Povežite se s nama

Mreža mladih

Mreža mladih Medžlisa IZ Bihać u službi humanosti

Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Bihać spada u red najaktivnijih omadinskih organizacija na području Unsko-sanskog kantona. Njihove raznolike aktivnosti, brojnost članstva i nesebičan angažman za opšte dobro krasi ovu organizaciju. Mladost i angažiranost imama koji su na čelu ove organizacije u velikoj mjeri doprinosi kvaliteti rada i brojnim uspjesima koje bilježe, a motiviranost mladih, kako kaže koordinator Mreže mladih Medžlisa IZ Bihać Haris-ef. Dedić, je u tome što se mladi kroz ovu organizaciju identificiraju sa svojom vjerom i njenim vrijednostima.

“Glavna motivacija mladih da se pridruže Mreži mladih Medžlisa IZ Bihać vidim u činjenici da je njihov cilj, ustvari, primjena vjerskih vrijednosti u njihovom životu. Oni veoma dobro prepoznaju ovu vjersku dimenziju koju mi baštinimo i koja se prožima kroz naše projekte i aktivnosti. Inspiraciju pronalazimo u Kur’anskom ajetu u kojem se kaže: “Ko uradi koliko trun dobra, vidjet će ga!”” – istakao je koordinator Dedić.

Pored aktivnosti koje imaju za cilj da unaprijede kompetencije i vještine mladih ljudi, članovi Mreže mladih Medžlisa IZ Bihać su aktivni i na polju pomoći i podrške svima onima kojima je pomoć i podrška potrebna. Posljednje aktivnosti podrške narodu Turske i Sirije, koji su pogođeni razornim zemljotresom početkom februara mjeseca 2023. godine, su dokaz da Mreža mladih ima senzibilitet prema ovim aktivnostima.

“Nakon informacija da je jedno veliko iskušenje zadesilo našu braću i sestre u Turskoj i Siriji i nakon što smo vidjeli i slušali potresne priče sudbina ljudi, takve scene su nas pogodile, ali i dodatno motivisale da se uključimo u akciju pomoći ovom narodu. Sve ono što je bilo od aktivnosti na prostoru grada Bihaća, tu su bili članovi Mreže mladih, koji su učestvovali kao volonteri. Pridružili smo se udruženju Pomozi.ba i radili sa volonterima ovog udruženja na prikupljanju pomoći. Bili smo velika podrška i suorganizatori u projektu “Iz Krajine s ljubavlju” kojeg je naš univerzitet u Bihaću, Islamski pedagoški fakultet i Medžlis IZ Bihać organizirao i ta pomoć uskoro ide za Tursku i Siriju. Naši članovi su petnaest dana gotovo cjelodnevno radili na prikupljanju i sortiranju pristiglih donacija od strane našeg naroda. Koristim priliku da im se zaista zahvalim na ovom angažmanu, koji je bio veoma iscrpan, ali je svakako vrijedilo!”- poručio je Dedić.

Dok je cijela Bosna i Hercegovina bila uključena u prikupljanje sredstava za pomoć narodu Turske i Sirije, članovi Mreže mladih Medžlisa IZ Bihać i mladi bračni par Belkisa i Kemal Havić su saznali informaciju da je Belkisa, koja je u 19. sedmici trudnoće, saznala kako je stanje njene bebe rizično, te da joj u Zagrebu i Tuzli preporočuju abortus, kojeg ona nikako ne želi. Stupili su u kontakt sa jednom klinikom u Turskoj s kojom su dogovorili tretmane koji po mišljenju turskih stručnjaka imaju velike izglede za uspjeh Belkisine trudnoće. Bilo je potrebno obezbijediti značajna finansijska sredstva i Mreža mladih je uzela učešće u prikupljanju sredstava i uspjeli su u rekordnom vremenu sakupiti potreban iznos.

“Vijest koja nas je dodatno pogodila jeste da je naša članica Belkisa Havić trebala našu pomoć za odlazak na liječenje u Tursku. Rasporedili smo se i promtno reagovali. Organizirali smo kolačijadu. Kolače su pripremili članovi i članice Mreže mladih i na tri lokacije u našem gradu smo prodavali kolače kako bi dali dodatni doprinos da sakupimo neophodna sredstva i pokušamo spasiti život bebe naših članova. Ponosan sam na naše članove, ali i na građane Bihaća i Krajine i cijele Bosne i Hercegovine, koji su pokazali veliku dozu empatije i solidarnosti prema onima kojima je potrebna naša pomoć i podrška. Šest stotina kolača je podijeljeno u roku sat vremena i skupljena su izdašna finansijska sredstva i sada je na nama da učimo dove da uspije liječenje i da naši članovi, Kemal i Belkisa, budu sretni sa svojom bebom.” – istakao je na kraju koordinator Dedić, te se ovom prilikom zahvalio glavnom imamu Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehiću i svima koji podržavaju rad Mreže mladih na njihovoj svesrdnoj podršci projektima Mreže mladih.

More in Mreža mladih