Povežite se s nama

Aktuelnosti

Upriličen ispraćaj u penziju Jasmin-ef. Memića

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, prisustvovao je trećeg dana Kurban-bajrama svečanom ispraćaju u penziju dugogodišnjeg imama u džematu Prošići, Medžlis IZ Cazin, Jasmin-ef. Memića.

 

Muftija Kudić je tom prilikom predvodio džuma-namaz i održao hutbu govoreći o značaju ovog blagdana, te se osvrnuo na život i djelo Jasmin-ef. Memića. Svečanom ispraćaju je prisustvovao i glavni imam Medžlisa IZ Cazin Said-ef. Mujakić, novoimenovani imam Ismail-ef. Jonuzović, te imam susjednog džemata Brekovica Nazif-ef. Horozović.

“Mi danas obilježavamo treći dan Kurban-bajrama. Ovo je blagdan u kojem svjedočimo velikoj Božijoj milosti, gdje se radujemo oprostu koji je zagarantovan na Dan arefata, nagradi koja je obećana za žrtvu kurbana i radujemo se dovama naših hadžija i očekujemo njihov povratak u domovinu. Ispraćaji su često tužni i popraćeni emocijama. Ipak je današnji ispraćaj u penziju vašeg dugogodišnjeg imama Jasmin-ef. Memića vrijedan ponosa i poštovanja. Kada čovjek privede svoj radni vijek bez mrlje u svojoj karijeri, sa rezultatima koji vrijede i dočeka dan kada uzdignute glave odlazi u zasluženu penziju, to je svakako na ponos i radost njegovu i sviju koji ga poštuju i vole. Jasmin-ef. poznajem dugo godina i ono što znam od njega jeste da ga je krasila skromnost, dobrota prema svakome, požrtvovanost u radu, a pogotovo u mektebskoj učionici gdje se posebno isticao u radu sa najmlađima. Jedna od najvećih vrijednosti koje čovjeka čine velikim insanom jeste da od njega nikoga glava ne zaboli. Jasmin-ef. je bio osoba koja se čuvala da ne učini zulum nekome ili da nekome ne naudi. Novom imamu želim puno uspjeha, a cijelom džematu sreću i zajedništvo.” – poručio je sa hutbe muftija Kudić.

Glavni imam Medžlisa IZ Cazin Said-ef. Mujakić, obraćajući se nakon džuma-namaza, istakao je neke od vrijednosti koje pamti od Jasmin-ef. Memića. Dugogodišnja saradnja je bila više nego uspješna. Čak i kod određenih neslaganja, Jasmin-ef. je uvijek imao poštovanje i korektan odnos prema svim kolegama i meni lično, poručio je glavni imam.

Jasmin-ef. Memić u svom obraćanju je istakao da je zahvalan svima koji su mu pomogli da svoj životni put trasira uspješno, a posebno je istakao svoje roditelje, muallima i porodicu.

“Svoj život sam uvijek gledao kao opredjeljenje između straha i nade. Straha od njegove kazne i stalno apstiniranje od svih onih djela koja vode Njegovoj kazni i nade u Allahovu milost, gdje sam se trudio da činim ono što donosi Božiju milost. To mi je bila životna odrednica i hvala Bogu što mi je u tome pomogao i uputio me. Zahvalnost dugujem svojim rahmetli roditeljima koji su me na pravi put izveli i podržavali me u onome što sam radio. Dok za moju ljubav prema vjeri, uz moje roditelje, zahvalnost dugujem svome muallimu rahmetli Šefkiji-ef. Hadžipašiću. Uvijek sam radio na afirmaciji Islamske zajednice i odlično sarađivao sa nosiocima vjerskog autoriteta, te sam zahvalan cijenjenom muftiji Kudiću koji je danas maksuz došao da meni i ovom džematu ukaže poštovanje i svom glavnom imamu Said-ef. s kojim sam uvijek korektno sarađivao. Ovi blagoslovljeni dani su i dani dove, pa se nadam da ćemo svi jedni drugima iz srca upućivati dove za dobro na ovom i budućem svijetu.” – rekao je u svom obraćanju Jasmin-ef. Memić, poželivši svom nasljedniku u džematu Ismail-ef. Jonuzoviću uspjeh i sreću u radu.

Novoimenovani imam u džematu Prošići Ismail-ef. Jonuzović se zahvalio svim prethodnicima koji su govorili na izraženim željama i dovama i izrazio je zadovoljstvo činjenicom da mu je pripala čast da bude imam u ovom džematu, da naslijedi čestitog Jasmin-ef., te što je dobio povjerenje muftije i gavnog imama za ovu časnu dužnost u ovom džematu.

Mutevelija džemata hadži Munib Prošić je u svom obraćanju zahvalio Jasmin-ef. na dugogodišnjem predanom radu u džematu, te je pozvao svoga prethodnika Ahmeta Prošića da Jasmin-ef. uruči prigodan poklon od džemata.

Jasmin-ef. je bio cijenjen imam ne samo u Prošićima, već i u svom komšiluku. Tako je imam susjednog džemata Brekovica Nazif-ef. Horozović ispred svog džemata uručio prigodan poklon Jasmin-ef. ističući da je bio podrška svim imamima koji su bili u Brekovici, da je bio od pomoći svim džematlijama, da je prisustvovao na sve i jednoj dženazi u posljednjih trideset godina u tom džematu, te da je prisustvovao na skoro svim svečanostima i programima koje je ovaj džemat realizirao.

Nakon završetka zvaničnog dijela programa, ispred džamije je upriličena zakuska za sve prisutne, te su mektebska djeca izvela nekoliko ilahija i tako ispratili svog imama iz avlije džemata.

Jasmin-ef. Memić je rođen u Podgredini kod Cazina 1961. Osnovno obrazovanje je završio u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1981. Službovao je u džematu Ponjevići, a u džematu Prošići je proveo trideset i sedam godina. Izveo je veliki broj učenika u mektebu, a od njih sedam je završilo medresu. Sa svojom čestitom suprugom Sevdom ima četiri sina, od kojih su trojica stekli visoko akademsko zvanje, te jednog unuka.

 


Upriličen ispraćaj u penziju Jasmin-ef. Memića

 

More in Aktuelnosti