Povežite se s nama

Hutbe

Hutba muftije Kudića povodom ramazanskog bajrama 2022.

Centralna bajramska svečanost muftijstva bihaćkog povodom ramazanskog bajrama je održana u Gradskoj džamiji u Bihaću. Bajram-namaz je klanjao i hutbu kazivao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Hutbu muftije Kudića prenosimo u cjelosti:

هَلْ أَتَىٰ عَلَى ٱلْإِنسَٰنِ حِينٌۭ مِّنَ ٱلدَّهْرِ لَمْ يَكُن شَيْـًۭٔا مَّذْكُورًا

إِنَّا خَلَقْنَا ٱلْإِنسَٰنَ مِن نُّطْفَةٍ أَمْشَاجٍۢ نَّبْتَلِيهِ فَجَعَلْنَٰهُ سَمِيعًۢا بَصِيرًا

“Zar je to davno bilo kad čovjek nije bio pomena vrijedan?
Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo da bismo ga na kušnju stavili i činimo da on čuje i vidi.”

Allah, dž.š., je stvorio čovjeka i opisao njegovo stvaranje u fazama i etapama. Podsjeća nas Uzvišeni Allah da je čovjek stvoren nakon vremena u kojem nije bio vrijedan spomena, pokazujući time Svoju Božansku moć i čovjekovu slabost. U beskrajnom vremenu, koje je prethodilo čovjekovom stvaranju, Bog nam ukazuje na vrijeme u kojem nije bilo čovjeka. Na taj način Allah nas želi podsjetiti da smo mi ljudska bića koja imaju svoj početak i svoj kraj. Stvaranje čovjeka od zametne ćelije, u Kur’anu izraženu u riječi ‘alek, govori da se čin stvaranja zbio, ali se i stalno ponavlja.

“Zar je to davno bilo kad čovjek nije bio pomena vrijedan.”( Sura Insan, 1.ajet)
Nakon toga, Allah dž.š. je obdario čovjeka sluhom i vidom tj. razumom i instinktivnom sposonošću da razlikuje ono što je ispravno i krivo; da procjenjuje ono što je dobro i ono što je loše i na kraju dao mu je objavu da ga aktivno vodi na Put istine. Allah kaže:

إِنَّا هَدَيْنَٰهُ ٱلسَّبِيلَ إِمَّا شَاكِرًۭا وَإِمَّا كَفُورًا

“Mi mu na pravi put ukazujemo, a njegovo je da li će zahvalan ili nezahvalan biti.”
To su dva stanja u kojem se čovjek nalazi: ili će biti Dragom Bogu zahvalan i tako biti sretnik ili neposlušan i tako postati nesretnik.

Muhammed a.s. je rekao: “Svako se dijete rodi u čistoj vjeri sve dok njegov jezik ne izrazi svoju zahvalnost ili neposlušnost Allahu, dž.š.” Nezhvalnost je je čovjekovo namjerno potiskivanje njegove prirodne spoznaje Božijeg postojanja.

أَوَلَمْ يَتَفَكَّرُوا۟ فِىٓ أَنفُسِهِم ۗ مَّا خَلَقَ ٱللَّهُ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَآ إِلَّا بِٱلْحَقِّ وَأَجَلٍۢ مُّسَمًّۭى ۗ وَإِنَّ كَثِيرًۭا مِّنَ ٱلنَّاسِ بِلِقَآئِ رَبِّهِمْ لَكَٰفِرُونَ

“ A zašto ne razmisle sami o sebi? Allah je stvorio nebesa i Zemlju i ono što je između njih – s ciljem i do roka određenog. A mnogi ljudi ne vjeruju da će pred Gospodara svoga doista izaći.“(Er-Rum, 8.ajet)

Allah, dž.š., nas usmjerava da razmislimo o sebi, jer je On sve stvorio sa svrhom. Pored toga što smo obdareni sluhom, vidom i razmišljanjem, On nam je dao Uputu a ona se manifestira kroz poznavanje dimenzije života i njegovo funkcioniranje. Ta uputa nam pokazuje kako ćemo iskoristiti sve potencijale koji su nam dati.

