Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija Kudić na obilježavanju 111. godišnjice MDD Merhamet

Hraneći gladne, brinući u starijima i bolesnima, organizirajući razne akcije za unesrećene, Merhamet skida kolektivnu odgovornost sa sviju nas.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, prisustvovao je svečanoj akademiji povodom 111 godina od osnivanja muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet”, a koja je ove godine održana u Bihaću. Veliki broj zvaničnika, predstavnika vjerskih zajednica i organizacija, te predstavnika političkog i društvenog života je prisustvovalo na ovoj svečanosti.

Muftija Kudić je čestitao predsjedniku Merhameta Kenanu Vrbanjcu i direktoru RO Merahmet Bihać Alenu Prošiću i svim zaposlenicima godišnjicu Merhameta, te se kroz svoje obraćanje dotakao nekoliko važnih segmenata rada Merhameta i njegovog značaja za širu društvenu zajednicu.

“Drago mi je da ovu svečanost obilježavate danas u Bihaću, nekoliko desetina metara od zgrade nekadašnje Bihaćke medrese, koju je pohađao jedan od osnivača Merhameta i predsjednik u dva mandata reis Džemaludin-ef. Čaušević. Ono što ovaj narod karakteriše je samilost i suosjećajnost prema slabima i nemoćnima, a što je najbolje prezentirao kroz svoj život i djelovanje jedan od sinova Krajine i Bosne i Hercegovine Reis Džemaludin-ef. Čaušević.” – poručio je muftija Kudić.

On je također istakao veliki značaj Merhameta, kako za korisnike Merhametovih usluga, tako i za sve nas kolektivno.

“Merhamet je organizacija koja svojim djelovanjem pomaže siromašne, slabe, unesrećene i ljude pogođene raznim iskušenjima. Međutim, želim da posebno istaknem da Merhamet spašava i nas koji ne spadamo u bilo koju od navedenih kategorija. Hraneći gladne, brinući u starijima i bolesnima, organizirajući razne akcije za unesrećene, Merhamet skida kolektivnu odgovornost sa sviju nas. Muhammed, a.s., kaže: „Nije pravi vjernik onaj koji zanoći sit, a njegov komšija gladan.“ Zamislite da nije Merhameta koliko bi se nas ogriješilo o svoje komšije i ljude koji s nama dijele životni prostor.” – rekao je muftija Kudić.

Predsjednik Merhameta Kenan Vrbanjac kazao je da je “Merhamet” nastao iz duše naroda, davne 1913. godine.

– Merhametova misija začeta na Baščaršiji, u Sarajevu, a tokom 111 godina postojanja ove organizacije proširila se na čitav svijet. Tokom cijele svoje historije, “Merhamet” je dijelio sudbinu svog naroda i u najtežim trenucima i periodima imao nezamjenjivu ulogu te je dao doprinos opstanku Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine. Ponosan sam na činjenicu da Merhamet pomaže svima kojima je pomoć potrebna bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. I to je ono što dodatno krasi Merhamet i njegovu ulogu – naglasio je, između ostalog, Vrbanjac.

Direktor RO Bihać, Alen Prošić, kazao je kako je ponosan što se ova manifestacija po prvi put organizuje izvan Sarajeva, i da im je pripala velika čast što je Bihać ovaj put bio organizator ovog svojevrsnog jubileja.

– Na večerašnjoj manifestaciji prisjetili smo se prvih dana osnivanja i samih početaka „Merhameta“ i misije dobročinstva koja traje 111 godina u Bosni i Hercegovini. Želim se zahvaliti svima koji su pomagali rad Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ i poručujem svima da misle i rade dobro – kazao je Prošić.

Kulturno-zabavni program su izveli članovi hora “Gazija” iz Bužima, sevdalinke je izvodio Ramiz Brkić uz pratnju maestra Dinka Mujanovića, a ovu priliku su iskoristile i članice udruženja žena iz naselja Brekovica i predsjedniku Vrbanjcu dodijelile prigodan poklon ovim povodom. Voditelj programa je bila Aldijana Hadžihajdarević.

More in Aktivnosti