Povežite se s nama

Medresa

Muftija Kudić obišao prostor budućeg dječijeg vrtića u Cazinu

Nadam se da ćemo sve što nam predstoji od priprema na vrijeme okončati i na kraju od septembra ove godine upisati prvu grupu naše djece koja će boraviti u ovom objektu i provoditi ugodno i korisno vrijeme.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić u pratnji direktora medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu prof. Zuhdije Handanovića i glavnog imama Medžlisa IZ Sanski Most Mirze-ef. Žerića, obišao je prostor u kojem će biti smješten budući vrtić „Edeb“, koji će biti smješten u kompleksu sportske dvorane medrese u Cazinu. Po informacijama koje smo dobili od direktora Handanovića, u završnoj fazi je pribavljanje potrebne dokumentacije i slijed procedura za otvaranje ovakve jedne ustanove. Osnivač vrtića je medresa „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu, a ključni kriteriji za rad ovog vrtića će biti struka i kvalitet odgojnog rada.

„Ovaj projektat naše medrese je pionirski podvig Islamske zajednice na ovim prostorima kada je u pitanju predškolski odgoj i obrazovanje. Već duže vrijeme se pripremamo za ovaj projekat i drago mi je što je došlo vrijeme kada se počinje ostvarivati naš naum da u okviru medrese imamo dječiji vrtić, koji će biti od velike važnosti za nas u Islamskoj zajednici, ali i za širu zajednicu i grad Cazin. Nadam se da ćemo sve što nam predstoji od priprema na vrijeme okončati i na kraju od septembra ove godine upisati prvu grupu naše djece koja će boraviti u ovom objektu i provoditi ugodno i korisno vrijeme. Čestitam direktoru Handanoviću i svima koji daju svoj doprinos u realizaciji ovog veoma važnog projekta za našu zajednicu.“ – izjavio je muftija Kudić nakon obilaska prostorija u kojima će biti smješten vrtić, a koje se trenutno priagođavaju potrebama vrtića.

Direktor medrese prof. Zuhdija Handanović je iskazao veliko zadovoljstvo zbog ovog projekta i predstavio neke pojedinosti u vezi ovog vrtića.

„Dugo smo radili na pripremama i saglasnostima koje su neophodne za pokretanje jedne ovakve predškolske ustanove. Kapacitet vrtića u perspektivi može ići i na stotinu djece, s tim da će naš početak biti limitiran na trideset naših mališana koje željno iščekujemo u našim prostorijama. Građevinski radovi na adaptaciji prostora su u velikom zamahu i smatramo da će za vrlo kratko vrijeme sve biti na svom mjestu. Sve što pripremamo želimo da bude po najvišim pedagoškim standarima, a takav ćebiti i kadar koji bude radio sa našom djecom, jer bez kvalitetna materijalno-tehničkih uvjeta i profesionalnog i posvećenog kadra neće biti dobrih rezultata. Predložili smo i naziv „Edeb“, što ima značenje „lijepo ponašanje“, a što je ključna intencija prema kojoj stremimo kako u predškolskom, tako i u srednjoškolskom obrazovanju unutar Islamske zajednice. Zahvaljujem našem cijenjenom muftiji i svima s kojima smo bez ikakvih poteškoća sarađivali na ovom projektu, kako u Islamskoj zajednici, tako i u strukturama obrazovanja Unsko-sanskog kantona.“ – izjavio je direktor Handanović.

Muftija Kudić je također obišao prostor u kojem je izvršena zamjena stolarije, s obzirom da je medresa pokrenula akciju zamjene stolarije na cjelokupnom objektu medrese i ti radovi idu željenom dinamikom.

More in Medresa