske poslove razgovarao sa glavnim imamima Muftijstva bihaćkog

Direktor Uprave za vjerske poslove razgovarao sa glavnim imamima Muftijstva bihaćkog

„Ono na čemu insistiram kod svojih saradnika jeste da na vrijeme odrađuju ono što se od njih traži, pogotovo prema višim nivoima Islamske zajednice. Ne smijemo biti kočnica jedni drugima u djelovanju i smatram da je najvažnije da čovjek uloži energiju u ono zašto prima platu i kada to opravda, onda se može baviti i dodatnim aktivnostima. Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH nam je na raspolaganju, a naša je obaveza da prema Upravi redovno servisiramo naše obaveze u vidu izvještaja, mišljenja, prijedloga i sl. Zadovoljan sam kako to rade naši glavni imami i nadam se da će tako i bolje od toga nastaviti u narednom periodu. Zahvalan sam glavnim imamima što glasno i hrabro iznose potrebe imama na terenu i što se nastoje izboriti za što bolji status njihovih kolega koje predstavljaju.“ – poručio je muftija Kudić.

Direktor Uprave za vjerske poslove hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, zahvalio se muftiji i glavnim imamima što su se odazvali na ovaj sastanak i što na veoma kvalitetan način realiziraju svoje obaveze. Napomenuo je da živimo u vremenu smutnje i da je važno sačuvati vjeru, obraz i dostojanstvo.

„Bosanska Krajina ne samo da je bila kapija Bosne, već je bila i kapija muslimanskog ummeta prema Zapadu. I danas je ona mjesto gdje se sa posebnom radošću i ohrabrenjem dolazi. Želim da istaknem da naše vrijeme u kojem živimo je vrijeme nesnalaženja onih kojima je povjeren emanet. Emanet je teško nositi i teško je pronaći adekvatne ljude koji nose emanet dostojno. Nadam se da ste vi ti koji emanet koji vam je povjeren nose na pravi način. Također, živimo u vremenu gdje se veoma lahko izgubi vjera, obraz i dostojanstvo. Nastojmo da mi kod sebe sačuvamo ove vrijednosti, da prenesemo na naše imame, a u konačnici i na naše džematlije. Gleda se i danas u imame, u glavne imame, muftije, reisu-l-ulemu i Islamsku zajednicu. Svaka izgovorena riječ mora biti izgovorena u pravo vrijeme, na pravom mjestu i na pravi način, u protivnom, od riječi koje nisu u skladu sa ovim principima mogu biti so na ranu kako nama koji je izgovaramo, tako i ostalima kojima je iz bilo kojih razloga stalo da čuju šta govorimo.“ – poručio je direktor Malkić.

Glavni imami su također predstavili svoje medžlise i specifičnosti u kojima djeluju, te projekte u infrastrukturi i edukativno-odgojne projekte na kojima rade i na kojima planiraju raditi u budućnosti.

More in Muftijstvo bihaćko