Povežite se s nama

Aktuelnosti

Manifestacija “Musalla 2023” od 24. do 28. jula

U srijedu, 26. jula, u Prijedorskoj ulici planiran je koncert ilahija, kasida i bosanskog sevdaha. Ove godine glavni gosti na koncertu bit će vokalna grupa Rejjan iz Sarajeva.

Tradicionalno, četvrtak, 27. juli, je rezervisan za svojevrsnu duhovnu gozbu i Večer Kur’ana uz učešće hafiza iz Turske, Irana i Bosne i Hercegovine, koja se svake godine održava u haremu Sultan Fatihove džamije u Donjem Kamengradu, nakon akšam-namaza. Ove godine gost predavač na Večeri Kur’ana bit će mr. hafiz Amir-ef. Mahić, glavni imam Medžlisa Kozarac.

U petak, 28. jula, bit će održan centralni događaj “Musalle 2023” gdje će, prije zajedničke džume, biti upriličen prigodan vjerski program na kojem će se vjernicima obratiti predstavnici vjerskog i društvenog života.

Podsjetimo, prema predanju, na mjestu gdje se nalazi musalla u Donjem Kamengradu, 1463. godine džuma-namaz je klanjao Sultan Mehmed Fatih, nakon pobjede nad ugarskom vojskom u bici za obližnju kamengradsku tvrđavu, te je na tom mjestu dao da se izgradi musalla. Ovaj događaj je ujedno označio i dolazak islama na naše prostore.

 


Manifestacija "Musalla 2023" od 24. do 28. jula

More in Aktuelnosti