Povežite se s nama

Aktuelnosti

Velika bajramska svečanost održana u Velikoj Kladuši

Kurban-bajram je već iza nas, a tokom bajramskih blagdana naši gradovi su bili svjedoci brojnih svečanosti koje su ostavile dubok trag na sve one koji su im prisustvovali. Jedna od takvih svečanosti je svakako i obilježavanje Kurban-bajrama u Velikoj Kladuši u organizaciji Medžlisa IZ Velika Kladuša.

 

Prvi dan bajrama je upriličena svečanost na gradskom trgu, prva svečanost takve naravi na ovom mjestu nakon skoro trideset godina. Pored učešća domaćih horova iz Velike Kladuše “Bedr” i “El-Verdu”, te učešća učenika OŠ “25.novembar” i mališana vrtića “Lily”, posebni gosti su bili Šejma Mehić i Zejd Svraka.

Bajramsku čestitku je uputio glavni imam Ismet-ef. Mustedanagić, a muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je uputio bajramsku poruku.

“Velika Kladuša večeras posebno miriše i odiše posebnom ljepotom. Taj miris i ta ljepota su ova djeca, ova omladina, ovi učesnici i svi vi koji ste večeras došli da obilježimo ovaj veliki muslimanski blagdan – Kurban bajram. Moja radost i sreća je još veća što se ova svečanost održava na ovom mjestu, gdje evociramo uspomene i na nekadašnje svečanosti koje smo obilježavali u gradu. Čestitam rukovodstvu Medžlisa IZ Velika Kladuša na organizaciji i zahvalan sam svim večerašnjim učesnicima. Ovaj bajram je blagdan veselja, žrtve, radosti i Božije milosti. Neka vama i vašim porodicama Allah, dž.š., učini život ispunjen radostima, veselju i Božijom milošću.” – poručio je u svom obraćanju muftija Kudić.

Gotovo pa ne postoji značajniji program u Velikoj Kladuši i njenoj okolici, a da horovi “Bedr” i “El-Verdu” nisu glavni nosioci tog programa, što se može reći i za ovu svečanost. Posebnost ove svečanosti su bili djeca. Neki od njih su bili učesnici, a neki su bili aktivna publika, te su zajedno sa izvođačima učili ilahije i davali poseban moral izvođačima, a na licima odraslih je bila vidljiva ozarenost i zadovoljstvo činjenicom da prisustvuju ovakvom skupu.

“Izuzeno smo sretni što učestvujemo na ovoj svečanosti. Posebno smo dirnuti činjenicom što naša djeca ovdje u Velikoj Kladuši uče naše ilahije i što su nam bili odlična publika. Iako je prvi dan Kurban-bajrama, koji inače provodimo sa svojim najbližima, naš dolazak u Veliku Kladušu i ova atmosfera koja je dominirala ovim skupom nam je zamijenila naše druženje sa porodicom i potpuno nas ispunila. Zahvaljujemo glavnom imamu Ismet-ef. Mustedanagiću što nas je pozvao, a ovoj divnoj publici na podršci.” – izjavili su Šejma i Zejd Svraka.

Aktivno učešće u organizaciji ovog događaja su uzeli članovi Mreže mladih na čelu sa Amar-ef. Grahovićem, te članice Odjela za brak i porodicu na čelu sa muallimom Aminom Makić.

More in Aktuelnosti