Povežite se s nama

Aktuelnosti

Na ahiret je preselio prof. Hadžem Hajdarević

Komemoracija Hadžemu Hajdareviću će se održati u srijedu, 6. decembra, u 10.00 sati u sarajevskoj Vijećnici, a isti dan nakon ikindije namaza ispred Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović će predvoditi dženazu namaz.

Na ahiret je preselio prof. Hadžem Hajdarević, pjesnik, prozni pisac, esejist, publicist, pisac za djecu, urednik i priređivač djela drugih autora i naučni radnik u oblasti jezika.

Komemoracija Hadžemu Hajdareviću će se održati u srijedu, 6. decembra, u 10.00 sati u sarajevskoj Vijećnici, a isti dan nakon ikindije namaza ispred Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović će predvoditi dženazu namaz. Dženaza-namaz će se također klanjati i na Grličića brdu, gdje će biti i ukopan.

Hadžem Hajdarević je rođen 18. jula 1956. godine u Kruševu kod Foče.

Osnovnu školu je završio u Popovu Mostu, zatim Gazi Husrev-begova medresu u Sarajevu, nakon čega zavšava studij jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

U toku studija i poslije radio je kao lektor u izdavačkoj djelatnosti tadašnjeg Starješinstva Islamske zajednice. Dugi niz godina je bio profesor bosanskog jezika u Gazi Husrevbegovoj medresi u Sarajevu.

Pored poezije, pisao je i prozu, književnu kritiku, bavio se publicističkim radom, ali prvenstveno je bio i ostao pjesnik.

Bio je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, član bosanskog PEN-a te, od obnoviteljskog osnivanja, član Matičnog odbora Kulturnog društva Bošnjaka “Preporod” . U toku rata uređivao je Muslimanski glas (list je od Saveza novinara BiH proglašen listom godine u Bosni i Hercegovini za 1992. godine), a nakon združivanja ovog lista s Ljiljanom bio je odgovorni urednik Ljiljanovog izdanja u zemlji.

Bio je novinar, član redakcije i kolumnista IIN Preporod.

Za prvu knjigu pjesama, Seobe obala, dobio je Nagradu Trebinjskih večeri poezije (1982.) i nagradu “Svjetlosti”, a za Pjesme ponornice Nagradu Skender Kulenović (1996.) Pjesme su mu prevođene na njemački, engleski i turski jezik. Zastupljivan je u svim novijim antologijama bošnjačkog pjesništva i pjesništva Bosne i Hercegovine.

Dobitnik je Plakete Hasan Kaimija (2021.) za književno djelo zbirka rubaija Arabeske od vode.

Radio je kao naučni saradnik u Insitutu za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Neka Gospodar spusti milost na njegovu plemenitu dušu i nagradi ga za sve dobro što je na ovom svijetu napravio!

Inna lillahi ve inna ilejhi radži’un.

More in Aktuelnosti