Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Islamska zajednica dodijelila 260.000 KM pomoći za pogođene u poplavama

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kroz svoje programske aktivnosti nastoji pružiti razne vrste podrške našem narodu. Primarno su to edukativne i obrazovne, ali isto tako i humanitarne i karitativne naravi. Vijest o poplavama u Krajini sredinom mjeseca maja 2023. godine, alarmirala je cijelu Islamsku zajednicu, pa je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović nakon razgovora sa muftijom bihaćkim hafizom Mehmed-ef. Kudićem, naložio aktivaciju interventnih sredstava kako bi se pomoglo građanima u poplavljenim područjima, te je preko Merhameta i Crvenog križa to i realizirano.

Potom su došli dodatni humanitarni paketi i higijenski artikli, a u međuvremenu je organizirana i sergija za poplavljena područja na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Sredstva od sergije su dodijeljena i Muftijstvu bihaćkom u vrijednosti od 160.000 KM, a koja su raspodijeljena po medžlisima koji su pretrpjeli najveću štetu. Radi se o medžlisima Bihać, Cazin, Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Bužim i Sanski Most. S tim u vezi je u Bihaću upriličen sastanak sa onim građanima koji su od strane džematskih odbora i predstavnika savjeta mjesnih zajednica kandidirani da dobiju podršku Islamske zajednice. Tim povodom su se prisutnima obratili muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, koordinator za društvenu brigu Muftijstva bihaćkog Sabahudin-ef. Begić i glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić.

“Iako je pomoć za mnoge ljude značajna, ja ipak mislim da je ona simbolična. Nama je cilj da uzvratimo našem narodu pažnju koju on poklanja Islamskoj zajednici u kontinuitetu i da potaknemo državne institucije svih nivoa da bezrezervno pruže podršku i pomognu u sanaciji nastale štete. Od velike je važnosti da naš narod shvati da nije ostavljen sam i da ima institucije i organizacije koje će mu priteći u pomoć kada mu ta pomoć bude neophodna. Zahvalan sam cijenjenom reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću i cijelom Rijasetu Islamske zajednice što su iskazali brigu prema Krajini i poplavljenim područjima, te se zahvaljujem svim džematlijama koji su svoje priloge darovali za poplavljena područja. I danas smo prenijeli da mi u našem djelovanju i aktivnostima nikada nećemo zaobići naše ljude. Opredjeljenost Islamske zajednice jeste da sasluša ljude, da ih razumije i da njihove probleme delegira u javnom prostoru. Mi ćemo uvijek biti uz vas.” – rekao je muftija Kudić.

Sabahudin-ef. Begić je govorio o detaljima finansijske podrške ljudima koji su pretrpjeli štete u poplavama. Potvrdio je da ovo nisu konačna sredstva i da očekuje u narednom periodu nastavak ove podrške.

“Rijaset Islamske zajednice je interventno reagovao sa sredstvima koja su doznačena Merhametu i Crvenom križu, s druge strane su dostavljeni paketi sa prehrambenim artiklima i sredstva za čišćenje i dezinferkciju. Nakon održane sergije u svim džematima, Rijaset Islamske zajednice je našem muftijstvu doznačio 160.000 KM i mi smo ta sredstva raspodjelili po medžlisima koji su stradali u poplavama. To znači da je 160 porodica dobilo po hiljadu konvertibilnih maraka. Mi imamo najave iz Austrije i Švicarske, ali i iz Rijaseta Islamske zajednice da ovo nije kraj, već da ćemo nastaviti pružati podršku našem narodu u skladu sa našim mogućnostima. Ponovo koristimo priliku da pozovemo institucije vlasti da što hitnije reaguju prema našim građanima i pomognu im u saniranju štete.” – izjavio je Begić.

Glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić je istakao da nisu mogli obuhvatiti sva domaćinstva koja su pretrpjela štete u poplavama, pa su s toga odabrali samo ona domaćinstva u kojima je voda ušla u kuće i koji trebaju sanirati prostor boravka. Predsjednik Medžlisa IZ Bihać Samir Bećirspahić je istakao da će Medžlis IZ Bihać u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice pomoći posebno socijalno ugrožene građane čija je imovina stradala u poplavama, te se nada uskoro da bi mogli obezbijediti i neka sredstva u sanaciji šteta nastalih na poljoprivrednim površinama.

Korisnici ove pomoći nisu skrivali svoje zadovoljstvo i zahvalnost Islamskoj zajednici što je prva reagovala i konkretno pružila pomoć ljudima koji su pretrpjeli značajne materijalne štete. Klaudiji Šahinović iz bihaćkog džemata Kulen Vakuf je voda ušla na prvi sprat gdje i živi, te uništila namještaj, kućanske apare i napravila velike štete.

“Mnogo sam zahvalna Islamskoj zajednici na ovoj podršci. Hvala im što su prvi reagovali i ovo nama nije simbolična, već je ovo i suštinska pomoć koju smo dobili. Voda se je odjednom stvorila u kući i mogu slobodno reći da mi je slap vode bio u kući. Pored kućanskih aparata i namještaja, stradao mi je jedan broj koza i kokoši, te se nadam se ovo više nikada neće ponoviti. Ova sredstva su mi od velikog značaja da pokušam sanirati dio onoga što mi je uništeno.” – poručila je Šahinović.

Mjesna zajednica Pokoj je najviše pogođeno područje u posljednim poplavama. Predsjednik mjesne zajednice Amir Koričić ističe da su nakon popisa štete sada podaci egzaktni i da je ova mjesna zajednica mnogo stradala. Iskazao je svoju zahvalnost Islamskoj zajednici koja je i do sada bila uvijek prva u podršci, a sada je ta podrška bila više nego potrebna.


Islamska zajednica dodijelila 260.000 KM pomoći za pogođene u poplavama

More in Muftijstvo bihaćko