Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija Kudić na svečanom otvorenju džamijskih prostorija u Veroni

Svečanim programom i obraćanjem visokih zvaničnika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji (IZBI) u nedjelju, 21. januara 2024. godine, zvanično su otvorene džamijske prostorije džemata “Nur” u Veroni.

Prigodna obraćanja ovim povodom održali su dr. Enes-ef. Ljevaković, zamjenik reisul-uleme i Muhamed Jusić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Svako vaše nastojanje i vaš zajednički uspjeh, kakav je nesumnjivo izgradnja džemata i džamije, dokazuje kako su jake veze koje nas okupljaju kao narod. Mi nismo izgubili nijednog čovjeka koji je napustio Bosnu dok on nosi Bosnu u sebi. Dok čuvamo svoju vjeru I tradiciju, dok čuvamo svoj bosanski jezik, dok održavamo veze sa domovinom, dok u tom duhu odgajamo našu omladinu, buduće generacije, mi u ovom, svakojakim kušnjama ispunjenom, svijetu i dalje možemo osjećati i živjeti naše jedinstvo i zajedništvo – kazao je, između ostalog, Ljevaković.

Direktor Jusić je poručio da muslimani ne grade džamije da bi se u njih zatvarali, nego da bi one bile otvorene za sve, kako bi govorili drugima o sebi i o svojim vrijednostima.

“Jako nam je drago da su vas vaše komšije kao i lokalne vlasti prihvatili. Bosanski duh je počivao i počiva na duhu komšiluka, tog osjećaja uvažavanja i poštivanja prema onome ko živi s nama. Raznolikost je bogatstvo i mi trebamo naučiti kako živjeti sa našim razlikama, uvijek tragajući za zajedničkom riječju, što je kur’anski imperativ za muslimana.” – kazao je direktor Jusić.

Uoči svečanog otvorenja džamije, proučen je i mevlud. Program su izveli hfz. Ahmed-ef. Alili i Riad-ef. Subašić, imami Ljubljanske džamije i šejh Luan Strinić, a prisutnima se obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

“Važno je da kao muslimani budemo prisutni u društvu, i sretan sam što su naše džematlije prepoznate kao vrijedni i uzoriti građani ove zemlje. Naš narod je vec nekoliko godina prisutan u ovom gradu, i važno je da imaju jedno ovakvo mjesto koje će ih okupljati i omogućiti im da pored očuvanja vjerskog, dodatno učvrste i svoj nacionalni identitet. To je posebno važno za generacije koje su rođene u ovom gradu, i kojima će ova dzamija pomoći da u svojim životima očuvaju vrijednosti naroda kojem pripadaju. Stoga je ova džamija jedna oaza koja će, kroz aktivnosti koje će se u njoj realizirati, doprinijeti da se u ovom dijelu Evrope na ispravan način prezentira istinska slika islama. I ranije sam imao priliku susretati se sa našim džemalijama koji ovdje žive, i prilikom svakog susreta sam primjetio koliko su posvećeni ovom projektu, koji je zahvaljujući njihovom velikom zalaganju uspješno priveden kraju.” – istakao je muftija Kudić

U ime domaćina, prisutne su pozdravili Ahmed-ef. Tabaković, glavni imam IZBI i imam džemata Nur, Nermin Fazlagić, predsjednik “Džemata Nur”, i Arnel Nasić, predsjednik IZBI.

– Danas, kada svečano našu džamiju zaviještamo kao vakuf, obavezujemo se pred Dragim Bogom i ljudima da će ona biti mjesto molitve i znanja, mjesto individualne i kolektivne introspekcije, mjesto dijaloga i susreta, mjesto sigurnosti i promicanja univerzalnih vrijednosti! Hvala vam što ste ovdje, što dijelite ovaj trenutak s nama. Molim Svemogućeg Boga da našu džamiju blagoslovi i podari nam svijetlu budućnost u ovom gradu ljubavi! – kazao je efendija Tabaković.

Predsjednik džemata Nermin Fazlagić je podsjetio na italijansku izreku “non chi comincia ma chi persevera” koja podsjeća da su kontinuitet i upornost ključ za postizanje uspjeha i rezultata.

– Na bosanskom postoji izreka “ne može prije zore svanuti” i podsjeća nas da određeni procesi i rezultati ne mogu biti ubrzani ili prisiljeni, već moramo pričekati prirodno prolazak vremena kako bi sazreli neovisno o našoj volji – dodao je on.

Predsjednik Nasić je ukazao na važnost povjerenja u Islamsku zajednicu.

“Naši imami su naši “duhovni roditelji”, a time i naši duhovni autoriteti. Oni nas savjetuju i daju smjernice koje nas vode ka obećanoj vječnoj sreći. Poštujmo ih i slušajmo, a istovremeno učimo i radimo kako bi bili korisni sebi i svojoj zajednici. Prema tome, imajmo puno povjerenje u našu Islamsku zajednicu.” – kazao je Nasić.

Na programima upriličenim ovim povodom, obratili su se i muftija ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić, predstavnici konzulata BiH u Milanu, predstavnici lokalnih vlasti, vjerskih zajednica i druge visoke zvanice.

Izvor: Preporod.info/Agencije

More in Aktivnosti