Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić upriličio prijem za hafize Emin-ef. Grošića i Semir-ef. Bušatlića

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, u svom uredu u Bihaću, upriličio je prijem za dvojicu hafiza imama Emin-ef. Grošića i Semiru Bušatlića, koji su prije izvjesnog vremena položili hifz i stekli titule hafiza Kur’ana Časnog. Razgovarali su o putu hifza kroz kojeg su prošli hafizi, te o iskustvima koje su imali tokom učenja i polaganja.

„Učiti Kur’an je privilegija ovog ummeta. Osoba koja krene učiti Kur’an napamet, bez obzira naučio cijeli Kur’an ili ne, imat će od toga veliku korist. Proces kojeg prođe hafiz sa svojim muhaffizom, a potom i sa komisijom je jedinstven u svijetu. Postati hafiz je veoma zahtjevan korak u životu, gdje se prođe mnogo prepreka i mnogo ispita i na kraju ipak uspije. Svaki hafiz ima svoje mjesto u društvu i tu čast koju nosi naš narod iznimno cijeni i poštuje. Hafisku dovu, koja je imala posebnu dušu smo imali na Starom gradu u Bužimu u Staroj drvenoj džamiji hafizu Eminu Grošiću. 15. jula ćemo imati hafisku dovu u Prijedoru hafizu Semiru Bušatliću. I jedna i druga dova je nama u Muftijstvu bihaćkom od posebnog značaja i ima veliku simboliku.“ – poručio je muftija Kudić.

Hafiz Emin-ef. Grošić, dugogodišnji imam Stare drvene džamije u Bužimu je položio hifz 22. marta 2023. godine pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a na prijemu kod muftije Kudića je istakao šta za njega znači učenje Kur’ana napamet.

„Hafiz koji nosi Kur’an u svojim prsima treba biti svjestan da nosi sa sobom ahiretsku nauku i da očekuje od Gospodara nagradu za uloženi trud i postignuti rezultat. Ono što smatram važnim jeste da hafiz brine o svom duhovnom stanju i da Kur’an uči sebi prije svega, a potom da blagodati Kur’ana prenosi i na druge ljude. Zahvalan sam svome muhaffizu hafizu dr. Rifetu Šahinoviću što je velikodušno prihvatio da mi bude muhaffiz i bio veoma odgovoran, što me je posebno motivisalo u završnoj pripremi za komisiju. Zahvalan sam i našem muftiji koji je i sam prošao kroz ovo što smo mi prošli i što nas je cijelo vrijeme bodrio na ovom putu.“ – rekao je hafiz Grošić.

Hafiz Semir-ef. Bušatlić je imam u džematu Donja Puharska, Medžlis IZ Prijedor, a hifz je položio 20 marta ove godine pred Komisijom za hifz. Na današnjem prijemu je prenio svoj put hifza i značaj što je hifz učio i završio u Prijedoru.

„Hifz sam učio bez opterećenja i za svoju dušu i kada sam shvatio da mi malo treba dodatnog truda, javio sam se svom muhaffizu i krenuo s njim učiti Kur’an kako bih postao hafiz. Drago mi je da sam hafiz postao kao imam u Prijedoru, mjestu koju je pretrpjelo teške traume i velike zločine i sretan sam što će moja hafiska dova biti upravo u Prijedoru u mjesecu julu. Nadam se da ćemo uspjeti prenijeti naše znanje o Kur’anu i pomoći našim džematlijama, da im Kur’an bude lijek i zadovoljstvo duše. Imao sam privilegiju da sam hifz učio kao 47. kandidat hafiza Fadil-ef. Bektaša iz Travnika i zahvalan sam svima koji su mi bili podrška na putu sticanja hifza.“

Prijemu je prisustvovao rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžić i saradnik za medije Nazif-ef. Horozović.


Muftija Kudić upriličio prijem za hafize Emin-ef. Grošića i Semir-ef. Bušatlića

More in Muftijstvo bihaćko