Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija Kudić na hafiskoj dovi u St. Poltenu u Austriji

Hafiz Mersad Muratović rođen je 22. augusta 1988. godine u Doboju. Svršenik je Karađoz-begove medrese u Mostaru i Fakulteta Al-Azhar u Kairu.

U džamiji džemata St. Pölten, u nedjelju, 30.1.2023. je proučena hafiska dova imamu ovog džemata Mersad-ef. Muratoviću, što je prva hafiska dova u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Austriji (IZBA).

Hafiskoj dovi hafizu Muratoviću prisustvovali su izaslanik reisu-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, glavni imam IZBA Hasudin-ef. Atanović, predsjednik IZBA Senad-ef. Kusur, porodica hafiza Muratovića, kao i brojni drugi gosti.

Muftija Kudić je ovom prilikom prenio selame i čestitke reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

U svom obraćanju prisutnim vjernicima podsjetio je na vrijednost Kur’ana, kao i na važnost predstojećih mubarek noći.

– Kada Uzvišeni Allah želi jednom narodu dobro on im podari onog ko će ih podučavati u vjeri. U životu jednog vjernika Kur’an treba da ima posebno mjesto. Moramo ga čitati, družiti se s njim, a najviše hafizi. Čuvajte svoju vjeru. Imajte na umu svoju domovinu, ali čuvajte i zemlju u kojoj živite. – istakao je ovom prilikom muftija Kudić.

Hasudin-ef. Atanović, iskazao je posebno zadovoljstvo što je Austrija dobila prvog hafiza.

– Tražimo u ljudima dobro. Svaki čovjek ima nešto dobro u sebi. Efendija Muratović je poseban insan, uvijek nasmijan, oličenje dobrote. On nas svojim ahlakom i svojim posebnostima podsjeća da i mi trebamo biti dobri. Nadam se da će biti primjer mladima da krenu njegovim putem – izjavio je Atanović.

Predsjednik IZBSA Senad-ef. Kusur ukazao je na vrijednosti koje nosi jedan hafiz, istaknvuši koliko je to značajno za džemat i Zajednicu u cjelini.

– Nadam se da je ova prva hafiska dova u Austriji jedan lijep početak, da će uslijediti još hafiskih dova u našoj zajednici. Jer, put hifza najbolji je put kojim se neko može uputiti – naglasio je Kusur.

Hafiz Muratović zahvalio je muhafizu Ahmedu Bukviću i porodici na podršci, ali i Islamskoj zajednici.

– Ovo je poseban dan za mene. Dobiti titulu hafiza je velika radost, zadovoljstvo, ali i odgovornost, jer čovjek mora da djeluje, radi i živi u skladu s ajetima i Kur’anskim naredbama.

Posebnu zahvalnost iskazujem Islamskoj zajednici. Važno je ukazati na činjenicu da zahvaljujući programima i aktivnostima Zajednice koje su usmjerene na hifz, iz dana u dan imamo sve više hafiza – poručio je, između ostalog, hafiz Muratović.

Džemat St. Pölten je imao radost da se u džamiji okupe brojni vjernici ovim povodom, za što su u džematu ocijenili da je vrlo značajan događaj.

– Naš džemat spada među srednje džemate u Austriji, stoga nam je posebno zadovoljstvo i čast da je prvi hafiz u Austriji baš naš imam – kazao je predsjednik džemata Mehmed Fejzić.

Na kraju programa hafiske dove, novom hafizu je uručen poklon – odlazak na hadž.

Hafiz Mersad Muratović rođen je 22. augusta 1988. godine u Doboju. Svršenik je Karađoz-begove medrese u Mostaru i Fakulteta Al-Azhar u Kairu. Tokom školovanja u Medresi, naučio je prva dva džuza Kur’ana, a aktivno učenje Kur’ana napamet započeo je 2021. godine. Pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice hifz je položio 16. augusta 2022. godine.

(MINA)

More in Aktivnosti