Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija Kudić u posjeti džematima u Austriji

Velika je odgovornost na imamima u dijaspori. Raduje me što svaki put kada se susretnem s njima stičem dojam da su još više posvećeni svom primarnom misijskom zadatku – rad sa djecom u mektebu.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić boravio je u dvodnevnoj posjeti Bošnjacima u južnoj Austriji u pvoodu Dana državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine.

Muftija Kudić je u petak predvodio džuma namaz i kazivao hutbu u džematu u Villachu (Bosnischer Kulturverein Villach). U svojoj hutbi je govorio o ljubavi prema domovini i značaju obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, te čuvanju sjećanja na heroje naše borbe i kod naše djece u dijaspori. Domaćin muftije Kudića je bio imam ovog džemata mr. Esad-ef. Memić.

Isti dan nakon jacije namaza u džematu u Klagenfurtu (Bosnischer Kulturverein) je održano predavanje na temu: “Put do najčasnije titule – hafiza”. Predavači na ovoj tribini su bili muftija hafiz Mehmed-ef. Kudić i profesor u medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ iz Cazina hafiz Elmir Mehmedović. Oni su govorili o iskustvima učenja Kur’ana napamet, o vrijednostima učenja Kur’ana napamet, a posebno su se osvrnuli na učenje Kur’ana kroz mektebsku pouku.

„Čak i razmišljanje o ajetima Kur’ana Časnog se tretira kao Bogu ugodno djelo. Broj djece u mektebima u dijaspori vrlo često premašuje broj djece u domovini, pa je s toga važno motivisati naše džematlije da redovno šalju svoju djecu na mektebsku poruku i da uče Kur’an Časni. Zahvalan sam čestitom imamu Adnan-ef. Gobeljiću što promoviše učenje Kur’ana i što smo večeras, noć uoči svečanog promovisanja učača Kur’ana, govorili upravo o hifzu, hafizima i Kur’anu Časnom.“ – poručio je muftija Kudić.

Prigodan program su izvele polaznice mekteba, a ovom prilikom je muftija Kudić uručio vakufnamu Asmiru Mehmedoviću, zbog njegovog doprinosa medresi “Reis Džemaludin-ef. Čaušević”.

U subotu, 26.11.2022. godine nakon podne namaza održane su hatme u ovom džematu, gdje je promovisano devet učača Kur’ana, kojima je ovo prva zajednička hatma.

Prisutnima su se obratili imam ovog džemata Adnan-ef. Gobeljić, iskazujući vlastiti ponos zbog ovog događaja, kao i zahvalnost roditeljima i djeci na upornom radu i trudu kojeg su uložili u proteklom periodu. Čestitke Adnan-ef. i polaznicima mekteba je uputio i mr. Esad-ef. Memić, predsjednik Vijeća muslimana Austrije. On je čestitao imamu ovog džemata, polaznicima mekteba i roditeljima, te cijelom džematu. Zahvalio se muftiji Kudiću i hafizu Mehmedoviću na posjeti i prisustvu ovim svečanostima. Istakao je da će Islamska zajednica Austrije i Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji podržavati rad koji ima za cilj afirmaciju vjerskih i moralnih vrijednosti kod djece i omladine, što je njena primarna zadaća i obaveza.

„Velika je odgovornost na imamima u dijaspori. Raduje me što svaki put kada se susretnem s njima stičem dojam da su još više posvećeni svom primarnom misijskom zadatku – rad sa djecom u mektebu. To je najzahtjevniji, ali i najproduktivniji rad jednog imama. Čestitam Adnan-ef. Gobeljiću, djeci i roditeljima, džematu u Klagenfurtu i Islamskoj zajednici u Austriji na ovom velikom mubareku. Najbolje i najljepše što mi u Islamskoj zajednici možemo pružiti našim džematlijama jeste da naučimo njihovu djecu učenju Kur’ana i da ih odgajamo u skladu sa vjerskim istinama.“ – poručio je muftija Kudić.

 Na kraju je muftija Kudić zajedno sa Adnan-ef. Gobeljićem uručio diplome i poklone polaznicima mekteba koji su bili razlogom ove impozantne svečanosti u Klagenfurtu.

Isti dan iza jacije-namaza, muftija Kudić je posjetio džemat u gradu Sankt Veit an der Glan i nakon jacije namaza održao prigodno predavanje. Govorio je o povezanosti sa domovinom, o značaju njegovanja patriotskih emocija prema domovini i važnosti okupljanja u našim džematima u dijaspori.  Domaćin muftije Kudića je bio Mehrudin-ef. Hibić.

Nakon predavanja je nastavljeno druženje džematlija i njihovih musafira, te razgovor o temama koje je muftija Kudić tretirao kroz svoje predavanje. U pratnji muftije Kudića je bio i hafiz Elmir Mehmedović, profesor u Cazinskoj medresi.

More in Aktivnosti