Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija Kudić u posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Austriji

Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji je jedna izuzetno mlada zajednica sa mnogo poleta i entuzijazma. Obišao sam neke džamije i razgovarao sa rukovodstvom i imamima, ali i džematlijama i primijetio sam jednu kvalitetnu sinergiju između ova tri važna stuba u Islamskoj zajednici: Rukovostvo – imami – džematlije.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, posjetio je Islamsku zajednicu u Austriji, gdje je razgovarao sa glavnim imamom i predsjednikom Hasudin-ef. Atanovićem i Senad-ef. Kusurom. Domaćini su muftiju Kudića obavijestili o aktivnostima i projektima Islamske zajednice u Austriji, te o izazovima s kojima se susreće zajednica, ali i muslimani u ovoj zemlji.

“Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji je jedna izuzetno mlada zajednica sa mnogo poleta i entuzijazma. Obišao sam neke džamije i razgovarao sa rukovodstvom i imamima, ali i džematlijama i primijetio sam jednu kvalitetnu sinergiju između ova tri važna stuba u Islamskoj zajednici: Rukovostvo – imami – džematlije. Oni su predstavili svoje planove i dileme oko nekih budućih projekata, te se nadam da ćemo kao zajednica u cjelini iznaći adekvatne odgovore na ono što je potrebno zajednici u Austriji. Veliki je priliv našeg naroda u Austriju, infrastruktura u vezi sa džamijskim prostorima je u dobroj mjeri zaokružena i izuzetno vrijedna, svi ćemo učiniti sve da na najbolji način odgovorimo potrebama našeg naroda u ovoj zemlji i budemo od koristi našoj Islamskoj zajednici i posvećeni interesima država u kojima živimo.” – poručio je muftija Kudić.

Glavni imam Hasudin-ef. Atanović i predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji Senad-ef. Kusur su se zahvalili muftiji Kudiću, istakli da je primarna zadaća naše zajednice u Austriji osigurati najkvalitetnije kadrove i programe za mlade i sve ostale džematlije, te da je to izazov pred kojim stoje.

“Drago nam je što imamo priliku da ugostimo naše prvake iz domovine i da s njima potpuno otvoreno razgovaramo o onome što je urađeno i onome što planiramo uraditi. 42 džemata i 45 imama u našoj zajednici je značajan kapital koji može poslužiti kao dobra polazna osnova za naše kvalitetno djelovanje u Austriji. Naše džamije u Austriji nisu samo oaze duhovnog mira, učionice za učenje vjerskih propisa ili prostori za molitvu, one su mjesta gdje naši ljudi dolaze da osjete miris domovine u njima.” – istakao je glavni imam Atanović.

“Ljudski resursi su najvažniji kapital jedne zajednice. Mi imamo kvalitetne imame i predsjednike džemata, ali ćemo u narednom periodu uraditi mnogo projekata da dodatno ojačamo i osnažimo ovaj kapital kojeg Islamska zajednica ima. Posebno ćemo se fokusirati na mlade ljude i sarađivat ćemo sa našim obrazovnim ustanovama i muftijstvima na edukaciji, međusobnim posjetama i programima. Sa cijenjenim muftijom Kudićem smo razgovarali o mnogim pitanjima, a neka od tih pitanja će biti predmet naše buduće saradnje, pogotovo na polju obrazovanja i mladih.” – rekao je predsjednik Kusur.

Muftija Kudić u pratnji predsjednika i glavnog imama je obišao mektebsku nastavu u džematu Tulln, te je imao priliku od muallime Suade Tabaković – Kusur čuti iskustva u radu muallima sa djecom u mektebu, a potom je razgovarao sa djecom o njihovom dolasku u mektebu, o znanju o vjeri i domovini Bosni i Hercegovini i zemljama iz kojih dolaze njihovi roditelji.

Muftija Kudić je prisustvovao svečanoj večeri koju su upriličili čelnici Islamske zajednice i na kojoj su pored predsjednika i glavnog imama prisustvovali članovi Upravnog odbora Samir-ef. Redžepović, hafiz Sabahudin-ef. Hašić i generalni sekretar Hasan Isaković, te drugi imam džemata Tulln Ibrahim-ef. Zukić. U pratnji muftije Kudića bio je i saradnik za medije Muftijstva bihaćkog Nazif-ef. Horozović.

Nakon ove posjete, muftija Kudić je u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme prisustvovao hafiskoj dovi hafizu Mersad-ef. Muratoviću u džematu St. Pölten.

More in Aktivnosti