Allah, dž.š.,kaže:
قَالَ رَبُّنَا ٱلَّذِىٓ أَعْطَىٰ كُلَّ شَىْءٍ خَلْقَهُۥ ثُمَّ هَدَىٰ

“Gospodar naš je onaj koji je svemu onom što je stvorio dao ono što mu je potrebno, zatim ga, kako da se time koristi nadahnuo.”

Nakon što je Allah stvorio čovjeka, dao mu je uputu, a u suri Neml u 88. ajetu Allah kaže opisujući stvaranje brda i planina.

وَتَرَى ٱلْجِبَالَ تَحْسَبُهَا جَامِدَةًۭ وَهِىَ تَمُرُّ مَرَّ ٱلسَّحَابِ ۚ صُنْعَ ٱللَّهِ ٱلَّذِىٓ أَتْقَنَ كُلَّ شَىْءٍ ۚ إِنَّهُۥ خَبِيرٌۢ بِمَا تَفْعَلُونَ

“Ti vidiš planine i misliš da su nepomične, a one promiču kao što promiču oblaci – to je Allahovo djelo koji je sve savršeno stvorio; On, doista, zna ono što radite.“

Kako je sve stvorio savršeno tako je i čovjeka odlikavao nad svim stvornjima time što mu je dao da ima fizičke, intelektualne, emotivne i duhovne potencijale, a zatim mu dao uputu kako bi te potencijale na najbolji način iskoristio. I na kraju dao mu je slobodu: ko hoće neka vjeruje, a ko želi neka ne nevjeruje

وَقُلِ ٱلْحَقُّ مِن رَّبِّكُمْ ۖ فَمَن شَآءَ فَلْيُؤْمِن وَمَن شَآءَ فَلْيَكْفُرْ

”… i reci: ‘Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće – neka vjeruje, a ko hoće – neka ne vjeruje!’”
Draga braćo

Izašli smo iz mjeseca ramazana. Pred nama su sada novi izazovi kako da zadržimo energiju koju smo imali u ovom mjesecu. Suočit ćemo se prvo sa svojim strastima i kako da udovoljimo svojim prohtjevima, moramo se sjetiti kur’anskog ajeta u kojem Allah, dž.š., kaže:

„Ko se boji Boga i svom prohtjevu stane na put, njegovo mjesto je u džennetu.“
Pa nastojimo da se odupiremo tim starastima i da ne zapostavimo namaz i Kur’an, kojeg smo toliko prakticirali, slušali i citirali u ovom mjesecu.

Posebno moramo biti oprezni na dešavanja u našoj bližoj i daljoj sredini. Vidjeli smo iz proteklih teških vremena da sposobnost i organiziranost da se sami odbarnimo i iskrena vjera u dragog Boga je jedina garancija našeg biološkog opstanka. Imamo tešku sudbinu da svake godine širom Bosne i Hercegovine odlazimo i posjećujemo na stotine mazarja naših nevino ubijenih braće i sestara naših, ako Bog da, šehida. Ali uvijek iznova učimo kao što ćemo to sutra učiniti drugog dana bajrama da njihova borba nije bila uzalud. Što više godine prolaze oni nas nadahnjuju i podsjećaju da narod koji je spreman na žrtvu ima priliku i pravo na opstanak. Bog nam je dao čistu i pitku vodu, dao nam je lijepu bosansku zemlju da je obrađujemo, da sijemo i da se iz nje hranimo.

Sada se sjećamo mudrih riječi posanika Muhammeda, a.s., koji je rekao:

„Niko neće pojesti bolju hranu od one koju jede zaradom svoje ruke i zaista je Allahov poslanik Davud, a.s., jeo od rada svoje ruke.“

Draga braćo,

želim da bajramske dane provedete u vedrom raspoloženju sa svojom porodicom, uz dovu dragom Allahu da sačuva nas i našu domovinu.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Gradska džamija Bihać, 2. maj 2022. godine

More in Hutbe