Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić ispratio prvu grupu Krajiških hadžija

Nadam se da ćete u svojim dovama spominjati svoj narod, svoju domovinu i cijeli ummet Muhammeda, a.s.

147 od ukupno 300 hadžija sa prostora Muftijstva bihaćkog je krenulo put Sarajeva, gdje bi sutra u jutarnjim satima trebali krenuti na hadž. Tom prilikom se je jedan broj hadžija okupio u džamiji džemata Gnjilavac, gdje su klanjali akšam i poselamili se sa svojom rodbinom i prijateljima. U njihovom ispraćaju je boravio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Nakon akšam namaza, muftija Kudić se prigodnim govorom obratio hadžijama, poželio im je sretan i hajirli put.

„Hadž je najkompletniji ibadet, jer od čovjeka traži fizičku, duhovnu i materijalnu pripremu. Odlazite na mjesta koja su bolja i odabranija od svih ostalih mjesta na zemlji u vremenu kada se nalazi i najbolji dan u godini, a to je dan kada ćete biti u posebno odabranom vremenu i posebno odabranom mjestu – Arefatu. Mi smo večeras klanjali akšam-namaz u džematu i za to očekujemo nagradu uvećanu za 27 puta, a sutra kada, ako Bog da, budete klanjali akšam ili neki drugi namaz kod Kabe, taj će namaz vrijediti 100.000 puta od samostalnog namaza. Nije ova nagrada bez velikog razloga. Na ovom putu morate pokazati mnogo sabura, odricanja i smirenosti i smatram da ste do sada prošli dovoljno edukacija i usmjerenja, te da ćete provesti najljepše trenutke upravo u danima koji slijede. Vaše dove na ovim svetim mjestima se posebno tretiraju kod Gospodara svjetova. Nadam se da ćete u svojim dovama spominjati svoj narod, svoju domovinu i cijeli ummet Muhammeda, a.s. Allaha molim da vam olakša, da vas osnaži i da hadž obavite onako kako će Allah, dž.š., biti zadovoljan.“ – poručio je muftija Kudić.

Nakon toga su hadžije obavile jaciju namaz i krenule put Sarajeva, a suze radosnice nisu izostale ni kod putnika, a ni kod onih koji su ih na ovo posebno putovanje ispratili.

Druga grupa iz Muftijstva bihaćkog kreće prema Sarajevu sutra, petak, u jutarnjim satima, da bi u večernjim satima krenuli put Džede, a poslije toga i Mekke.

Iz naše domovine ove godine putuje 2225 hadžija, a prvi put nakon 25 godina naše hadžije će napustiti domovinu u bijelim ihramima. Razlog tome jeste što su do sada hadžije išle prvo u Medinu, čiji teritorij ne spada u harem u kojeg je obaveza ući u bijelim ihramima, za razliku od ove godine gdje hadžije slijeću u Džedu koja je unutar prostora harema i zato je potrebno obući ihram. Prošlih godina su hadžije boravile u Medini nekoliko dana prije obavljanja obreda, a onda bi se preselile u Mekku, dok će ove godine zbog brojnih tehničkih podogodnosti hadžije prvo obaviti hadžske obrede u Mekki, a potom obići i blagoslovljenu Medinu.

More in Muftijstvo bihaćko