Povežite se s nama

Mreža mladih

Mreža mladih medžlisa Kozarac i Sanski Most ugostili omladinu iz Norveške

Po povratku obišli su Šehidsko mezarje u Kamičanima i proučili Fatihu šehidima ovog područja, s dovom da šehidima podari deredže šehidske, a živima da svoju prošlost nikada ne zaborave.

Članovi Mreže mladih Medžlisa Islamske zajedncie (MIZ) Kozarac bili su danas domaćini omladini iz Norveške koje je predvodio imam mr. Edi-ef. Mezit.

Musafiri su dočekani u haremu Šehitske džamije u Kamičanima, gdje je upriličen zajednički doručak.

Prisutnoj omladini su se obratili mr. Edin-ef. Mezit, koji predstavio projekat upoznavanja omladine sa domovinom Bosnom i Hercegovinom, gdje već 11. godinu zaredom obilaze najvažnije gradove u BIH.

Zatim je prisutnim gostima dobrodošlicu poželio Ajdin-ef. Hrnić, koordinator Mreže mladih koji je predstavio MIZ Kozarac i Mrežu mladih ovog medžlisa.

Prisutni su poslije obišli kozaračku čaršiju, a tokom druženja su imali priliku da se upoznaju i razmjene zajednička iskustva.

Po povratku obišli su Šehidsko mezarje u Kamičanima i proučili Fatihu šehidima ovog područja, s dovom da šehidima podari deredže šehidske, a živima da svoju prošlost nikada ne zaborave.

Nakon posjete Kozarcu, omladina iz Norveške je sa svojim pratiocima obišla znamenitosti Sanskog Mosta i družila se sa mladima iz ovog medžlisa. Posjetili su vodopad rijeke Blihe, mezar komandanta Mehmeda Alagića u Fajtovicima, Musallu Mehmeda Fatiha u Kamengradu, te Hamzi-begovu džamiju i užu jezgru jednog od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini – Sanskog Mosta. Domaćini ispred Medžlisa IZ Sanski Most su bili Senad-ef. Omić i Elmedin ef. Mujkić.

Impresije djece i njihovih muallima su bile visoke, ali svakako sa pomiješanim osjećajima; osjećajima tuge, bola, ponosa, divljenja i svega onoga što se gotovo na svakom mjestu naše domovine može osjetiti.

More in Mreža mladih